Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Adžić u Tirani: Humanost i solidarnost kao temelj bezbjednosti – Crna Gora čvrsto uz EU

Ministar unutrašnjih poslova na ministarskom forumu EU-Zapadni Balkan koji se danas održava u Tirani

Crna Gora je u punoj solidarnosti sa Ukrajinom i ukrajinskim narodom u njihovoj borbi za slobodu i pružanje otpora malignim uticajima po razvoj demokratije. Pružamo punu podršku očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine i sprečavanju daljeg narušavanja ljudskih prava“, poručio je ministar unutrašnjih poslova (MUP) Filip Adžić na ministarskom forumu EU-Zapadni Balkan koji se danas održava u Tirani.

Govoreći na temu saradnje u rješavanju bezbjednosnog uticaja proisteklog iz rusko-ukrajinskog rata, ministar je naglasio značaj saradnje crnogorske policije sa EUROPOL-om, te snaženje regionalne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala, suzbijanja krijumčarenja oružja kao i u oblasti sajber bezbjednosti.

U tom kontekstu, kako je saopšteno iz MUP-a, ministar je podsjetio na ko-lidersku ulogu koju je Crna Gora u prethodnom periodu imala na planu zajedničkih istraga, razmjene informacija i jačanju kapaciteta u borbi protiv krijumčarenja oružja (EMPACT FIREARMS).

Takođe, kako dalje dodaju iz resora,  izrazio je zadovoljstvo što će Crna Gora biti sjedište Regionalnog centra za borbu protiv sajber kriminala, posebno imajući u vidu nedavni sajber napad kojem je Crna Gora bila izložena.

Foto: MUP

U kontekstu rata u Ukrajini, Ministarstvo unutrašnjih poslova će povećati spremnost mehanizama za praćenje rizika od trgovine ljudima, a dodatni doprinos na planu sprječavanja i otkrivanja krivičnih djela daće i novoformirana MUP-ova Jedinica za obradu podataka o putnicima u avio saobraćaju.

Ađžić je kazao da je po pitanju jačanja sistema upravljanja migracijama, azilom i granicama, kako je istakao, “Crna Gora kao hitnu reakciju na priliv izbjeglica iz Ukrajine, uvela institut privremene zaštite koji je isti kao i u zemljama članicama Evropske unije, sa fokusom na zbrinjavanje ovih lica”.

„Pored humanog akspekta, Crna Gora poseban akcenat stavlja i na bezbjednosni aspekt migracija, te će u tom pravcu MUP u saradnji sa relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama i organizacijama nastaviti da prati trendove i pruža podršku u cilju zaštite kako ovih lica, tako i bezbjednosti Crne Gore“, zaključio je Ađžić. .

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve