Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Adžić: Selaković ne bi mogao da izjavi ovako nešto bez konsultacije sa Vučićem

“Svako odgovara za svoje stavove. Definitivno je to da generalni sekretar predsjednika Srbije ne bi tu izjavu mogao dati bez konsultacije sa svojim šefom. Pravilo je da predstavnik zvanične institucije artikuliše stav te institucije. Mislim da se stav Vučića o Crnoj Gori  ne razlikuje od stava Selakovića. Mislim da je to ista ideološka mantra i matrica i da je takav nastup dogovoren”, smatra Adžić

Najnovije izjave patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja i generalnog sekretara predsjednika Srbije Nikole Selakovića predstavljaju još jedno u nizu flagrantnih miješanja u unutrašnje stvari nezavisne države, što je nedopustivo sa moralnog stanovišta i što je zabranjeno obavezujućim normama međunarodnog prava, kazao je za Antenu M istoričar Novak Adžić.

Upitan da li smatra da se izjava Selakovića, s obzirom na to da je on generalni sekretar Aleksandra Vučića, može protumačiti kao zvaničan stav Srbije, Adžić je odgovorio:

“Svako odgovara za svoje stavove. Definitivno je to da generalni sekretar predsjednika Srbije ne bi tu izjavu mogao dati bez konsultacije sa svojim šefom. Pravilo je da predstavnik zvanične institucije artikuliše stav te institucije. Mislim da se stav Vučića o Crnoj Gori  ne razlikuje od stava Selakovića. Mislim da je to ista ideološka mantra i matrica i da je takav nastup dogovoren”, smatra Adžić.

Adžić dodaje da je zvaničan stav značajnog dijela srpske istorijografije, u negiranju Crne Gore i Crnogoraca.

“Vrlo je mali broj krugova u Srbiji, koji su srećni što je Crna Gora nezavisna država i koji priznaju postojanje crnogorske nacije i naroda”, smatra Adžić.

Izjave su, kako dodaje Adžić, ideološko politički fokusirane ka klerikalno nacionalističkoj realizaciji ostataka veliko srpskog projekta.

“Izjave su političko propagandne. Najavljeni skup na Trojičin dan ispred hrama srpske crkve je takođe klasičan politički skup, kojim se pokušava da se prijeti Crnoj Gori. Njima smeta postojeći prijedlog zakon o crkvama i vjerskim zajednicama koji na pravedan način reguliše svojinska pitanja. Oni bi željeli da gospodare Crnom Gorom kao što su gospodarili da pritom negiraju crnogorski identitet. Nećemo dozvoliti uzurpaciju i otimanje onoga što nam pripada”, zaključio je Adžić.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve