Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Brnabić: Prvi put čujem za zadržavanje crnogorskih poslanika; Abazović: Spremni smo da rješavamo sva otvorena pitanja sa Srbijom

Premijer Abazović je kazao da dvije zemlje moraju da ''okrenu novi list'' u odnosima i da se oni podignu na najveći mogući nivo

Vlada Crne Gore je spremna da rješava sva otvorena pitanja sa zvaničnim Beogradom jer je riječ o dvije bliske zemlje, kazao je premijer Dritan Abazović nakon sastanka sa srpskom premijerkom Anom Brnabić u Beogradu. Danas je na sastanku bilo najviše riječi o ekonomiji i dogovoreno je uspostavljanje direktnog platnog prometa između dvije zemlje.

Premijer Abazović je kazao da dvije zemlje moraju da “okrenu novi list” u odnosima i da se oni podignu na najveći mogući nivo.

”Ta politika će biti ista sa svim zemljama regiona, ali svakako zbog bliskosti dvaju zemalja mislim da je neprirodno da bude bilo kakvog šuma u komunikaciji. Vjerujem i osjećam po energiji da smo spremni da svim pitanjima pristupimo na odgovoran način na korist građana obje zemlje”, rekao je Abazović.

On je kazao da su dobijene potvrde da će se isporuke hrane od Srbije nastaviti nesmetano.

Vjeruje da ne postoji pitanje koje je značajnije od odnosa dvije zemlje i koje je nemoguće riještiti.

”Želim da kažem da u nama imate velikog prijatelja. Došao je momenat da se Zapadni Balkan tretira na drugačiji način. Realcije u regionu moraju da budu mnogo bolje i svi moramo da damo doprinos tome. Mi ćemo se potruditi da se ukupni odnosi u regionu relaksiraju i da ne bude prepoznat kao problematičan za EU ili bilo kog drugog već kao mjesto koje može da se dogovara i mjesto koje da je primat ekonomskim temama i životnom standardu. Prošlost ne možemo da promijenimo, već samo budućnosti”, poručio je Abazović.

Brnabić je kazala da je posjeta delegacije Vlade Crne Gore izuzetno važna Srbiji i da će se njom postići “resetovanje odnosa” između dvije zemlje.

”I da uđemo u eru najboljih mogućih odnosa, jer nemamo bliže. Ni politički, ni ekonomski, ni građana. Povezuju nas sve vrste odnosa. Nekako se nakupilo dosta otvrenih pitanja, teških pitanja i želim da vas uvjherim da ćemo biti u potpunosti otvoreni da rješavamo ta pitanja i unaprijeđujemo naše političke i ekonomske odnose”, rekla je Brnabić.

Danas su, kako je kazala, definisana pitanja koja se mogu rješavati i odmah uticati na rješavanje privrednih odnosa.

”Već 12 godina između Crne Gore i Srbije ne postoji direktni platni promet. Ukupan platni promet ide preko posredničkih stranih banaka što povećava troškove poslovanja i čini ih komplikovanijim. To je tema koju mogu da riješe naše centralne banke”, pojasnila je premijerka Srbije.

Kako je navela, riječi je bilo i o hrani, energentima i infrestrukturi.

”Što se hrane tiče, i Vučić je bio jasan. Znam da je imao sastanak sa premijerom Abazovićem u Davosu i Ohridu i ponavljam tu poruku da dok mi imamo hrane, imaće i naši prijatelji i partneri u regionu”, istakla je Brnabić.

Kad je riječ o energentima, postoji ogroman potencijal za saradnju, navela je ona, “iako ne postoji ništa što bi se moglo uraditi u kratkom roku”.

”Tu nismo mnogo učinili, ali imamo obavezu da to uradimo, posebno u regionalnim, hidropotencijalima u BiH, Srbiji i Crnoj Gori u skladu sa svim standardima za zaštitnu životne sredine.

Autoput do granice sa Crnom Gorom, biće jedan od najskupljih koji su radili, istakla je ona, ali i jedan od najvažnijih koji će omogućiti totalno infrastrukturno povezivanje, uz planiranu rekonstrukciju pruge Bar”, Beograd.

Upitana da li su razgovarali o imenima ambasadora, Brnabić je kazala da sa nestrpljenjem očekuje da dočeka novog ambasadora u Srbiji.

“Tu nema nikakvih prepreka”.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa zadržavanjem poslanika na granici, Brnabić je kazala da nije upućena.

“Abazović mi je skrenuo pažnju na dešavanja s poslanicima. To sam prvi put čula danas, riješićemo i to”.

Ona se Abazoviću zahvalila što je “otvorenog srca” saslušao argumente koji idu u korist inicijative “Otvoreni Balkan” i pozvala da se i Crna Gora priključi tom regionalnom projektu.

”Spremni smo da otvorimo eru mnogo bližih i boljih odnosa”, zaključila je ona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve