Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Adžić: Građani taoci sebične uskostranačke politike brojnih lidera

Adžić je saglasan da naredna Vlada u njavećem dijelu treba da bude formirana prema usaglašenoj agendi, koju je predložio i DPS, ali da je manjinska vlada ''iznuđena opcija''

Krajne je neodgovorno vršiti opstrukciju rada Skupštine Crne Gore kao što to čini aktuelni vršilac dužnosti predsjednika iz Demokratskog fronta Strahinja Bulajića. Građani su taoci sebične uskostranačke politike brojnih političkih lidera, kazao je pravnik i istoričar Novak Adžić gostujući u emisiji “Pressing” na Gradskoj televiziji.

On smatra da je u aktulenom ekonomskom, socijalnom i geopolitičkom trenutku to neodgovorno, jer Skupština ne može da donese prijeko potrebne propise koji se odnose na zaustavljanje moguće hiperinflacije u Crnoj Gori. Smatra da postoje mehanizmi kako bi se “pravnoj hajdučiji” Bulajića stalo na put i očekuje da će potpredsjednik Skupštine Ervin Ibrahimović to učiniti.

Adžić je saglasan da naredna Vlada u njavećem dijelu treba da bude formirana prema usaglašenoj agendi, koju je predložio i DPS, ali da je manjinska vlada “iznuđena opcija”.

“Prioriteti te vlade svakako treba da budu i deblokada pravosudnog sistema i utvrđivanje jasne odgovornosti i privrženosti Crnoj Gori. Konstituenti te vlade treba da stoje na izvornim principima suverene i multietničke države. Rusofilske snage koje podržavaju tu agresivnu imperijalističku politiku ne mogu imati mjesto u njoj”, dodao je on i potcrtao da svi konstituenti vlade moraju eksplicitno da osude rusku agresiju na Ukrajinu i Putinov totalitarni režim – jer SNP to do sada nije uradio.

Smatra da nije sporno da se u vladi nađu predstavnici srpskog naroda, ali da ona treba da bude odraz građanske, a ne nacionalne države. S obzirom na to da se SNP nije ogradila od srpske i ruske politike, smatra da bi njihovo mjesto u vladi trebalo da zauzmu progresivne snage, SDP i SD.

“Najbolje rješenje bi bilo da se napravi prelazna politička vlada. U slučaju da se formira manjinska, a ona bude nastavak prethodne, mislim da Crna Gora nije napravila ništa pozitivno”, dodao je on i izrazio nadu da će buduća izvršna vlast “zaštititi fundamentalne ustavne vrijednosti”.

Poruke mitropolita Crkve Srbije Joanikija da je Crna Gora projektovana da bude “mala Ukrajina”, a agresija Rusije na tu zemlju “posljedica bezbožništva” smatra skandaloznom, zlonamjernom i zluradom. Označio ga je kao očiglednog predstavnika proruske Putinovske i Vučićevske politike u Crnoj Gori.

“On je na indirektan način poslao opasnu poruku koju smatram pokušajem destabilizacije i podizanje tenzija u Crnoj Gori. No znajući istorijat ‘svetosavske’ asimilatorske i hegemonističke politike u našoj zemlji i regionu, ne iznenađuje me ta izjava”, naveo je Adžić.

Ocijenio je i da se takva izjava može poistovjetiti sa time da “Joanikije želi ukrajinski scenario u Crnoj Gori”, te da ne iznenađuje što je izostala njegova osuda agresije u Ukrajini. Podsjeća da se nije odredio prema ukrajinskom patrijarhu Onufriju koji vodi Ukrajinsku crkvu pod Moskovskom patrijaršijom, a još manje prema autokefalnoj Ukrajinskoj crkvi koju je priznala i Vaseljenska patrijaršija.

Saglasan je sa stavom profesora Veska Garčevića sa Bostonskog univerziteta da je izjava Joanikija indirektan poziv na “vanparlamentarnu smjenu svake vlasti koja želi Crnu Goru integrisanu u EU i NATO”. On podsjeća da SPC nije imao otklon ni prema nacističkoj ideologiji Hitlera tridesetih godina prošlog vijeka.

Predlog da sveštenik Nikola Marojević bude član Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, po Adžiću, nije trebalo da se dogodi, a njegovu jučerašnju ostavku vidi kao odgovor na odlazak aktuelne vlade “jer je svjestan činjenice da će biti smjenjen”.

Zločinačkom agresijom Rusije na Ukrajinu i kršenjem međunarodnih konvencija, kaže Adžić, napravljena je velika šteta ne samo Ukrajini, već i cijeloj Evropi.

“Ruski autokrata Putin pokušava da obnovi Sovjetski Savez i Varšavski pakt, ali to neće uspjeti jer sam uvjeren da će se hrabre Ukrajinke i Ukrajinci odbraniti od strašne agresije”, zaključio je on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve