Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Adžić: Demokrate imaju najmanje prava da prigovaraju što SNP ulazi u vladu

,,Demokrate su kao partija proistekle iz SNP-a i koliko je meni poznato oni se nikada nijesu odrekli nasljeđa partije u kojoj su ideološki i politički porasli i ponikli''

Demokratska Crna Gora ima najmanje prava da prigovara što će u manjinskoj vladi participirati Socijalistička narodna partija. Demokrate su kao partija proistekle iz SNP-a i koliko je meni poznato oni se nikada nijesu odrekli nasljeđa partije u kojoj su ideološki i politički porasli i ponikli, smatra pravnik i istoričar Novak Adžić.

„Na političkoj sceni pojavila se, ne baš tako davno, nova politička partija „crvenih kravata“ koji se zovu Demokrate i koje predvodi Aleksa Bečić. Crnogorska javnost oni koji znaju istoriju politike u Crnoj Gori od uspostave parlamentarnih izbora i prvih izbora 1990. znaju kakva je situacija bila u Crnoj Gori. Danas se Demokrate, koji su dominantno mlađi ljudi, predstavljaju kao vjesnici neke nove, drugačije, slobodne i Demokratske Crne Gore. To je elemntarno netačno i gruba podjela i istorijska laž“, kaže Adžić za CdM.

On podsjeća da su današnje Demokrate proistekle iz Socijalističke narodne partije SNP Momira Bulatovića.

„Većina njih bili su pripadnici SNP-a, koju je Slobodan Milošević kao gospodar formirao 1998. godine. Znači, Demokrate su kao partija proistekle iz SNP-a i koliko je meni poznato oni se nikada nijesu odrekli naslijeđa partije u kojoj su ideološki i politički porasli i ponikli“, navodi Adžić.

To je, ističe on, veoma problematično zbog činjenice da se Demokrate predstavljaju kao neki novi politički subjket, što oni objektivno nijesu i što se objektivno nijesu odrekli nasljeđa matice iz koje su ideološki i politički ponikli.

„Crna Gora je danas u situaciji da formira novu vladu. Nijesam zadovoljan sa konstituentima nove vlade, ali mislim da Demokratska Crna Gora treba da nauči da nema pravo da napada one koji su se borili za suverenu i nezavisnu Crnu Goru, a Demokratska Crna Gora je bila protiv toga, odnosno njeni predstavnici iz SNP-a jer tada Demokratska Crna Gora nije ni postojala“, poručio je Adžić.

Prema njegovim riječima, Demokrate ili „crvene kravate“ nijesu bili u parlamentu Crne Gore kada je bilo njeno izjašnjenje oko NATO-a. Demokrate, koje su proizišle iz SNP-a, kaže Adžić, dominantno su bile protiv nezavisnosti Crne Gore.

„Demokrate koje danas drže političke govore o izbornoj volji su bojkotovali Skupštinu Crne Gore godinama i danas jasno pokazuju da su ekspozitura i filijala Crkve Srbije u Crnoj Gori, koja negira crnogorski državni nacionalni identitet i nasljednika mitropolita srpske Crkve u Crnoj Gori, i pokojnog gospodina Amfilohija, a to je živi gospodin Joanikije čiji je brat dobio na sramotu kulture Crne Gore nagradu „Mirolsavljevo Jevanđelje“ za djelo koje bi u svakoj normalnoj državi bilo osuđeno“, istakao je Adžić.

Demokrate, dodaje on, prigovaraju oko toga da SNP bude dio vlasti.

„Ja sam svoj stav jasno rekao i mislim da SNP ne treba da ima ovaj kolač u vlasti. SNP treba da se izvini, pogotovo njihov predsjednik gospodin Vladimir Joković, koji je negirao crnogorsku naciju. Mislim da SNP-u ne treba dati kolač u ovoj vlasti kao što je planirano, ali danas je takva situacija da se od dva zla bira manje i možemo prihvatiti to zlo, mi izvorni crnogorski suverenisti da se promijeni, da se konačno izabere nova vlada koja mora biti diskontinuitet odlazeće vlade“, ocijenio je Adžić.

Ponavlja da je protiv učešća SNP-a u ovoj vlasti zbog njihove politike i ideologije.

„Ali isto tako je činjenica da Demokrate moraju shvatiti da su bile dugo u koaliciji sa SNP-om i da dijele iste, ili skoro slične ideološke svjetonazore koji oni dijele. Ova valda koja će očigledno biti konstituisana je skelpana vlada iz nužde ne iz izbora. Ali Demokrate kao sluge SPC, kao oni koji su proistekli iz SNP-a imaju najmanje prava da prigovaraju“, kaže Adžić.

Istovremeno, naglašava on, prigovaram načinu konstituisanja ove vlade, iako znam da je ona bolje rješenje od ovoga što je sad zbog činjenice da se SNP-u daje toliko funkcija kojih je mnogo više nego što imaju poslaničkih mandata.

„I zbog činjenice da se SNP nije kao rusofilska partija velikosrpke orijentacije iskonski izvinila za mnoge događaje od rata devedesetih do današnjih dana i do činjenice koja svjedoči o agresiji Rusije na Ukrajinu. Demokrate imaju najmanje pravo da o tome pričaju ali isto tako hoću da pozovem ljude iz Demokratske Crne Gore da razmisle kako su bili u koaliciji sa velikosrpskim, četničkim strankama koje su podržale nasilnu aneksiju Crne Gore 1918. koje su ideološki potpuno nesrodne sa njima izvršile masovni brutalni zločin, u ravni genocida, u Šahovićima 1941. koje propovijedaju“, navodi Adžić.

Prema njegovom mišljenju, biti u koaliciji sa njima je paradoks i to je nezamislivo politiku četničkog pokreta Draže Mihailovića 19451-1945. da ne govorim o zločinima, a to posebno treba govoriti počinjenim nad Muslimanima odnosno Bošnjacima u Crnoj Gori i širom Jugoslavije koji su bili u koaliciji sa onima koji veličaju agresiju na Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku koji su tokom ratova devedesetih i koji su podržali negaciju crnogorske nacije i partije.

„To je meni posebno zanimljivo, a to su Demokarte koji su tako bjesomučno bile protv crnogorskog građanskog ustavnog i zakonsko demokratskog otpora helikopterskom, nasilnom ustoličenju episkopa Joanikija Mićovića na Cetinju 5. septembra 2021. godine“, rekao je Adžić.

Znači, napominje sagovornik CdM-a, govorimo o paradoksima i govorimo o činjenici da Demokrate imaju najmanje, moralno političko pravo da pričaju o konstelaciji novih političkih odnosa koji se događa.

„A isto tako, zaista mislim da je ova vlada koja je na pomolu takvog tipa da je privremena i prolazna i da će objektivno biti jedno prelazno rješenje ka novim izborima za dogledno vrijeme i konstituisanje nove vlade Crne Gore nakon sprovedenih novih izbora. Ne vjerujem Jokoviću, ne vjerujem ovima iz SNP-a čast izuzecima, a najmanje vjerujem licemjerima iz Demokratske Crne Gore“, zaključio je Adžić.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
26.04.2022-20:37 20:37

Svaka čast gospodine Adžiću ,
Skenirali ste ih VI odavno A
mislim i svi građani i njihovi birači —ali bilo je i za očekivat !

Nena
26.04.2022-21:00 21:00

Poštovani, da li je istina da vam sin studira u Srbiji? S poštovanjem …

Nikola
27.04.2022-14:00 14:00
Reply to  Nena

Eve i ja sam studira u Lionu pa sam vazda prica svoijem kolegama studentima kako nas je Francuska izdala 1918, a u korist genocidasa i ratnijeh zlocinaca srba. Za svoj novac mores studirat dje oces, da nije more bit dzabe. Ne baljezgaj no knjigu u sake da nesto naucis.