Petak, 2 Juna, 2023
Rubrika:

Abazović: Pronađimo najmanji zajednički imenitelj za saradnju jer je to jedini način da imamo mir

U svom izglaganju, Abazović je podsjetio na borbu protiv kriminala i istakao da iza svakog nacionalizma stoji korupcija, odnosno korumpirani političari koji ne žele jake institucije

Kontroverzni premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović govorio je sinoć na Harvardu pred brojnim profesorima, studentima i gostima u Prirodnjačkom muzeju tog Univerziteta, koji je jedan od najpoznatijih u svijetu, osnovan daleke 1636. godine, saopšteno je iz Vlade.

Zahvaljujući se na pozivu, Abazović je istakao da je svijetu potrebna globalizacija, ali sa pravdom.

„Svi smo u obavezi da pronađemo najmanji zajednički imenitelj za saradnju jer je to jedini način da imamo mir”, naglasio je Abazović osvrćući se u svom govoru na rusku agresiju na Ukrajinu, dodajući da u ovom trenutku niko nema pravo da „gleda svoja posla”.

U svom izglaganju, Abazović je podsjetio na borbu protiv kriminala i istakao da iza svakog nacionalizma stoji korupcija, odnosno korumpirani političari koji ne žele jake institucije.

„Niko ne može sebi dozvoliti da podržava stabilokratije bez demokratije, jer takve stabilokratije postaju autokratije, a toga nema ako želimo slobodu izbora”, kazao je on.

U kontekstu zaštite životne sredine, premijer je kazao da je ekologija pitanje globalne etike, a ne pojedinačnih zemalja, dodajući da utoliko više imamo obavezu da, posebno u vrijeme krize, pronađemo modele za saradnju za zajedničko dobro cijele planete.

Govoreći o odnosima u regionu, Abazović je tokom izlaganja istakao da se moraju što prije riješiti sva otvorena pitanja i uspostaviti modeli saradnje kako bi u skorijoj perspektivi mogli da govorimo o Zapadnom Balkanu kao o najatraktivnijoj investicionoj destinaciji.

Rektor Harvard Univerziteta Lorens Bejkau uputio je poziv predsjedniku Vlade dr Dritanu Abazoviću da govori na kampusu koji organizuje Harvardov Centar za evropske studije Minda de Gunzburg (CES) i udruženje evropskih studenata sa Fakulteta Kennedy i Fakulteta za poslovne studije univerziteta Harvard.

Osnovan 1969. godine, CES je najstariji i najveći univerzitetski centar posvećen proučavanju Evrope u Sjedinjenim Državama. Od svog prvog izdanja 2012. godine, godišnja konferencija o Evropi jedan je od najvećih događaja u organizaciji studenata sa fokusom na Evropu na univerzitetima u Sjedinjenim Državama. Njen cilj je jačanje transatlantskog razumijevanja izgradnjom mostova dijaloga između različitih grupa međunarodnih studenata i evropskih naučnika, kreatora politika i lidera iz raznovrsnih sektora.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve