Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Adžić sa makedonskom ministarkom odbrane: Saradnja je ključ stabilnosti

Sastanak je bio i prilika da se ukaže na odličnu saradnju na polju školovanja crnogorskih kadeta na Vojnoj akademiji ''General Mihailo Apostolski'' u Skoplju

Rukovodilac radom Ministarstva odbrane, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, sastao se danas sa ministarkom odbrane Republike Sjeverne Makedonije, Slavjankom Petrovskom u Skoplju.

Adžić je, kako se navodi u saopštenju, zadovoljstvo zbog sastanka i naglasio da Crna Gora i Sjeverna Makedonija imaju izuzetnu saradnju u oblasti odbrane, te iskazao očekivanje da će u narednom periodu biti dodatno unaprijeđena kroz implementaciju zajedničkih aktivnosti i projekata, kako na bilateralnoj osnovi, tako i u okviru NATO.

-On je naglasio važnost jačanja zajedničke platforme za doprinos regionalnoj stabilnosti kroz učešće u regionalnim inicijativama, čime se pruža doprinos i kolektivnim sposobnostima Alijanse za suočavanje sa izazovima koji su pred nama – piše u saopštenju.

Adžić je dodao da je jačanje dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje ključno za dugoročnu stabilnost Zapadnog Balkana.

Sastanak je bio i prilika da se ukaže na odličnu saradnju na polju školovanja crnogorskih kadeta na Vojnoj akademiji „General Mihailo Apostolski“ u Skoplju.

Adžić je informisao ministarku Petrovsku da se planira skoro upućivanje I kontingenta Vojske Crne Gore u Borbenu grupu pojačane budnosti (eVA – enhanced Vigilance Activitie) u Republiku Bugarsku.

Ministarka odbrane Sjeverne Makedonije, Slavjanka Petrovska, kazala je da saradnja naše dvije zemlje saveznice predstavlja primjer ostalim zemljama u regionu i izrazila zahvalnost Crnoj Gori na podršci koju je pružila Sjevernoj Makedoniji na putu ka članstvu u NATO.

Tokom sastanka ukazano je na značaj zajedničkog korišćenja kapaciteta nacionalnih centara za obuku zemalja regiona, naglašavajući da se samo udruženim kapacitetima može doprinijeti sprječavanju rastućih bezbjednosnih izazova i očuvanju stabilnosti u ovom dijelu Evrope.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve