Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Adam: Crna Gora nema luksuz da previše vremena provede u političkim tenzijama

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ambasadora Kraljevine Belgije u Crnoj Gori Konrada Adama i izrazio zadovoljstvo susretom i nastavkom interesovanja Belgije, istaknute članice stare Evrope, za Crnu Goru i evropsku perspektivu regiona, što smatra dragocjenim, jer je naša zemlja čvrsto na stanovištu da evropska budućnost Zapadnog Balkana nema alternativu, saopšteno je iz kabineta Đukanovića

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ambasadora Kraljevine Belgije u Crnoj Gori Konrada Adama i izrazio zadovoljstvo susretom i nastavkom interesovanja Belgije, istaknute članice stare Evrope, za Crnu Goru i evropsku perspektivu regiona, što smatra dragocjenim, jer je naša zemlja čvrsto na stanovištu da evropska budućnost Zapadnog Balkana nema alternativu, saopšteno je iz kabineta Đukanovića.

“U tom kontekstu predsjednik je iskazao zahvalnost za svojevremenu podršku Belgije da Crna Gora postane članica NATO, kao i da podrži reforme koje vode dostizanju evropskih standarda i članstvu u EU. Crna Gora zna šta su njene obaveze na tom planu i spremna je da ih ispuni bez ikakvih kompromisa i da bez prečica bude ravnopravna evropska država, kazao je on. Predsjednik je visoko ocijenio odnose dvije države u bilateralnoj ravni i iskazao interes za intenziviranje ekonomske saradnje na tragu dobrih iskustava sa belgijskom kompanijom Besix”, navodi se u saopštenju.

Podržao je nastavak prakse održavanja biznis foruma čim se steknu povoljni epidemiološki uslovi. Iskazan je interes i za nastavkom saradnje u oblasti prosvjete u svjetlu uspostavljenih veza dva univerziteta. Dodatnom kvalitetu odnosa doprinijeće i intenziviranje dijaloga na visokom i najvišem političkom nivou, za šta je Crna Gora zainteresovana.

“Predsjednik je izkazao očekivanje da će se u obje zemlje nakon intenzivnijeg procesa imunizacije stabilizovati zdravstvene prilike i otvoriti prostor za dinamičniju saradnju u obostranom interesu”, navodi se u saopštenju.

Adam je zahvalio predsjedniku na prijemu uz zadovoljstvo što je u prilici da kroz intenzivnu agendu sastanaka tokom boravka u Crnoj Gori dobije što više informacija o aktuelnim političkim prilikama.

“On je naglasio sa potrebom pojačanih kontakata na visokom političkom nivou između dvije zemlje u cilju snaženja bilateralnih odnosa, ali i kako bi se obostrano uspješnije predstavile pozicije ZB i EU. Za sve to, kaže ambasador, moramo izaći iz kovid krize i raditi na prevazilaženju problema u ekonomiji i turizmu koji su nastali kao posljedica dugog trajanja pandemije. Potvrdio je ocjenu o važnoj ulozi kompanije Besix, kako je kazao, dobrog ambasadora Belgije, od kojeg traže da širi iskustvo o Crnoj Gori ne samo kao lijepoj zemlji, već i zemlji pogodnoj za investitore. Iskazao je spremnost da radi na razvijanju ugovorne baze koja će osnažiti veze Crne Gore i Belgije”, dodaje se.

Adam je poručio da Belgija prati dešavanja u Crnoj Gori i promjene do kojih je došlo nakon avgustovskih parlamentarnih izbora. Belgija izražava zadovoljstvo, ne u smislu da donosi sud o rezultatu izbora, već o načinu na koji je Crna Gora vodila demokratski proces koji se odvijao.

Nova situacija ima potencijal da izrodi nove stavove u društvu, a o njihovom kvalitetu će suditi građani. Pozitivnim ocjenjujući deklarisanje nove Vlade da nastavlja vanjskopolitičke ciljeve prethodne, a koje je potvrdio i Đukanović, ambasador Adam je ocijenio da takvo opredjeljenje Vlade zajedno sa proevropskom opozicijom čini dobru osnovu za napredak crnogorskog društva u procesu integracije.

“Ukazao je na potrebu vođenja dijaloga i debate za dobro naše zemlje. Crna Gora nema luksuz da previše vremena provede u političkim tenzijama, kazao je on, pozivajući sve aktere u sistemu kohabitacije vlasti da se sastaju, međusobno poštuju, razgovaraju i izgrađuju povjerenje, što čini odgovorno političko ponašanje. Ambasador Adam jako cijeni napore koje Predsjednik ulaže u tom pravcu, i smatra da teme kao što su državljanstvo ili tužilački zakoni nadilaze jednu vladu i treba da nadžive svaku vladu, zbog čega su potrebni otvorenost, konstruktivnost i saradnja kroz institucije i procedure, i uz učešće svih aktera”, dodaje se u saopštenju.

Predsjednik je zahvalio ambasadoru na ocjenama o demokratskim kapacitetima Crne Gore i sugestijama za sređivanje stanja u crnogorskoj demokratiji.

Đukanović je ponovio svoje nedvosmisleno djelovanje u pravcu najboljeg funkcionisanja kohabitacije, naglašavajući da će njen uspjeh zavisiti isključivo od spremnosti Vlade, i svih organa vlasti da poštuju Ustav i zakone. On je poručio da će i dalje veoma posvećeno raditi na snaženju institucija, uvjeren da je to jedini put za dobro Crne Gore i njenih građana.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve