Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Adžić sa Herasimenkom: Crna Gora snažno uz Ukrajinu, sa politčkom podrškom i konkretnom pomoći

Adžić je istakao da je rat u Ukrajini izazvao veliku bezbjednosnu krizu u Evropi, ali i na globalnom planu, te da je danas od izuzetne važnosti djelovati složno i zajedno kako bi se okončala razaranja i gubljenje ljudskih života

Crna Gora podržava Ukrajinu i ukrajinski narod u borbi za slobodu. I dalje će, u skladu sa mogućnostima, davati kako političku podršku, tako i materijalnu pomoć naporima nama prijateljske zemlje da se odupre agresiji Ruske Federacije, kazao je koordinator rada Ministarstva odbrane, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić tokom susreta sa ukrajinskim ambasadorom, Olegom Herasimenkom.

Adžić je istakao da je rat u Ukrajini izazvao veliku bezbjednosnu krizu u Evropi, ali i na globalnom planu, te da je danas od izuzetne važnosti djelovati složno i zajedno kako bi se okončala razaranja i gubljenje ljudskih života.

„Vaš problem je problem Evrope i čitavog svijeta“, kazao je Adžić, podsjećajući da o pordšci Crne Gore najbolje svjedoči posjeta premijera Dritana Abazovića Kijevu u junu ove godine, kada se sreo sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i gradonačelnikom Vitalijem Kličkom.

Herasimenko se zahvalio na podršci, pomoći i solidarnosti Crne Gore sa Ukrajinom.

„Crna Gora jeste mala zemlja, ali je politička podrška koju nam pružate u ovom trenutku od izuzetne važbnosti, a konkretna pomoć koju nam šaljete daje primjer mnogima, uključujući i neke zemlje u regionu“, kazao je ukrajinski ambasador.

On je naglasio da je za Ukrajinu od ključnog značaja podrška u euroatlantskim integracijama, te izrazio očekivanja da će Crna Gora biti uz njegovu zemlju u težnjama da postane dio Alijanse.

„Ukrajina je krajem septembra podnijela zahtjev za ubrzano članstvo u NATO, što vidimo kao naš strateški cilj. Očekujemo podršku Crne Gore na tom putu“, naglasio je ukrajinski ambasador.

Sagovornici su se saglasili da dvije zemlje imaju veoma dobru saradnju, uz uvjerenje da će se ona na svim poljima značajno intenzivirati kada se okonča rat.

Sastanku su prisustvovali i državni sekretar u Ministarstvu odbrane, dr Krsto Perović, zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Željko Radulović i ukrajinski vojni izaslanik u Crnoj Gori na nerezidentnoj osnovi, pukovnik Dmitro Malik.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve