Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Abazović sa predsjednikom parlamenta Turske: Šentop će do kraja godine posjetiti Crnu Goru

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Šentop naglasio je da će posjeta Abazovića Republici Turskoj doprinijeti boljim bilateralnim odnosima dvije zemlje.

Posjeta predsjednika turskog Parlamenta Crnoj Gori kompletiraće dobre i prijateljske odnose dvije zemlje, kazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović nakon sastanka sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafom Šentopom.

Kako je saopšteno iz kabineta vicepremijera, Abazović je izrazio zahvalnost na podršci Turske crnogorskim strateškim opredjeljenjima i konstatovao da Crna Gora i Turska, kao partneri u NATO okvirima, sarađuju na visokom nivou u cilju globalne bezbjednosti. U tom smislu, Abazović je istakao da Crna Gora ostaje posvećena ključnim principima vanjskopolitičkog djelovanja – savezništvu u okviru NATO alijanse, evropskoj integraciji i regionalnoj saradnji.

“Abazović je iskoristio priliku da se Republici Turskoj zahvali na pomoći upućenoj tokom krize izazvane pandemijom Covid-19, a koja se procjenjuje na nekoliko stotina hiljada eura. Abazović je podsjetio da se donacija predsjednika Erdogana, dopremljena 20. marta 2020. godine, sastojala od koja od 50.000 maski, 1.000 odijela i 1.000 testova, te da je to potvrda i više nego prijateljskih odnosa dvije države”, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Šentop naglasio je da će posjeta Abazovića Republici Turskoj doprinijeti boljim bilateralnim odnosima dvije zemlje.

Šentopa je, kako su naveli, pohvalio crnogorski parlament zbog Rezolucije o genocidu u Srebrenici i istakao ulogu koju je u tom procesu imao Abazović. Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske potvrdio je Abazoviću da će do kraja ove godine boraviti u službenoj posjeti Crnoj Gori.

Govoreći o privrednoj saradnji dvije zemlje i činjenici da je Republike Turska jedan od važnijih investitora u Crnoj Gori, Abazović i Šentop su se saglasili da su trgovina, saobraćaj, energetika, preduzetništvo, poljoprivreda i vodoprivreda, turizam, zdravlje, obrazovanje i kultura prepoznate kao oblasti sa značajnim potencijalom za saradnju. Takođe, sagovornici su se saglasili da se parlamentarna saradnja između dvije zemlje odvija zadovoljavajućom dinamikom kroz mehanizam grupa prijateljstva, te da će njihovo inteziviranje doprinijeti boljem međusobnom razumijevanju i podsticajno djelovati na unaprjeđenje odnosa.

U sklopu posjete turskom parlamentu crnogorske delegacije na čelu sa Abazovićem, obavljen je odvojeni sastanak i sa Erolom Kavuncuom, predsjedavajućim Međuparlamentarne grupe prijateljstva Turska-Crna Gorau Velikoj narodnoj skupštini Crne Gore.

Na sastanku crnogorske delegacije i predsjedavajućeg Međuparlamentarne grupe prijateljstva kontatnovano je da grupe prijateljstva ostaju preoznate kao mehanizam kooperacije od izuzetnog značaja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve