Utorak, 6 Juna, 2023
Rubrika:

Adžić da osigura bezbjednost dijapsore koja dolazi na glasanje

Ovo je izdaja principa demokratije i uvreda za slobodne građane Crne Gore, navodi se u protestnom pismu Crnogorsko – američke asocijacije Cetinje iz Los Anđelesa

Skandalozno zastrašivanje i suzbijanje birača na predstojećim predsjedničkim izborima uz prećutni blagoslov ministra Filipa Adžića je neprihvatljivo. Ovo je izdaja principa demokratije i uvreda za slobodne građane Crne Gore, navodi se u protestnom pismu Crnogorsko – američke asocijacije Cetinje iz Los Anđelesa.

Oni od ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića očekuju da preduzme hitne i odlučne mjere kako bi osigurao sigurnost i bezbjednost svih građana Crne Gore koji dolaze iz dijaspore da ostvare svoje biračko pravo.

“Naime, izvjesni Mišo Sekulović iz neonacističkog bratstva “Tvrdoš” javno je na Facebook-u prijetio crnogorskoj dijaspori da će ih “sačekati na aerodromu i učiniti im boravak nezaboravnim”. To nasilničko bratstvo i drugi ultra-desni velikosrpski nacionalisti iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore uznemiravaju crnogorske građane iz dijaspore, koji žele da ostvare svoje demokratsko biračko pravo bez straha od nasilja i zastrašivanja. Mislimo da ne treba da objašnjavamo da svako zastrašivanje i nasilje predstavlja kršenje osnovnih ustavnih prava građana Crne Gore”, navodi se u pismu.

Neprihvatljivo je, dodaju, da ministar Filip Adžić ne preduzima nikakvu akciju da zaštiti građane Crne Gore i njihova ustavom zagarantovana prava.

“Vlast ima odgovornost da osigura da izborni proces bude pošten i transparentan i da svi građani mogu glasati bez straha od zastrašivanja ili nasilja. Ukoliko dođe do bilo kakvih incidenata ili zastrašivanja crnogorske dijaspore tokom izbornog procesa, upozoravamo da će prvo ministar policije lično pa onda i njegovo ministarstvo snositi punu odgovornost za sve posljedice. Stoga, očekujemo njegovu brzu reakciju i adekvatne preventivne mjere kako bi se spriječile kobne pošljedice, situacija riješila i počinioci priveli pravdi”, ističe se u pismu.

Takođe, žele da ukažu na navode o mogućem sabotiranju biračkih spiskova i dovođenju neovlašćenih birača iz Srbije i BiH entiteta Republike Srpske da glasaju.

“Zahtijevamo od Vas da istražite ove navode i osigurate transparentnost i pravičnost izbornog procesa. Ukoliko Ministarstvo unutrašnjih poslova ne preduzme konkretne korake kako bi se svaki pokušaj zastrašivanja dijaspore snažno osudio i spriječile zloupotrebe biračkih spiskova, znajte da ćemo njihove postupke i odsustvo akcije razotkriti javnosti i zahtijevati odgovornost. Nećemo odustati dok se naši problemi ne riješe i demokratski proces u Crnoj Gori ne bude zaštićen”, zakljuluje se u pismu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mert
27.03.2023-00:53 00:53

Sto ce uopste nasim gradjanima koji dolaze u svoju zemlju obezbjedjenje..Sramotno.

Merlin
27.03.2023-01:18 01:18

“i dovođenju neovlašćenih birača iz Srbije i BiH entiteta Republike Srpske da glasaju.” Koji su to ovlašćeni i neovlašćeni birači, buzdovančino jedna nepismena ?