Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Adžić: Crna Gora kao građanska i demokratska, a ne etnizirana država

“Te inicijative, smišljene i pokvarene, sa ciljem da se sruši ili degradira Crna Gora, kao nezavisna država građanskog uređenja, treba odbiti u startu”, naveo je Adžić

Ustav Crne Gore je moderni, evropski, demokratski ustav, u čijem stvaranju je jako relevantnu ulogu odigrao Ranko Krivokapić, i, zaista, nema potrebe da se razmatra a kamoli udovoljava tendencioznim i destruktivnim velikosrpskim zahtjevima iz redova Demokratskog fronta (DF-a) da se on eventualno mijenja, kazao je za CdM Novak Adžić, član predsjedništva SDP Crne Gore.

Novak Adžić

“Te inicijative, smišljene i pokvarene, sa ciljem da se sruši ili degradira Crna Gora, kao nezavisna država građanskog uređenja, treba odbiti u startu”, naveo je Adžić.

Objašnjava i zašto.

“Promjena izbornog zakonodavstva u Crnoj Gori, pod nadzorom evropskih institucija, treba da se izvrši, ali ko prihvati da se mijenja Ustav Crne Gore, kako predlaže DF, taj ne radi za dobro Crne Gore. Naprotiv. Destruktivna velikosrpska struktura iz DF bi najradije da Crna Gora prestane da postoji kao država ili da bude druga srpska država? Ako bi Crna Gora postala druga srpska država, ona nema smisla da postoji. Vjerujem da to nikad ne može biti. Crna Gora je građanska, višenacionaciona i multivjerska država i samo kao takva, građanske profilacije, ima budućnost i vječnost. I tako će, vjerujem i biti”, istakao je Adžić.

Prema njegovim riječima, Ustav Crne Gore treba braniti i odbiti svaki subverzivni i fingirani dijalog oko bilo kog političkog pitanja, ako bi on bio uslovljen zahtjevima za promjenom Ustava Crne Gore u vezi identitetskih pitanja, kao što je to juče eksponirao poslanik DF-a, odnosno, Nove srpske demokratije Milutin Đukanović.

“Ta opskurna grupacija, nacional-šovinistička i sa primitivnim javnim diskursom (čast izuzecima) iz Demokratskog fronta (DF-a) bi da učestvuje u reformama izbornog sistema, pod uslovom da Crnu Goru učini ne samo vazalom, nego prirepkom Srbije ili da je nema kao međunarodno-pravnog subjekta i člana NATO-pakta”, istakao je Adžić.

To se, naglašava, ne može i ne smije dozvoliti i dogoditi.

“Ko bi udovoljio tome zahtjevu da se oko suštinskih pitanja mijenja Ustav Crne Gore, a vjerujem da u građanskoj opoziciji, to niko neće, taj bi glasao za to da bude indirektno potencijalni grobar Crne Gore. Znači, dijalog da, oko promjene izbornih zakona i demonopolizaciji i demontaži vladajuće partije (koalicije), koja je uzurpirala ustavni i zakonski sistem Crne Gore, i stvaranje uslova za buduće fer, poštene izbore, ali temeljne odrednice crnogorskog Ustava da se mijenjaju, kako DF traži, zasigirno ne treba uzimati u obzir, a kamo li prihvatiti, uz svu legitimnost eksponiranih zahtjeva”, zaključio je Adžić.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve