Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Abazović sa Grlićem Radmanom: Gradimo mostove saradnje sa susjedima

Na sastanku je konstatovano da Crna Gora i Hrvatska, kao dvije prijateljske i partnerske države, sarađuju u mnogim oblastima od zajedničkog interesa, kao i da je bilateralna saradnja veoma razvijena u oblastima odbrane, unutrašnjih poslova, obrazovanja i kulture

Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović sastao se danas u vili Gorica sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Goranom Grlićem Radmanom.

Izražavajući zadovoljstvo zbog posjete ministra Grlića Radmana, potpredsjednik Vlade Crne Gore je konstatovao da su odnosi između Crne Gore i Republike Hrvatske veoma dobri, da ih karakteriše redovan politički dijalog i susreti zvaničnika na svim nivoima. U tom smislu, kako je saopšteno iz kabineta potpredsjednika, Abazović je naveo da dvije zemlje imaju zajedničku evropsku i evroatlantsku perspektivu, te da je to dobra polazna osnova za dalje unaprjeđenje odnosa.

“Abazović je ukazao na to da sva otvorena pitanja sa Republikom Hrvatskom Crna Gora želi rješavati prvenstveno kroz bilateralni dijalog i direktnu komunikaciju, vođeni principima prijateljstva, dobrosusjedstva i strateškog partnerstva definisanog kroz članstvo dvije države u Alijansi, uz želju da sa susjedima gradimo mostove saradnje.

Potpredsjednik Vlade je naznačio da pored ispunjavanja obaveza iz članstva u Alijansi i regionalne saradnje, punopravno članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj Crne Gore i opredjeljenje koje nema alternativu. U tom kontekstu, Abazović je naveo da Crna Gora visoko vrednuje nedvosmislenu podršku Hrvatske evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Potpredsjednik je naglasio da kao odgovoran kandidat za članstvo u Uniji, Crna Gora dosljedno prati vanjsku i bezbjednosnu politiku EU i daje doprinos mirovnim misijama EU”, navodi se u saopštenju.

Razmatrajući očekivanja od predstojeće turističke sezone, Abazović i Grlić Radman su kontatovali da postoji obostrani interes jačanja saradnje u oblasti turizma, a sve u cilju stvaranja uslova da turistička sezona bude mnogo kvalitetnija i uspješnija za obje države, zasnovana na komplementarnosti, a ne konkurentnosti. U tom kontekstu, potpredsjednik Abazović je izrazio nadu da će najavljeno otvaranje avio-linije na relaciji Zagreb – Podgorica značajno doprinijeti razvoju turizma i daljem unaprjeđenju ekonomske saradnje između dvije države.

“Na sastanku je konstatovano da Crna Gora i Hrvatska, kao dvije prijateljske i partnerske države, sarađuju u mnogim oblastima od zajedničkog interesa, kao i da je bilateralna saradnja veoma razvijena u oblastima odbrane, unutrašnjih poslova, obrazovanja i kulture. Potpredsjednik Abazović i ministar Grlić Radman su se saglasili da postoji značajan potencijal za dalje unaprjeđenje saradnje, posebno u oblasti ekonomije i privredne saradnje”, saopšteno je iz kabineta potpredsjednika.

Sastanak je bio prilika da sagovornici porazgovaraju i o krizi izazvanoj pandemijom Covid-19 i iskažu nadu će obje države, kao i region u cjelini, izboriti sa zdravstvenim i ekonomskih problemima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve