Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Advokat Andrije Mandića moneta za potkusurivanje

Inicijativu koja je upućena predsjedniku parlamenta Aleksi Bečiću, nije potpisala, ali je saopštenjem podržala Abazovićeva URA.

Sukob nove crnogorske vlasti ulazi u dramatičnu fazu nakon što su Demokrate juče poručile koalicionim partnerima Demokratskom frontu i GP URA da neće podleći pritiscima i podržati kandidate za članove Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika za koje ne bude postignut konsenzus, direktno targetirajući advokata Nikolu Bulatovića, na čijem izboru insistira DF, piše Pobjeda.

Demokrate su juče pozvale koalicione partnere iz vlasti “da se ne igraju trikovima i da ne ulaze u zonu velike nekorektnosti”, reagujući na inicijativu poslanika SNP-a, DF-a, Ujedinjene Crne Gore, Radničke partije i CIVIS-a (dio koalicije „Crno na bijelo“ koju je predvodio Dritan Abazović), da se za danas zakaže sjednica na kojoj bi bili izabrani članovi Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika.
Inicijativu koja je upućena predsjedniku parlamenta Aleksi Bečiću, nije potpisala, ali je saopštenjem podržala Abazovićeva URA.

“Vaše su ucjene i jeftini trikovi prevršili svaku mjeru”, poručile su Demokrate koalicionim partnerima, u izjavi dostavljenoj ne svim medijima, već Vijestima.

Ako Skupština na redovnoj sjednici koja je u toku i mora biti okončana do 31. jula u ponoć, odnosno danas, ne izabere pet novih članova Tužilačkog savjeta, onda se mora ući u proceduru zakazivanja nove sjednice. To bi značilo da ona neće moći biti održana prije druge polovine avgusta, a do tada će isteći zakonski rok do 60 dana (počeo da teče 12. juna) za izbor članova Tužilačkog savjeta.

Prioriteti partnera

DF insistira da mu se ispuni jedan od ključnih zahtjeva ispostavljenih koalicionim partnerima smjena glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića u znak odmazde što su dva njihova lidera na optužnici koju je on pokrenuo nakon pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2016. godine.

Tada je planirano nasilno svrgavanje s vlasti Demokratske partije socijalista i njenog lidera Mila Đukanovića. Plan su pripremili ruski obavještajci. U ovoj istrazi sa Katnićem su sarađivale i razmjenjivale informacije službe više zapadnih zemalja, kao i Srbija.

I GP URA i njenom lideru Dritanu Abazoviću se žuri jer, kako je sam potpredsjednik Vlade u više navrata saopštio, imaju “desetine pripremljenih predmeta za procesuiranje“, ali čekaju svoje tužioce da bi njima dostavili dokumentaciju i zvanično otvorili istrage.

Iako je Vlada Zdravka Krivokapića izgubila legitimitet još prije nekoliko mjeseci, opstaje zahvaljujući tome što najveći konstituent nove vlasti DF ne pokreće pitanje povjerenja. Drže ih partijski interesi, jer osim nade da će uspjeti da smijene Katnića, DF je ućutkan i činjenicom da je kadrovima ove političke organizacije izvršna vlast “po dubini” popunila neke od najvažnijih i najplaćenijih funkcija, a oni zaposlili stotine svojih glasača.

Ovaj začarani krug partijskih interesa i stranačke raspodjele državnih fotelja ključne međunarodne adrese Brisel i Vašington mjesecima su „posmatrale“ bez reakcije, ali sada već iskazuju očekivanja da se prekine sa partijskim kadriranjima i političkim uticajima na svakom nivou.

“Jedan pojedinac” i grupni interesi

Suštinski, Zapadu je DF „trn u oku“, a to proizilazi i iz jučerašnjeg saopštenja Demokrata koje su direktno poručile da njihov glas za Tužilački savjet neće dobiti advokat Nikola Bulatović, inače, pravni zastupnik jednog od lidera DF-a Andrije Mandića.

“Dosta je više pokušaja da se poput stare prakse DPS-a u nezavisnim institucijama biraju partijski ljudi, poput, recimo, majki i supruga visokih funkcionera bivše vlasti. Ako DF kaže, citiramo: ‘Ili će biti naš partijski advokat, Nikola Bulatović, član Tužilačkog savjeta, ili neće niko biti, to je direktno razbijanje dogovora političkih aktera”, saopštili su juče u dopisu Vijestima šef Poslaničkog kluba i „Mir je naša nacija“ Boris Bogdanović i predsjednik Odbora za politički sistem, upravu i pravosuđe Momo Koprivica.

Dalje su dodali da ako predstavnik DF-a kaže: “meni niko nije zamisliv kao član Tužilačkog savjeta, ako to nije i Nikola Bulatović, jer bez Nikole Bulatovića taj Tužilački savjet nema ni funkciju ni smisao”, onda to znači da se želi samo partijski obojiti Tužilački savjet, spriječiti dogovor i konsenzus i zaustaviti država na putu evropskih integracija”.

“Niko nema pravo da sa jednim pojedincem, kako god se on zvao, ucjenjuje izbor kompletnog sastava Tužilačkog savjeta i da njegovim beskrupuloznim nametanjem blokira formiranje Tužilačkog savjeta. DF-SNP i URA predložli su nam pet kandidata za Tužilački savjet. Demokrate su prihvatile četiri njihova prijedloga i jasno saopštile, izaberite sami petog od onih oko kojih ste se sami saglasili, ali ne može partijski obojeni kandidat Nikola Bulatović i tačka. Ako se držimo principa da nema partijskih kandidata i ako je to princip za sve, ne može biti izuzetaka za DF”, kategorični su Bogdanović i Koprivica.

Objasnili su da se prijedlog za izbor članova Tuzilačkog savjeta može razmatrati na plenumu samo kada ga utvrdi matični odbor, odnosno kada se postigne saglasnost i dogovor među članovima parlamentarne većine.

Ucjene i kontre

Poručili su da se mogu dogovoriti isključivo oko izbora nezavisnog, nepartijskog i profesionalnog Tuzilačkog savjeta.

“Ne možemo prihvatiti izbor bilo kog partijski obojenog kandidata o kojoj god partiji da je riječ. Ne samo da ne možemo, nego vam sad saopštavamo i da nikad nećemo dići ruku za bilo čijeg partijskog kandidata u Tužilačkom savjetu i na čelu Državne izborne komisije”, naglasili su Bogdanović i Koprivica.

Ističu da je predsjednik Skupštine više puta rekao kada šefovi poslaničkih klubova parlamentarne većine dogovore datum i sadržaj sjednice, kao i kada matični odbori postignu dogovore i utvrde neophodne prijedloge, on će prethodno apsolutno i u potpunosti ispoštovati i zakazati sjednicu za koji god datum se dogovore.

“Odbor za politički sistem, kako su naveli, biće zakazan odmah kad se postigne politički dogovor. Ucjena je dosta, ucjene ne dolaze u obzir, a pogotovu ne sa jednim pojedincem”, zaključili su Bogdanović i Koprivica.

Crvena linija

Iz GP URA su juče, prije nego su se oglasile Demokrate, saopštili da će svako ko opstruira izbor Tužilačkog savjeta, svjesno ili nesvjesno, „dati kiseonik organizovanim kriminalnim grupama, a time raditi direktno na štetu interesa građana Crne Gore i u korist kriminalnih centara moći“.

Istakli su i kako vjeruju da se niko neće usuditi da pomogne organizovanim kriminalnim grupama, opstruirajući izbor novog Tužilačkog savjeta. Interesantno je da je Ura ovim zahtjevom „izašla na crtu“ evropskim diplomatama otvoreno se suprotstavljajući njihovim preporukama.

Dio crnogorske javnosti mjesecima upozorava da nova vlast želi svoj Tužilački savjet koji će u suštini biti politički instrument preko kojeg će parlamentarna većina preuzeti kontrolu tužilačke organizacije. Pobjeda je objavila seriju tekstova ukazujući na koji način će parlamentarna većina preuzeti Tužilaštvo.

Strani zvaničnici tek u srijedu su upozorili na opasnost političkih uticaja u ovom tijelu i krenuli u snažnu diplomatsku kampanju. Šefica kancelarije Evropske unije u Podgorici Oana Kristina Popa oglasila se preko Twittera s porukom da „političke većine dolaze i prolaze“ a da su „stručne institucije ulaganje u bolji život“, te da interese građana i budućnost u EU treba staviti ispred partijskih interesa.

“Konstruktivni dijalog je put ka imenovanju nezavisnih, politički neutralnih i stručnih članova Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika i NVO”, istakla je ona.

U četvrtak se oglasio i njemački ambasador Robert Veber poručujući novim crnogorskim vlastima da je naročito važno da „za člana Tužilačkog savjeta budu izabrane stručno kompetentne i ujedno politički neutralne osobe, koje se osjećaju odgovorne isključivo prema vladavini prava“.

“Trenutno planirani postupak imenovanja u Tužilačkom savjetu, neposredno prije ljetnje pauze, nije pogodan za obezbjeđivanje šireg konsenzusa, već ugrožava postizanje šireg dvotrećinskog konsenzusa za dalja imenovanja u pravosuđu”, saopštio je on, ističući da podržavaju „sve glasove koji se zalažu za postupak koji vodi ka dostizanju konsenzusa”, sugerišući na ovaj način da izbor Tužilačkog savjeta treba odgoditi.

Podsjetio je i da je Zakon o državnom tužilaštvu izmijenjen bez uvažavanja svih preporuka Venecijanske komisije, a koje su se odnosile na depolitizaciju pravosuđa. DF i URA, prema saznanjima Pobjede, sinoć do zaključenja naših novina, direktno i preko posrednika i dalje su pokušavali da „slome” Demokrate kako bi danas izabrali članove Tužilačkog savjeta.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve