Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Abazović: Vraćamo poziciju glavnog pregovarača

Na dnevnom redu sjednice koja je danas održana je bilo razmatranje statusa pregovaračke strukture i potreba za unapređenjem koordinacije pregovaračkog procesa

U što skorijem roku ćemo unaprijediti mehanizme za koordinaciju procesa pristupanja EU, vratiti poziciju glavnog pregovarača i zaokružiti formiranje pregovaračke strukture. To je ključno kako bismo osigurali efikasno i kvalitetno sprovođenje i praćenje sprovođenja svih reformi koje su dio evropske agende Crne Gore i konačno, ubrzali pristupanje EU, poručio je kontroverzni premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović na prvoj sjednici Kolegijuma za pregovore.

Na dnevnom redu sjednice koja je danas održana je bilo razmatranje statusa pregovaračke strukture i potreba za unapređenjem koordinacije pregovaračkog procesa.

“S ciljem unapređenja rada pregovaračke strukture, dogovoreno je da se u najkraćem roku pristupi izmjeni odluke o pregovaračkoj strukturi, imenuju članovi Pregovaračkog tima i njihovi zamjenici/ce, kao i donesu odluke o obrazovanju preostalih pregovaračkih radnih grupa koje će intenzivirati rad na mjesečnom nivou i kvartalno pratiti realizaciju planiranih obaveza”, saopšteno je iz Vlade.

Takođe, dogovoreno je da se, kroz izmjenu odluke o pregovaračkoj strukturi pristupi obrazovanju novog koordinacionog tijela koje će biti zaduženo za praćenje izrade i realizacije Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, ispunjavanje obaveza koje proističu iz privremenih i završnih mjerila, kao i druga pitanja u vezi sa pravnom tekovinom i ispunjavanjem obaveza koje proističu iz procesa pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom.

“Imajući u vidu značajan odliv kadrova iz pregovaračke strukture, članovi Kolegijuma su ukazali na potrebu da se u pregovaračkoj strukturi zadrže kvalitetni pojedinci, kao i da se animiraju svi koji mogu svojim stručnim referencama doprinijeti pregovaračkom procesu. U tom dijelu, zaduženi su Ministarstvo evropskih poslova i Ministarstvo finansija da predlože modalitete nagrađivanja onih dijelova pregovaračke strukture koji najviše doprinose procesu pristupanja”, ističu u Vladi.

U radu sjednice su učestvovali članovi Kolegijuma, potpredsjednik Vlade Ervin Ibrahimović i koordinatorka radom Ministarstva evropskih poslova Ana Novaković Đurović, kao i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, državna sekretarka Ministarstva evropskih poslova Milena Žižić, savjetnik predsjednika Vlade za vanjsku politiku Đorđe Radulović te šefovi pregovaračkih radnih grupa za poglavlja 23 i 24, Bojan Božović i Miloš Radonjić kao i načelnik u Ministarstvu evropskih poslova Andrej Orlandić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
džudović
17.03.2023-15:44 15:44

Bolje da Bitanga pakuje kofere za odlazak. O ovome će neko drugi brinuti. Sve mi se u glavi vrti kako se mogao roditi ovakav gad i još postati premijer Crne Gore? Izgleda da je problem u onima koji su glasali za gada i izabrali ga! Bravo, mozgovi!