Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Adžić: Usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti predstavlja pravno nasilje i totalnu pravnu hajdučiju

Prema njegovim riječima sinoć se dogodilo flagrantno kršenje redovnih pravnih procedura.

Rano jutros, bolje reći kasno sinoć, u gluvo doba noći, dugo poslije ponoći, Skupština Crne Gore izglasala je izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. Taj čin predstavljao je, po mom pravničkom mišljenju, tipično pravno nasilje, totalnu pravnu hajdučiju. Ustavno, legalno i legitimno bi bilo da je za taj zakon glasao 41 poslanik. Međutim, tako nije bilo, kazao je Novak Adžić, diplomirani pravnik, istoričar doktorand istorijskih nauka.

”Skupština Crne Gore juče se nije mogla održati, jer nije bilo kvoruma. Suštinski, faktički ona je održana i kada se raspravljalo o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, uprkos činjenici da je radila i odlučivala bez kvoruma, sa 39 poslanika, usvojila je novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti itd. Međutim, ona nije imala ustavni, legalni kapacitet da to sinoc uradi. Niti pravni legitimitet. Jer je jednom poslaniku pretnodno konstatovana ostavka i prestao mu je mandat, a zatim nije redovnim zakonskim putem došlo do njegove zamjene, odnosno, do popunjavanja upražnjeg poslaničkog mjesta, a drugi poslanik/poslanica bila je u kućnoj samoizaciji i ona nije mogla omogućiti po poslovniku Skupštine, kvorum neophodan za početak rada Skupštine”, naglasio je Adžić.

On ističe da Državna izborna komisija nije verifikovala juče, većinom glasova, početak skupštinskog mandata novom poslaniku, nakon ostavke jednog poslanika, a predsjednik Skupštine Crne Gore je sinoć protivpravno i neovlašćeno preuzeo nadležnost posebnog državnog organa – DIK-a i to protivpravno uradio.

To je, kako tvrdi Adžić, sa ustavnog i zakonskog stanovišta nedopustivo, jer pravo je poštovanje propisanih formalnih i redovnih pravnih procedura.

Prema njegovim riječima sinoć se dogodilo njihovo flagrantno kršenje.

”Bespravno je usvojen novi zakon o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti. No, uprkos tome, treba reći da on može da stupi na snagu tek, ako i kada ga Predsjednik države Crne Gore potpiše i isti bude objavljen u Službenom listu Crne Gore. Mislim da će prvi put, u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima, Predsjednik Crne Gore odbiti da potpiše navedeni Zakon, što bi bilo ispravno i to očekujem da će se desiti, i da će šef države isti vratiti Skupštini Crne Gore na doradu i ponovnu raspravu i odlučivanje. Zna se pravna procedura i nadležnost državnih organa Crne Gore. Da zaključim, sinoć protivpravno usvojeni zakon, bez kvoruma održane Skupštine Crne Gore i potrebne skupštinske većine za njegovo izglasavanje ne samo da nije stupio na snagu već sa stanovišta prava predstavlja ono što je definiše kao ništavan pravni akt”, zaključio je Adžić u izjavi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Donji kraj
29.12.2020-13:40 13:40

Kaka faca i bez doktorata?

Pika
29.12.2020-17:58 17:58

Ti mu kazes, za tebe je gospodin bez premca!