Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Advokatice obavijestile ministarku Đurović: Đurašković i Bugarin sprovode zlostavljačko postupanje nad majkom troje djece – REAGUJTE!

Neviđeno nasilje i pritisak, vrši se u odnosu na ženu koja je majka troje djece, kojoj je posljednjim nezakonitim aktom prestanka radnog odnosa uskraćena plata a time njoj i njenoj porodici životna egzistencija, piše u dopisu koji je dostavljen ministarki ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ani Novaković Đurović

Bura u Regionalnom vodovodu Crnogorsko primorje se ne stišava! Prvo su javnost za haos u firmi obavijestili radnici, poslije čega su reagovali iz uprave te državne kompanije, ali onda se konkretnim obraćanjem  javio Savjetnik za saradnju sa međunarodnim finansijskim institucijama Saša Radulović koji je detaljno upoznao sa brojnim nezakonitostima u kompaniji.

Međutim, danas donosimo obraćanje advokatica Vesne i Sonje Čejović koje zastupaju menadžerku u kompaniji Regionalni vodovod Crnogorsko primorje Nikicu Purlija.

One su se obratile ministarki ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ani Novaković Đurović. 

U obraćanju navode da je Purlija nezadovoljna “zbog nezakonitog, brutalnog i zlostavljačkog postupanja izvršnog direktora tog Društva Đuršković Josipa na njenu štetu, a u kome je nažalost dijelom učestvovao i predstavnik Vašeg Ministarstva, Dušan Bugarin, inače partijski kolega izvršnog direktora…“. 

Bugarin i Đurašković su funkcioneri Demokrata Alekse Bečića.

Đurašković i Bugarin

Obraćanje advokatica Vesne i Sonje Čejović koje zastupaju Nikicu Purliju prenosimo u cjelosti:

Poštovana gospodjo Ministarko,

U vezi niza predstavki podnešenih od strane PURLIJA Nikice, menadžerke u D.O.O. „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, za koje su osnivačka prava i  obaveze Vlade CG prenešena na Vaše Ministarstvo, protiv nezakonitog, brutalnog i zlostavljačkog postupanja izvršnog direktora tog Društva ĐURAŠKOVIĆ Josipa na njenu štetu, a u kome je nažalost dijelom učestvovao i predstavnik Vašeg Ministarstva, g. DUŠAN Bugarin, inače partijski kolega izvršnog direktora, oportuno je da Vam ukažemo i na sledeće:

Izvršni direktor ĐURAŠKOVIĆ, pokušava da se za nezakonito i brutalno postupanje sakrije iza „štita“ navodnog nedostatka ovlašćenja Odbora direktora da reaguje na nezakonita postupanja izvršnog direktora, te izričito upućuje da se stvar treba rješavati u redovnoj sudskoj proceduri.

Takve procedure, kao što znate, traju nekoliko godina i često se završavaju obavezama plaćanja visokih suma naknada zaposlenima, uvećanim nekoliko puta za troškove sudskog postupka. To je klasičan i mnogo puta viđen scenario po kome su bahati i neodgovorni rukovodioci kršili propise na štetu radnika, a potom, su, za takva nezakonita postupanja, paprene račune ispostavljali Budžetu Države, odnosno u krajnjem gradjanima.

Više puta je javno iznešen stav da se sa takvom praksom koja je nanijela velike štete Budžetu Države mora prestati, te da svi odgovorni u lancu nosilaca ovlašćenja, moraju postupati i reagovati na način da se preduprijede i izbjegnu takvi štetni postupci. Ovo tim prije, ako se radi o društvu čiji je osnivač Vlada CG.

Dakle, da u startu pojasnimo:

  • Odlučivanje o pravima zaposlenih i njihovim odgovornostima, o udaljavanju s rada, o prestanku radnog odnosa – spada u ovlašćenja izvršnog direktora, kako je to propisano članom 173 st. 1 tč. 7 Zakona o privrednim društvima (koji član se shodno primjenjuje na javna društva po članu 297 stav 3);
  • Međutim, istom zakonskom normom izričito je propisano da direktor ne može zastupati Društvo u postupcima i sporovima u kojima je on SUPROTNA STRANA, pa čak, ne može u takvim slučajavima ni dati punomoćje drugom licu da u tim postupcima zastupa preduzeće, kako što je predvidjeno čl. 173 st.3 i čl. 300 st. 2 i 3 Zakona o privrednim društvima, već u tim slučajevima mora postupati neposredno predpostavljeni organ društva – a to je u ovom slučaju Odbor direktora, budući da Društvo nema Skupštinu; U aktu kojim je izvršni direktor pokrenuo postupak protiv gospodje PURLIJE, izričito je naveo da je povreda koju je navodno počinila mogla imati drastične štetne posledice po njega lično („mogla je dovesti do njegovog razrešenja“), čime je isključio mogućnost da u takvom postupku u kome je on, kako je sam naveo, suprotna, odnosno oštećena strana, može uopšte postupati. Čak je i laicima dobro poznato pravilo da niko ne može „suditi“, odnosno postupati, u sopstvenoj stvari.

Pored toga,

  • Zakonska norma propisuje da je Odbor direktora ovlašćen i obavezan da upravlja preduzećem i da vrši nadzor nad zakonitim poslovanjem preduzeća (čl. 161 Zakona o privrednim društvima).

Takođe:

  • Iako je Zakonom kao i osnivačkom aktom društva kojeg je donijela Vlada, JASNO predvidjena hijerarhija organa u društvu, kojom je propisano da je izvršni direktor dužan da izvršava odluke Odbora direktora (čl. 173 tč. 5 Zakona o privrednim društvima), da je dužan da vodi poslove u skladu sa odlukama kolektivnog organa (čl. 300 st. 2 istog Zakona) te da za svoj rad i zakonitost upravo odgovara Odboru direktora i Osnivaču (čl 13 st. 3 Osnivačkog akta društva kojeg je donijela Vlada CG), izvršni direktor pokazuje nevidjenu bezobzirnost u nepoštovanju ovih propisa i aroganciju i postavlja se kao predpostavljeni Odboru direktora. On pismeno i zvanično obavještava Odbor direktora da NEĆE izvršavati njegove odluke u ovom slučaju, štaviše, zbog toga što je gospodja Purlija postupala po njima, izrekao joj je i nezakonitu mjeru prestanka radnog odnosa, a radniku iz obezbjedjenja naložio da imenovanoj zabrani ulaz u prostorije preduzeća i da ne postupa po suprotnim nalozima Predsjednika Odbora direktora.

Iz svega navedenog sasvim je jasno da nema govora  da se ovdje ne radi o tome da je Odbor direktora uzurpirao ovlašćenja izvršnog direktora, već je situacija potpuno obrnuta – izvršni direktor uzurpira i ne poštuje ovlašćenja i odluke Odbora direktora.

Svo ovo neviđeno nasilje i pritisak, vrši se u odnosu na ženu koja je majka troje djece, kojoj je poslednjim nezakonitim aktom prestanka radnog odnosa uskraćena plata a time njoj i njenoj porodici životna egzistencija, instrumentalizujući postupak razrešenja koji je prema njoj iniciran, i targetirajući gospodju PURLIJU, koja je mimo svoje volje, na nekim društvenim mrežama pominjana kao mogući vd direktor preduzeća.

„Optužbe“ koje su izrečene na teret g. PURLIJE u aktima izvršnog direktora – da je imputirala u zapisniku Odbora direktora izjavu da je „zapanjujuća neodgovornost izvršnog direktora….“ kao izjavu gospodina Bugarina, pa da je ta konstatacija mogla dovesti do njegovog razrešenja apsolutna su laž. Ni u predlogu zapisnika, ni u konačno usvojenom tekstu zapisnika, takva izjava nije „pripisana“ g. Bugarinu, već Predsjedniku odbora direktora, g. Lakušiću, koji je to zaista i izjavio. Svi članovi Odbora direktora su usvojili zapisnik, potvrdjujući time i njegovu autentičnost.

Uzgred, institut USVAJANJA zapisnika na sledećoj sjednici organa, upravo i služi tome da se eventualne nepreciznosti, propusti ili netačno interpretirane izjave isprave. Stoga, nije jasno zašto bi eventualne greške – kojih u ovom slučaju apsolutno nije bilo – u sačinjavanje teksta PREDLOGA zapisnika mogle uopšte biti osnov za bilo kakvu odgovornost, a ponajmanje za pokretanje disciplinskog postupka i izricanje mjere prestanka radnog odnosa.

Konačno, izvršni direktor je povrijedio BUKVALNO SVE zakonske norme u vezi pokretanja disciplinskog postupka: pokrenuo je disciplinski postupak s pozivom na zakonske odredbe o porodiljskom odsustvu, roditeljskom pravu, privremenom rasporedu i sl. , udaljio zaposlenu  sa „radnog mjesta“  koji institut ne postoji u Zakonu kao takav već je predvidjeno udaljenje sa rada koji po sadržini znači nešto potpuno drugo, prekršio prekluzivni rok predvidjen  za udaljenje sa rada i td. – što sve vrlo elokventno govori da ga apsolutno nisu interesovali propisi  – već samo cilj: čisto partijski obačun zbog pokrenute inicijative njegove smjene, a preko „leđa“ zaposlene majke troje djece, koju bez ikakve njene pretenzije u tom smislu,  vidi kao svog navodnog konkurenta.

Kao Ministarka na čiji resor je Vlada prenijela osnivačka prava u vezi ovog Društva, molimo Vas da preduzmete mjere koje pripadaju Osnivaču, budući da je aktom o osnivanju Društva i propisima predvidjeno da je izvršni direktor odgovoran Odboru direktora i Osnivaču, pa je potrebno da  spriječite sprovodjenje nezakonitosti, hajke, zlostavljanja i iživljavanja i protivpravnih akata donešenih u odnosu na gospodju PURLIJU, tako što ćete naložiti izvršnom direktoru da poštuje odluke koje je u vezi gospodje PURLIJE donio Odbor direktora, a kojima je stavio van snage nezakonite odluke izvršnog direktora i odredio da se gospodja PURLIJA vrati na rad.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

21 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ne blamirajte se
14.06.2022-09:25 09:25

Gdje završiše ovi pravnici fakultete?

Josip
14.06.2022-09:26 09:26

Bas je skoro bilo postavljeno pitanje, kad ce NOVO PARTIJSKO zaposljavanje u finansijama, kad ono planirano bas “juce” :) Idemo dalje, samo se partijski podobnima puni RV, a predizborna “obecanja/prica” upravo demokrata je bila, da je prenatrpanost u drzavnim organima i da treba izvrsiti racionalizaciju. Racionalizacija je suma sumare zaposlenje od strane Cipelica Djuraskovica iskljucivo partijskih vojnika: u prvom krugu SANDRA KRAPOVIC – PR službe DIJANA RADOVIC – ARHIVAR BOBAN RADINOVIC – SEF SLUZBE ZASTITE (ciji otac imavise disciplinskih nego dolazaka na posao) u drugom krugu MARKO KALUDJEROVIĆ – OPERATER POSTROJENJA BS MARKO PAVLOVIC – JAVNE NABAVKE I jos dvoje… Pročitaj više »

Baranin
14.06.2022-10:04 10:04

Je li to ona sto je sjedjela u Pulenu i popisivala ljude koji idu na litije?

Gordana
14.06.2022-10:37 10:37

Uvodi se novi predmet u srednjim skolama (posto su fakultete kupili) kako zaposliti partijski ljude koji nista ne znaju. Demokrate su najvece zlo koje je zadesilo CG. Funkcionisu na primcipu najradikalnije sekte, tu D od demokratije nema. Ovaj Đuraskovic svako malo po novina. Bas bi bilo interesantno pogledati njegov CV.

Bozidar
14.06.2022-11:14 11:14

“Josipe” ili bolje reci Saša R, ako je Josip i doveo nekog , doveo je ljude koju su bili zrtve sistema godinama. Ono sto je Josip sproveo, nije se niko nadao iz DPS, zadrzao je sve ljude koji ne zasluzuju da budu u RVCG iz cisto “radnih” i “moralnih” navikq i vrijednosti. Ipak su zadrzani jer je Josip čovjek i data im je druga sansa.
Ljude koje je zaposlio, neka se opravdaju izvjestajima o radu koje obavljaju, to je lako utvrditi.
Tuzno je koliko ima zlih ljudi.
Nadam se da ce ovo sve izaci na dobro.

Josip
14.06.2022-12:21 12:21
Reply to  Bozidar

U pravu si, zrtve sistema a gle cuda sve ljudi sa partijskom knjizicom opet gle cuda dmeokrata. Kad si takva moralna gromada iznesi imenom i prezimenom ko ne treba da se nadje u RV?! Da li su to ljudi koji su stari radniki i koji su iznijeli sav regionalni na svojim ledjima, sagradili ga, da li ti treba da idu kuci? Ti ljudi su tebi i slicnima obezbijedili da primate plate a da se ne pojavljujete na posao… Neka se opravdaju izvjestajima svakako, ne samo oni, nego svi zaposleni, pa ko opravda mjesto koje pokriva neka mu dodijeli varijabilu :D… Pročitaj više »

luka
14.06.2022-18:30 18:30
Reply to  Josip

Ko ide kuci od onih koji su ga sagradili? Sasa, Lakicevici… E, pa nisu ga oni sagradili. Oni su pomogli da ti sto su ga sagradili stradaju pod Jevricem

Josip
15.06.2022-07:31 07:31
Reply to  luka

Nemas ti kapacitet da shvatis komentar, jer da je suprotno naveo bi ko treba da ide iz RV. A ne da pominjes ljude koji su PRINUDNO (jer moraju da se “sklone”) poslati na odmor i covjeka koji je zivotno ugrozen.
Kad ste moralne gromade, sto nesto ne pokrenete protiv tog Jevrica vise??? Il isto nijeste dok je bio tamo?
A kako cete kad ste u istim go.nima plivali sa njim i slicnima njemu.
Ajde more, jaki ste na rijecima. Nema zime za pravni sektor hahahaha

luka
15.06.2022-17:00 17:00
Reply to  Josip

Ko treba da ide? Spiskovima se ne bavim. Istorijski, se zna ko se bavi spiskovima i do čega spiskovi dovode. A vi ste ih pravili i pravite ih od glasačkih , preko spiskova nepodobnih. Iskreno, zivjelo se prilicno srecno i lagodno dok se Jevric nije ukazao i usrecio nas svojim kadrovskim i ličnim kapacitetima. Govorite o zaposljavanju, a od 2013. godine je broj zaposlenih udvostručen. Shvatam ja vaš rezon i branjenje pozicija koje niste zaslužili. Stari zaposleni za ove igre nisu znali, dok niste došli vi da nas podučite. Sad plešite po taktu koji ste sami napisali. Ali taj ples… Pročitaj više »

ognjen
14.06.2022-11:21 11:21

u reg, vodovodu je haos, istina. Sve sto se iznosi i za Djuraskovica i za nelegitimni odbor direktora , koliko ima clanova i takodje treba provjerit sta su greske ili za koga je grijesila osoba koja je dobila otkaz ,DF je li,,,

Cipelić
14.06.2022-12:12 12:12

Prljave poslove a za racun Cipelica u RV iskljucivo obavljaju ljudi koje je prethodnik-Jevric drzao po strani zbog rovarenja po firmi i konstantnog pritiska na kolege koji obavljaju svoj posao savjesno i nemaju mrlje, i sad je ovo cisto osvetoljubivo. Naravno, Cipelicu je dobrodoslo da mu se nadju poslusnici i ljudi koji ce ga informisati (naravno potpuno pogresno) zarad ostvarenja svojih licnih interesa a na stetu kolega kojima zavide na poslovnim rezultatima. Postavlja se pitanje, zasto se protiv kolega koji su brutalno krsili osnovnu Ugovora o radu, a to je NEpostovanje radnog vremena, ne pokrece apsolutno nista, tacnije ne pokrece… Pročitaj više »

Radmila
14.06.2022-12:51 12:51

Usta moja hvalite me. Evo sta radi direktor sa svojim botovima u toku radnog vremena. Jesi li poslao screenshot Josipu? Sad da te pomazi po glavi i kaze bravo kucko, bravo.

FILIP VIŠNJIĆ
14.06.2022-13:07 13:07

Jel ovaj Radinovic sin što mu je Branko V. ocu pisao disciplinske za napad, pa odustao kad je ovaj došao za šefa? Pitam se pitam..

Stražar
14.06.2022-13:19 13:19

Prljave poslove a za racun Cipelica u RV iskljucivo obavljaju ljudi koje je prethodnik-Jevric drzao po strani zbog rovarenja po firmi i konstantnog pritiska na kolege koji obavljaju svoj posao savjesno i nemaju mrlje, i sad je ovo cisto osvetoljubivo. Naravno, Cipelicu je dobrodoslo da mu se nadju poslusnici i ljudi koji ce ga informisati (naravno potpuno pogresno) zarad ostvarenja svojih licnih interesa a na stetu kolega kojima zavide na poslovnim rezultatima. Postavlja se pitanje, zasto se protiv kolega koji su brutalno krsili osnovnu Ugovora o radu, a to je NEpostovanje radnog vremena, ne pokrece apsolutno nista, tacnije ne pokrece… Pročitaj više »

FILIP VIŠNJIĆ
14.06.2022-13:47 13:47

Pročitah li ja dobro da je Vuk M. stigao u BD?
Stari operativac…
Da li je to vuk promenio dlaku ili ćud? Posto je čovjek nestao sa mape zadnje godinu dana.. Da li je to Josip angažovao čovjeka sto mu nije dao u opštinu? Koji je dil po sredini?
Da li će Vuk pojesti Lakušića (svog Vasojevića)
Pitam se pitam…

Vasojevic
14.06.2022-14:59 14:59

Vuk je izgleda za sve vrste akcija i za svakoga radi. zna li se ko je on hahahahaahah
kako vjetar duva stara protuva

COL
14.06.2022-13:49 13:49

Izgleda da opet imaju nešto protiv žena, očima ih ne mogu viđeti i to svi u CGi znaju…

DNP Zeta
14.06.2022-14:06 14:06

Zaboravili ste evidenciju za Sasu Radulovica, aaaaaa da dje ces nekoga koga gotivis na poseban nacin ;) ps :*

Peace
14.06.2022-14:56 14:56
Reply to  DNP Zeta

Hhahahaah a za njega je valjda vec objavljena, tj mucenik je kaznjen.
ko su ove dvije lijepe djevojke koje dolaze posle pauze hahahahaahaha
kakva je ovov firma, ljepota ziva

nezaposlen
14.06.2022-15:13 15:13
Reply to  DNP Zeta

A on je mucenik valjda kaznjen?
nego sta rade ove dvije lijepe djevojke, dodju posle pauze na kafu, e kake firme te ljepote. ima li jos radnih mejta tamo.?
uzecemo clasnku demokrata nije problem nikakav. preko ovih sto ih prozivju, dako oni to zavse valjda su dobri sa direktorom toliko
pozdrav za sve nezaposlene

Josip
15.06.2022-10:24 10:24

Pojedinima se urucuje prvo suspenzija pa otkaz, drugi se salju na prinudni odmor, ali se svoji kadrovi ubacaju, dokaz tome je raspisivanje konkursa u sektoru finansija – referenta za obracun plata. Jos jedno uhljebljenje, dok ima mogucnost Josip Djuraskovic raspisuje konkurse i ubaca sve svoje kadrove.
Pozdrav nezaposlenima…

https://www.zzzcg.me/jobs/j200362200803/
demokrate konkurisite