Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Abazović nakon susreta sa Marin: Pitanje temeljnog ugovora će veoma brzo biti riješeno

''Mi preduzimamo sve mjere i već smo imali inicijativu za akciznu politiku. Moj apel je da i građani budu odgovorni u teškim vremenima i rade na uštedama električne energije i goriva. Dok je lijepo vrijeme treba se prilagoditi zdravim stilovima života. Sve nas na svijetu čeka teška godina, pa ne možemo očekivati da će to zaobići ni Crnu Goru'', izjava je Abazovića

Predsjednica Vlade Finske Sane Marin boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Premijer Dritan Abazović primio je Marin i sa njom održao sastanak na temu ukupne bezbjednosne situacije u Evropi.

“Saopštio sam da Crna Gora potpuno podržava politiku otvorenih vrata NATO-a i da stoprocentno podržavam njihov ulazak u NATO. Finska može u potpunosti da računa na našu podršku. Radujemo se da će još dvije države pojačati NATO. Mi se takođe radujemo povećanju ekonomskih aktivnosti između dvije države. Govorili smo i o uvećanju broja letova između Helsinkija i Tivta i Podgorice. Finska i Crna Gora ostaju prijateljske države i očekujemo njihovu podršku kada je u pitanju učlanjenje Crne Gore u EU”, kazao je Abazović.

Marin je kazala da Finska vodi razgovore sa Evropskom unijom i da će raditi više na proširenju.

“Podnijeli smo aplikaciju za NATO i zahvaljujemo na crnogorskoj podršci u nastojanju da postignemo naš cilj. Imamo sposobnosti da odgovorimo potrebama i drugih saveznika NATO-a. Članstvo Crne Gore u Alijansi je veoma cijenjeno i mi smo to uvidjeli. Takođe, zahvaljujemo Crnoj Gori što se pridružila sankcijama Rusiji”, navela je Marin.

Na pitanje da li strahuje da Turska može uložiti veto na članstvo Finske u NATO, Marin je kazala da je rat u Ukrajini promijenio bezbjednosnu situaciju u svijetu te da je jako važno da Alijansa bude ojačana.

Osvrnuvši se na ekonomsku situaciju Abazović je kazao da će cijene goriva rasti, te da se Vlada trudi da građanima olakša krizni period, međutim, kaže, na rat se ne može uticati.

“Najveća briga je što će biti na jesen. Teme iz prošlosti mi nijesu interesantne, ali moram ih tretirati jer mi se nameću. Na jesen možemo očekivati i krizu hrane. Mi preduzimamo sve mjere i već smo imali inicijativu za akciznu politiku. Moj apel je da i građani budu odgovorni u teškim vremenima i rade na uštedama električne energije i goriva. Dok je lijepo vrijeme treba se prilagoditi zdravim stilovima života. Sve nas na svijetu čeka teška godina, pa ne možemo očekivati da će to zaobići ni Crnu Goru”, izjava je Abazovića.

Kada je riječ o CEDIS-u i zapošljavanju, Abazović kaže da je suvišno kreirati narativ na tim osnovama.

“Vlada Crne Gore će ukinuti uredbu na prvoj narednoj sjednici o dodjeli stanova funkcionerima. Nijesam protiv politike da se građani pomažu ali jesam protiv politike da određene državne kompanije koristimo kao partijske bastione. To treba sankcionisati”, direktan je Abazović.

Na pitanje da li je “temeljni ugovor” usaglašen sa Crkvom Srbije i hoće li biti potpisan do kraja juna, te da li se oko toga vode konsultacije sa DPS-om, Abazović je kazao da je potrebno o ovom pitanju imati širi odgovor.

“To pitanje ćemo vrlo brzo završiti na način koji predviđa zakon i Ustav”, zaključio je Abazović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Freedom
20.06.2022-13:04 13:04

A batali više priču o ugovoru sa crkvom Srbije vidiš li kakva će kriza i jadi zadesiti ovaj narod. Pustili ste popove da vam vode politiku a vi trk u crkve na sastanke sa njima. Radite nešto da vi narod ne skapa od siromaštva. Ti biva poštovalac SPC pa ćeš im riješiti problem. Njega oni nemaju. Ugrožena je CPC i prava Crnogoraca.