Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Adžić: Na Cetinju i Belvederu učesnici protesta nijesu pucali na policiju iz vatrenog oružja!

Adžić je kazao da se na Cetinju dogodilo nasilno ustoličenje, helikopterskim desantom, nedostojnog mitropolita Crkve Srbije u Crnoj Gori

Ustoličenje mitropolita Crkve Srbije u Crnoj Gori, Joanikija Mićovića, na Cetinju sramota je aktuelne, vazalne i marionetske vlasti na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem, koji su pokazali da su sluge srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, ocijenio je pravnik i istoričar Novak Adžić u emisiji “Znam da znaš” Gradskog radija.

On je demantovao navode RTCG da je na Cetinju došlo do upotrebe vatrenog oružja. “Na Cetinju i Belvederu učesnici protesta nijesu pucali iz vatrenog oružja na Policiju”!

Adžić je kazao da se na Cetinju dogodilo nasilno ustoličenje, helikopterskim desantom, nedostojnog mitropolita Crkve Srbije u Crnoj Gori.

“Činjenica je da je mitropolite kroz istoriju birao crnogorski narod, a aktuelnog je izabrala beogradska patrijaršija. Protesti su bili legitimni i legalni, a demonstranti nijesu izazvali sukobe sa policijom”, tvrdi Adžić.

On je rekao da je Cetinje, prvi put u istoriji, bilo zagušeno suzavcima i šok bombama.

“To je sramota aktuelne, vazalne i marionetske vlasti na čelu sa Krivokapićem i njegovim zamjenikom Abazovićem, koji su pokazali da su sluge SPC i Vučića”, ocijenio je Adžić.

“Podjele produbljene, otpor ustavan i legitiman”

Navodi da nasilja ne bi bilo da se ustoličenje dogodilo u hramu u Podgorici, ili nekom drugom vjerskom objektu.

“Jasno je da je došlo do produbljivanja podjela u crnogorskom društvu i besprizorne negacije crnogorske nacije, što rađa ustavan, legalan i legitiman otpor”, kaže Adžić.

Joanikije i sa najavom povratka kapele na Lovćenu koju je izgradio Aleksandar Karađorđević, dodaje, nastavlja sa negiranjem crnogorske nacije.

“Čvrsto vjerujem da militanti koji atakuju na državni identitet Crne Gore neće uspjeti u naumu i da će međunarodna zajednica ipak shvatiti da je ovo vaskrsnuće sumorne i agresivne politike devedesetih, čiji su tvorci oni koji su napravili Memorandum SANU i razbili Jugoslaviju u krvi”, poručio je Adžić.

Ističe da premijer Krivokapić ponovo naginje DF-u i da je izvršilac naloga tog političkog saveza, sa ciljem pukog održavanja na vlasti.

“Na sceni su politike i mračne ideologije iz devedesetih, pakovanje u novoj i malo drugačijoj ambalaži svega što se dešavalo tih godina. Sintagma “srpski svet” novo je ime za pokušaj stvaranja velike Srbije”, navodi Adžić, uz ocjenu da velikosrpska politika destabiliše region.

“Ponašanje Abazovića neprihvatljivo”

Govoreći o “sukobima” u vladajućoj koaliciji, Adžić je rekao da je dobro što nije homogena i da u njoj postoje jasna razmimoilaženja.

Smatra da Krivokapića neće podržati neophodna parlamentarna većina ako predloži razrješenje ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića.

Upitan kako vidi djelovanje potpredsjednika Vlade, Adžić odgovara da je riječ o ogromnom razočarenju.

“Jedan od najvećih izdajnika u istoriji Crne Gore, njegovo ponašanje je neprihvatljivo sa političkog i moralnog stanovišta”, kaže Adžić.

Govoreći o tome što se crnogorska policija do danas nije oglašavala o najmanje 50 civila koji su, uoči ustoličenja, noćili u Cetinjskom manastiru, Adžić je rekao da ne zna ko su ti ljudi, ali da su napravljeni ogromni propusti u radu bezbjednosnih organa.

“Trebalo je ranije preventivno djelovati i onemogućiti prisustvo bezbjednosno interesantnih osoba koje su se svakako nalazile u Cetinjskom manastiru. Dobro je što nije bilo žrtava, iako je policija prekomjerno i bespotrebno upotrijebila silu”, kaže Adžić.

“Beograd crpi snagu iz falsifikovanja istorijskih činjenica”

On je poručio da zvanični Beograd sprovodi bjesomučnu propagandu i falsifikuje istorijske činjenice da bi ostvario koncept “jedan narod, jedna država, jedan vođa”.

“Aktuelni autokrata Vučić se predstavlja kao predsjednik svih Srba u regionu. Srbija crpi snagu iz “Načertanija” Ilije Garašanina, koncepcija iz vremena Karađorđevića, stvaranja Kraljevine SHS, ravnogorsko-četničkog pokreta, preko politike raznih nacionalista SPC u proteklih 100 godina, što je naročito došlo do izražaja krajem osamdesetih i početkom devedesetih”, ukazao je Adžić.

On smatra da, uprkos svim tenzijama, u Crnoj Gori taj projekat neće uspjeti.

“Crnogorski građani će pokazati jasan ustavni, demokratski, zakonski i svaki drugi otpor poništenju nacionalnog i kulturnog identiteta. Siguran sam da je Cetinje dostojanstveno postupilo, demonstranti su branili pravo, čast i slobodu Crne Gore”, rekao je Adžić.

“Vučićev režim i BIA uključeni u dešavanja u Crnoj Gori”

Komentarišući izjavu Vučića da je BIA, u noći između 4. i 5. septembra, izvještavala rukovodstvo Srbije o događajima na Cetinju i da li je to priznanje da su njeni agenti bili na terenu u Crnoj Gori, Adžić navodi da ne može o tome da govori jer nema neposredne izvore.

“Ali mogu reći da su Vučićev režim i BIA i drugi obavještajni organi Srbije i Rusije i te kako involvirani u Crnoj Gori i uključeni u sve moguće događaje, sa ciljem podrivanja njenog integriteta i suvereniteta”, dodaje Adžić.

Komentarišući to što pojedini hrvatski mediji poistovjećuju Vučića sa Slobodanom Miloševićem, Adžić kaže da je Vučić u ideološkom i političkom smislu ostao isti kao devedesetih, samo što je obukao drugo ruho.

“To je reinkarnacija Miloševićeve politike drugim sredstvima, ali sa istim ciljem ostvarivanja velikosrpskog hegemonizma”, saopštio je Adžić za Gradski radio.

Dodaje da je Beograd vodio rat za stvaranje velike Srbije uz zdušnu podršku SPC i danas udarne pesnice svetosavskog klerošovinizma koji je, navodi, kao i nacifašistički pokreti nastao tridesetih godina prethodnog vijeka.

“Potpisivanje Temeljnog ugovora bio bi čin veleizdaje”

Adžić je, govoreći o Temeljnom ugovoru države sa Crkvom Srbije, ocijenio da bi njegovo potpisivanje predstavljalo novi kapitulantski akt, jer se toj crkvi u Crnoj Gori priznaje kontinuitet koji nema u Srbiji.

“Potpisivanje Temeljnog ugovora predstavljalo bi čin veleizdaje Crne Gore, odnosno pakta sa institucijom koja je okupirala i uzurpirala tron Svetog Petra Cetinjskog”, poručio je Adžić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Petar Pan
09.09.2021-17:24 17:24

“To je reinkarnacija Miloševićeve politike drugim sredstvima..” NE SLAŽEM SE! Rekao bih da bi to bila reinkarnacija Miloševićeve politike ali nema sredstava. Dok je “radio” Milošević na prostorima okupacije su bile oružane snage pod komandom tog istog Miloševića. Danas, nema tih pružanih snaga pa je i koncepr drugačiji. Inače nam se ne bi drijemalo od KRETENA ŽVALAVOG.