Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Abazović: Ukoliko protesti prerastu u rušilačke organizacije, država će odgovoriti

''Ako političke stranke žele da protestuju zbog fotelja, neka to čine, mirno i dostojanstveno''

Komentarišući najavljenje proteste u petak, kada se bude glasalo o nepovjerenju Vlade Zdravka Krivokapića, vicepremijer Dritan Abazović ističe da ukoliko neko bude htio da proteste prevede u rušilačke demonstracije, država će odgovoriti.

Ističe da je manjinska Vlada prijedlog koalicije Crno na bijelo.

“U nju su svi dobrodošli. To je naš prijedlog. Ako taj prijedlog nema većinu, ako neko donese drugo, bolje rješenje, tu smo da čestitamo i podržimo. To je naša ideja, volio bih da tu bude i SNP”, naveo je Abazović, odgovarajući na pitanja novinara.

O manjinskoj Vladi će, kaže, razgovarati i sa Socijaldemokratskom partijom.

“Razgovaraćemo i sa njima. I sam sam više puta rekao da su izbori čista varijanta i ostajem pri tom stavu”, ističe Abazović.

Na pitanje ukoliko u petak dođe do pada Vlade, da li će tražiti od predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića mandat da bude predsjednik Vlade, Abazović nije konkretno odgovorio.

“Nakon što završimo konsultacije sa svim strankama, odlučićemo se kako ćemo se odnijeti prema tome. Razgovori su u toku, sa nekim strankama se razgovaralo, sa nekima će se razgovarati. Optimističan sam”, naveo je on.

Imajući u vidu da je zadužen za sektor bezbjednosti, te da se u javnosti mogu čuti razne najave okupljanja, Abazović ističe da nema informacija da bi protesti u petak mogli da eskaliraju.

Ako stranke žele da protestuju zbog fotelja, neka to čine

“Podržavam pravo građana da mirno protestuju. I sam sam bio učesnik mnogih protesta. Sve dok se sve mirno i dostojanstveno radi, ne vidim problem. Ne vidim da će neko praviti veću gužvu. Ukoliko neko bude baš želio da ovo prevede u rušilačke demonstracije, država će odgovoriti. Ali ne vidim povod za takvo nešto. Milsim da je pomogla izjava Joanikija juče, koja je bila pomirljiva i fer. Ako političke stranke žele da protestuju zbog fotelja, Vlade, ovoga ili onoga, neka to čine, mirno i dostjanstveno”, kazao je Abazović.

Komentarišući izjavu premijera Zdravka Krivokapića da je URA na 2,5 odsto podrške, Abazović ironično navodi da su sve njegove izjave tačne.

“Rekli su da nemamo ni jedan glas, pa dođosmo do 2,5 odsto”, navodi Abazović.

 Temeljni ugovor treba potpisati, ako zbog toga mora da se ide u zatvor ja sam dobrovoljac

Temeljni ugovor, ističe, ne treba da bude predmet političkih obračuna.

“Temeljni ugovor mora biti u potpunosti usklađen sa Ustavom i on je takav. Mi treba da ga potpišemo i ne treba od toga praviti bauk. On ne daje prostor da država ima superiorni odnos u odnosu na crkvu niti diskriminatorski odnos, niti ono što se može čuti da crkva ponižava državu-to nije tako. Radi se o tehničkom pitanju, kao što su se uredili odnosi sa drugim vjerskim zajednicama”, navodi Abazović.

Prema njegovim riječima, ponašanje Srpske pravoslavne crkve u kontekstu novih zbivanja u poslednjih 10-ak dana je korektno i na mjestu.

“Što se mene tiče politika će se voditi suvereno iz Crne Gore i Podgorice i naših institucija. Ko god se u to uklopi došao je kao partner. Ko misli drugačije, poštujemo njegovo mišljenje> Za URA-u to nerće imati neki poseban značaj”, jasan je Abazović.

Komentarišući ocjene da su neke odredbe Temeljnog ugovora neustavne, Abazović je kazao da se iz toga može izvući neki zaključak.

“Preambula nije normativni dio. Normativni dio nas interesuje, normativni dio je usklađen sa zakonom. Kad je riječ o vjeronauci, zna se šta je Zakon o obrazovanju u Crnoj Gori, to ne može ugovorom to da se definiše”, ističe Abazović.

Smatra da je potpisivanje Temeljnog ugovora dobro za društvo i pomirenje.

“Uvijek ćete naći kritičare, što god tamo napišete uvijek će se naći neko ko će da priča o viki, dreci, kako smo izdali Crnu Goru. Smatram da je potpisivanje Temeljnog ugovora dobro za naše društvo i za pomirenje, i ostajem pri tome. Ovo što kažu-neko će otići u zatvor, aaAko se zbog takvih stvari treba ići u zatvor ja se javljam kao dobrovoljac. Pokušavate da riješite pitanje i da narod pomamljeni pomirite, u skladu sa ustavom i zakonima, onda neka se plati i ta cijena, pa da nastvaimo kako  treba. Pravi se veliki bauk oko nečega što nije toliko problematično. “,kazao je Abazović.

Nije se, kaže, u Beogradu sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
B.Zekovic
31.01.2022-10:53 10:53

Ee,e;kmo ugovor sa SPC je Srpski oktroisani ustav za Crnru Goru, a srocio ga je dikatator Aleksandar II Karavucic. Ako ti Dritane Abazocu na bilo koji nacin omogucis prihvatanje tog ugovora, onda je to prevodjenje tvoje politike u rusilacku organizaciju i okuaciju Crne Gore. Gradjani Crne Gore, odlucno, dotojanstveno i pravedno ce odgovoriti tvojoj i namjeri ostalh instaliranih okupatorskih zlocinackih ideologa, korumpiranih prosrpskih politicara i i nacisticki;h, cetnickih ostrascenika koji donose u Crnu Goru bijedu, zxlocin i ropstvo. Oprem dobro o fashiste svih boja, nacija i zlocinackih nauma..

CO2 H2O =@
31.01.2022-12:07 12:07

CETNICKE DEMOKRATE-MILACIC- SESELJEVU SKOLU  PRIMJENJUJU  Na protestima ! POPOVI-PA-TOPOVI-PA-LOPOVI – Juce im je bila parola-21 MILIJON Abazovicu—UBIJ-UBIJ -SIPTARE KOSOVO JE SRBIJA ITD!  TREBA  DEMOKRATAMA  JASNO RECI STOP FASIZMU!! Odakle im pravo juce da kroz nošnju na sebi predstavljaju da je albanski narod na protestima i da nose Cetnicke zastave u Crnoj Gori ”,Neko od Cetnicki DemokrateJuce je izasao-iz-automobila-skinuo-crnogorsku-zastavu-sa-stijene-i-bacio je ! Samo zakon i po DZEPU!

RIR
01.02.2022-20:18 20:18

TO Dritone ,
pripremi cistjerne za vodu /za pozare /sa onim topovima —10 -15 njih
pa ce se rašcerati i bez suzavaca ,gumenih metaka i šok bombi /sramni arsenal primijenjen u CT /KAD prošla vlada nije umjela litijaše i “đeda “ četnika da smokri i rašćera “ ka mokre kučke “…