Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Adžić: Izjava Balabana o Cetinjskom manastiru je gnusna laž

Adžić je izjavu Balabana ocijenio kao pravno i istorijski neutemeljenu, te dodao da predstavlja skup flagrantnih istorijskih laži

Pravnik i istoričar Novak Adžić za Antenu M je komentarisao izjavu koordinatora Pravnog savjeta MCP SPC Igora Balaban, da je svojinu nad Cetinjskim manastirom uvijek imala Mitropolija crnogorsko-primorska te da je svako pozivanje na, kako je rekao, navodno vlasništvo Prijestonice Cetinje nad svetinjom, pokušaj prevare građana.

Adžić je izjavu Balabana ocijenio kao pravno i istorijski neutemeljenu, te dodao da predstavlja skup flagrantnih istorijskih laži.

Navodi da Balaban u svojoj izjavi, kako kaže, pravno neznaveno falsifikuje cjelokupnu istoriju Crne Gore želeći prikazati istoriju CPC, koja je vjekovima bila autokefalna, kao kontinuitet i naslijeđe SPC u Crnoj Gori, koja je nasilno uvedena, nakon nasilne okupaicije Crne Gore, nakon 1918.

Adžić kaže da je Crnogorsku mitropoliju, kao autokefalnu crkvu, osnovao Ivan Crnojević ta da je on postavio mitropolita Viseriona i njegovog zamjenika episkopa Vavilu na stolicu crnogorskog mitropolita.

“Podignut je Cetinjski manastir i njegov osnivač, tvorac, ktitor bio je Ivan Crnojević kao poglavar ondašnje, u onim granicama samostalne crnogorske države. Znači država Crna Gora je podigla Cetinjski manastir i to je uradio Ivan Crnojević kao gospodar”.

Izjava Balabana je, kaže Adžić, gnusna laž.

“Tačno je da je kralj Nikola dodijelio imovinu da pripada manastiru kao samostalnom subjektu i imaocu prava, ali to nije dodijelio da pripada SPC niti MCP, jer je tada nije bilo. Tada je na čelu autokefalne Crnogorske crkve bio mitropolit Mitrofan Ban i on je bio koordinator korištenja i upotrebe ali ne i prava raspolaganja crkvenim dobrima”.

Adžić navodi da nikad u svojinsko pravnom smislu MCP SPC nije raspolagala Cetinjskim manastirom.

“U katastarskim knjigama postoji dokument, posjedovni list, vrlo jasan, đe je izričito precizirano, na osnovu istorijskih činjenica, da je Cetinjski manastir apsolutno pravo svojine Prijestonice Cetinje a Prijestonica je sastavni dio države Crne Gore”, navodi Adžić.

Adžić objašnjava da su u Cetnjskom manastiru stolovali crnogorski mitropoliti lojalni Crnoj Gori, koje je birao opšte crnogorski narodni glavarski zbor na Cetinju i postavljao ih, u periodu crnogorskog vladikata.

“Od 1852. aktivno pravo izbora crnogorskog mitropolita pripadalo je crnogorskoj državi i njenim državnim poglavarima, a to su bili knjaz Danilo i kralj Nikola. Cetinjski manastir i oni su postavljali crnogorske mitropolite, to je autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva, to nema nikakve veze sa okupacionom i uzurpatorskom SPC uvedenom u Crnoj Gori 1920. od juna, nakon dekreta regenta ondašnjeg Aleksandra Karađorđevića”.

Cetinjski manastir u XVIII vijeku od vladike Danila Petrovića Njegoša, koji je bio sjedište crnogorske države, obnovljen nakon paljenja i rušenja starog crnojevićkog manastira, podiže crnogorska država na čelu sa vladikom Danilom kao novim ktitorom.

“U tome Crnogorci učestvuju i u tom manastiru je bilo sjedište crnogorske države sve dok Petar II Petrović Njegoš nije podigao Biljardu gdje je preselio svoju vlastitu rezidenciju, a do tada je sam stolovao u cetinjskom manastiru”, zaključio je Adžić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mne
18.08.2021-16:09 16:09

TAKO JE LAZ I NISTA DO LAZI ! SPC JE OKUPATORSKA CRKVA I TO JE CINJENICA .