Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Abazović u Briselu: EU mora biti prioritet uprkos nedavnim izazovima

Mi moramo iznalaziti rješenja, Crna Gora nikome ne pripada manje ili više, to je naša zajednička država, rekao je Abazović

Za Vladu je od izuzetne važnosti da još jednom demonstrira da u vrhu svih prioriteta djelovanja mora biti evropska agenda bez obzira na izazove koje su se pojavili, kazao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Abazović je nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za Balkan Miroslavom Lajčakom u Briselu izrazio zadovoljstvo sastankom i kazao da specijalni izaslanik najbolje razumije region Zapadnog Balkana i politička karetanja koja se dešavaju.

“Smatram da je za Vladu Crne Gore od izuzetne važnosti da još jednom demonstrira i simbolički i suštinski da u vrhu svih prioriteta našeg djelovanja treba da bude evropska agenda bez obzira na neke izazove koji su se pojavili prethodnih dana i koji će se pojavljivati i ubuduće, da ono što treba da bude naš glavni cilj jeste evropski put i ispunjavanje naših obaveza”, kazao je Abazović u izjavi za TVCG nakon sastanka sa Lajčakom u Briselu.

On je dodao da je sa specijalnim izaslanikom Evropske unije podijelio razmišljanja oko toga kako se razvijaju procesi u Crnoj Gori, na šta treba staviti akcenat u narednom periodu.

“Mislim da smo tu imali izuzetnu podudarnost između njegovih i mojih stavova. Očekujem da on kao iskreni prijatelj Crne Gore pomogne da se neke nedoumice prevaziđu i da damo konačno fokus na prave teme. To očekuju građani Crne Gore. Znate da više od 70 odsto građana podržava članstvo u EU. Mi moramo da isporučimo rezulate. Jako sam zadovoljan i volio bih da način na koji gospodin Lajčak razumije dešavana u Crnoj Gori da i neki crnogorski političari to pecipiraju na sličan način”, kazao je Abazović.

Abazović je kazao da podržava dijalog vlasti i opozicije.

“Mi moramo iznalaziti rješenja, Crna Gora nikome ne pripada manje ili više, to je naša zajednička država. Naša obaveza kao nosilaca javnih funkcija jeste da pronalazimo rješenja u dijalogu, da učinimo sve da se tenzije umanje sjednemo za sto i vidimo kao dalje. Ako to ne uradimo ja vjerujem da niko iz toga neće izaći kao pobjednik. Izazivanje tihog konflikta, polarizacije javne scene i građana, ne ide u prilog nikome osim strukturama koje su i do sada djelovale destrutivno”, kazao je Abazović.

Dodao je da očekuje da Izvještaj o napretku bude objektivan.

“Nije sporno da će biti stvari na kojima će se izraziti kritika, ali u nekim poglavljima će se konstatovati i određeni napredak. Ne možemo da osporimo da su rezulati desili i u sferi finansija i u sferi bezbjednosti. Radi se na suzbijanju organizovanih kriminlanih grupa, šverca cigareta i narkotika ali se mora priznati da se nekim segmentima mora dati gas, i da pristup koji je u leru, nije dobar za građane i vladu. Očekujem objektivan pristup. To treba doživjeti kao podstrek da treba dodatno raditi u segmentima u kojima se ne budu ocijenili kao zadovljavajući a u segmentima u kojima ima napretka da se dinamika nastavi i ako bude prostora ona poboljša”, zaključio je Abazović.

Abazović danas boravi u službenoj posjeti Belgiji. Planirano je da se danas sastane i sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarl Mišelom i potpredsjednicom Vlade Kraljevine Belgije, Sofi Vilmes.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve