Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Adžić: Odlaganje lokalnih izbora antiustavno, parlamentarna većina zna da će biti poražena od suverenističkih snaga

Uprkos prijedlogu parlamentarne većine, Adžić smatra da predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović neće odložiti zakazane lokalne izbore, jer će, kao i do sada, postupati u skladu sa Ustavom

Poslanici u Skupštini Crne na prvoj sljedećoj sjednici izjasniće se o prijedlogu da izbori na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici, koji su zakazani za 5. decembar, budu odloženi i održani u maju, najavio je ranije predsjednik parlamenta Aleksa Bečić.

Pravnik i istoričar, Novak Adžić u izjavi za CdM kaže da prijedlog da se odlože lokalni izbori u tri opštine pravno nasilje i da je on antiustavan. On smatra da aktuelna većina zna da će biti poražena u sve tri opštine na izborima i da zato traže njihovo odlaganje iako je to suprotno Ustavu i zakonu.

„Inicijativa velikog dijela vladajućih političkih stranaka, da se odlože raspisani lokalni izbori zakazani za 5. decembar, po postojećem važećem zakonodavstvu, apsolutno je suprotna Ustavu i postojećem zakonu Crne Gore. Predlog za odlaganje izbora ne treba prihvatiti jer je zakon po definiciji opšta pravna norma koja se odnosi na neograničeni broj slučajeva i koji važi od momenta kada je usvojen, kada prođe period čekanja dok se ne objavi u Službenom listu i važi za sve buduće situacije a nikako za postojeću, odnosno prošlu situaciju“, pojašnjava on.

Adžić naglašava da je iz navedenih razloga prijedlog za odlaganje lokalnih izbora u tri opštine antiustavan. Sa druge strane, Adžić smatra da parlamemntarna većina zna da nema šanse i da će biti poražena na Cetinju u Mojkovcu i Petnjici, i da zato traže odlaganje izbora.

„Povređuje se načelo zabrane retroaktivnosti zakona, a to se radi sa politički motivisanim ciljem – da se uvede diktatura parlamentarne većine suprotna Ustavu, zakonima i međunarodnom pravu. Razlozi su jasni, postojeća parlamentarna većina je uvjerena da u ove tri opštine nema šanse za izborni uspjeh. Očekuje da će biti poražena na izborima od suverenističkih snaga i zato traže odlaganje koje je suprotno Ustavu, zakonu, dobroj praksi i običajima“, ocjenjuje Adžić.

Uprkos prijedlogu parlamentarne većine, Adžić smatra da predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović neće odložiti zakazane lokalne izbore, jer će, kao i do sada, postupati u skladu sa Ustavom.

“Izbori su raspisani, zakazani za 5. decembar i uveliko je počela i teče izborna kampanja. Uvjeren sam da predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović neće odložiti zakazane izbore, zato što mislilm da će postupiti po Ustavu i zakonu kao i do sada. Ne postoji pravni, ustavni i zakonski osnov za odlaganje izbora zakazanih za 5. decembar. Aktuelna parlamentarna većina ovo radi, jer pokušava da dobije na vremenu, s obzirom da znaju da jako loše stoje u ovim opštinama”, zaključuje Adžić.

IzvorCDM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve