Petak, 8 Decembra, 2023
Rubrika:

Abazović sa studentima Univerziteta Tulan: Crna Gora od Jugoslavije do EU

Studente je interesovalo kakvi su odnosi Crne Gore i SAD, kao i šta je tajna u dobrom menadžiranju odnosa sa susjedima

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović održao je juče panel predavanje studentima Univerziteta Tulan u Nju Orleansu. On je sa studentima političkih nauka tog prestižnog univerzitata razgovarao na temu “Crna Gora od Jugoslavije do EU”.

Abazović je studentima detaljno opisao put Crne Gore od nezavisnosti, do učlanjenja u NATO, ali i izazovima sa kojima se susrijeće savremena Crna Gora na svom putu ka EU.

“Naš primjer je jedinstven u svijetu, od početka našeg parlamentarnog života, do prvih demokratskih promjena prošlo je više od 100 godina. Međutim, razbijanjem političkih monopola sad se stvari odvijaju brže, ali potraga za društvenim konsenzusom i dalje traje”, saopštio je Abazović studentima.

Premijer je govorio i tome kako je proces stvaranja pravne države usporen u sistemima koji su dugi niz godina imali napromjenjivu vlast ali i otvorenom modelu ekonomije koji Crna Gora treba da prihvati. Ponovio je da je naša država sa najboljom perspektivom u regionu i da EU mora otvoriti vrata za nove članice, naročito nakon situacije u Ukrajini.

Studente je interesovalo kakvi su odnosi Crne Gore i SAD, kao i šta je tajna u dobrom menadžiranju odnosa sa susjedima.

Univerzitet Tulan je rangiran u 50 najboljih u svijetu i na njemu, između ostalih, radi čuveni Valter Isakson, koji je pisao biografije najvećih umova svijeta. Ovom prilikom profesor Isakson je Abazoviću poklonio svoju novu knjigu, a radi se o biografiji Elona Maska.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
23.09.2023-11:40 11:40

Ako ga ko bude što pitao za trošak reći će da je o svom brašnjeniku bio…

COL
24.09.2023-11:13 11:13

Treba je kakvi kušin turit pod guzcu, ka Jovana Jeremić, kako bi se vidio preo ovoga taulina…