Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Adžić: Crkva udara na Crnu Goru preko aktuelne vlade

Nakon što je izabrana 42. Vlada Crne Gore, gotovo je postao manir da se u institucijama sekularne države često spominje crkva. Zato istoričara i pravnika Novaka Adžića i ne čudi što je premijer Zdravko Krivokapić nedavno, tokom premijerskog sata, poručio da ko je udario na crkvu, nije ostao bez posljedica

Nakon što je izabrana 42. Vlada Crne Gore, gotovo je postao manir da se u institucijama sekularne države često spominje crkva. Zato istoričara i pravnika Novaka Adžića i ne čudi što je premijer Zdravko Krivokapić nedavno, tokom premijerskog sata, poručio da ko je udario na crkvu, nije ostao bez posljedica. Za Adžića je to znak da je SPC preuzela ulogu, kako kaže, aktivnog političkog aktera na zvaničnoj političkoj sceni. Smatra da je aktuelna Vlada antievropska i anti-NATO, a njeni članovi su, kako kaže, izaslanici velikosrpske ideologije u Crnoj Gori.

“Mjere koje ste donosili bile su selektivne i diskriminatorne. Po nekad teško razumljive. Može okupljanje po crkvama – ne može kafa za ponijeti. Zatvaranje Tuzi zbog problema u Podgorici, može se doći iz susjedne države, ali ne može iz susjedne opštine jerimamo otvorene granice, a zatvorene opštine.”

Ovako je predsjednik Socijaldemokrata, Ivan Brajović, na Premijerskom satu, ocijenio borbu Vlade sa, kako je kazao,, nikad težom epidemiološkom situacijom u Crnoj Gopri.

Premijer, Zdravko Krivokapić, odgovorio je:

“Ako markirate, postoji metoda uzrok posljedica, onda vidite da je za ovakvo ponašanje kriv i premijer i svaki građanin koji ne poštuje mjere. Nije rezultat stanja ono što vi stalno protažirate i uvijek vam je crkva mjesto gdje treba da udarate. Čuvajte se toga-niko ko je udario na crkvu nije ostao bez posljedica. Nemojte je čak ni pominjati, biće vam lakše.”

Pominjanje crkve u institucijama sekularne države, za Novaka Adzića je znak da SPC preuzela ulogu, kako kaže, aktivnog političkog aktera na zvaničnoj političkoj sceni.

Ocjenjuje da je posljednjih 30 godina, a pogotovo nakon parlamentarnih i lokalnih izbora u Nikšiću, jasno da država Crna Gora nije udarila na Crkvu, već obratno…

“Ona upravo udara na Crnu Goru preko aktuelne vlade na čelu sa Zdravkom Krivokapićem i grupom njegovih ministara koji su kadrovi SPC koji zastupaju njene politčko ideološke interese, a to su u prvom redu aktuelni ministar pravde i manjinskih prava Leposavić i ministarka prosvjete”, kaže Adžić za TVCG.

Osvrnuo se Adžić i na odlazak crnogorske delegacije na sahranu episkopu Atanasiju Jevtiću.

“Da je činjenica da je aktuelni premijer kadar SPC to je nesporno i da je on obrukao Crnu Goru vodeći zvaničnu drzavnu delegaciju sastavljenu od nekoliko ministara, među kojima je bio i aktuelni ministar, pored gospođice Bratić, i Mickej Milojko Spajić, na sahrani Atanasija Jevtića jednog najvećeg velikosrpskog provokatora rata, negatora Crne Gore, negatora crnogorske nacije, crnogorske države, i osobe koja je negirala sve tekovine savremene Crne Gore i koja na brutalan neopravdan način napadala aktuelnog, legalnog predsjednika Crne Gore Đukanovića”, dodaje Adžić.

Adžić smatra da se promjenom vlasti na izborima Crna Gora nije unaprijedila, već unazadila u ekonomskom, političkom i socijalnom smislu.

“Zato ja, iskreno, mislim da je ova vlada na čelu sa Krivokapićem antievropska, anti NATO Vlada, da veliki dio njenih izaslanika, on prvi, i mnogi drugi uz njega, u stvari su samo eksponenti i egzekutori klerikalno- velikosrpske ideologije u Crnoj Gori iako oni to nece da priznaju.” Što je, zaključuje Adžić, poražavajuće za Crnu Goru.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve