Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Abazović: Odluka o ulasku u NATO bila ispravna, sve ostalo bi bila avantura sa nepredvidivim krajem

''To je bilo apsolutna mudra odluka, a dokaz za to su posljednja dešavanja nakon agresije Rusije na Ukrajinu, jer imamo situaciju da su zemlje koje su do tada bile neutralne, i niko nije mogao da ih motiviše da pristupe NATO-u, Švedska i Finska, sada za stolom''

Kontroverzni premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je danas u Bukureštu da je odluka Podgorice o pristupanju Alijansi bila mudra, jer je NATO polisa osiguranja.

”To je bilo apsolutna mudra odluka, a dokaz za to su posljednja dešavanja nakon agresije Rusije na Ukrajinu, jer imamo situaciju da su zemlje koje su do tada bile neutralne, i niko nije mogao da ih motiviše da pristupe NATO-u, Švedska i Finska, sada za stolom. NATO je polisa osiguranja”, rekao je Abazović odgovarajući na pitanja novinara u Bukureštu na konferenciji ministara spoljnih poslova NATO.

Dritan Abazović - izjava tokom drugog dana NATO sastanka ministara vanjskih poslova u Bukureštu - I dio

On je rekao da Crna Gora ne želi nikakav rat, niti sukobe, već želi da bude kredibilan član međunaredne organizacije koja se bavi i bezbjednošću.

”Sjutra, ne daj bože, da dođe do neke nepredviđene situacije, koju Crna Gora niti priželjkuje, niti bi tome dala doprinos, imamo mogućnost, kao i sve ostale države članice, da se pozovemo na član 5 i da očekujemo podršku naših saveznika”, rekao je Abazović.

To je, dodaje, važno za sve države, koje imaju parametre poput Crne Gore, u smislu veličine teritorije, broja stanovnika, ekonomije, vojne moći…, jer bi sve ostalo, kaže, bila “avantura sa nepredvidivim krajem”.

”Odluka o NATO je bila potpuno okej, vjerujem da u Crnoj Gori i mnogi koji su bili neutralni, što je legitimno, sada, nakon ratnih dešavanja na tlu Evrope, razumeiju da je, ipak, bilo važno da se tako nešto podrži i da svijet nije dostgao nivo pacifizma koji bismo voljeli da vidimo, a to je svijet u kojem neće biti potrebe za vojskama. Ali, realnost nas i u 21. stoljeću demantuje”, rekao je Abazović.Dritan Abazović - izjava tokom drugog dana NATO sastanka ministara vanjskih poslova u Bukureštu - II dio

“Berlinski proces i Otvoreni Balkan nisu u koliziji”

Abazović je odgovarao i na pitanja o Otvorenom Balkanu. ponovio je da ostvka Jovane Marović nema veze sa analizom koju je njeno ministarstvo uradilo u vezi sa tom regionalnom inicijativom.

”Vlada radi brojne analize, jedna analiza koja dođe nije vlasništvo ministarstva, nego Vlade. Nismo je tretirali, ne zato što nemamo demokratski kapacitet, već zato što smo uočili bitne nedostatke. Glavna stavka u analizi treba da bude trgovinska razmjena između zemalja članica. To je glavna priča, sve ostalo je individualna interpretacija. Da li je nekome interesantan lideršip u S. Makedoniji, Albaniji, Srbiji je individualna stvar. Podržavam svaku inicijativu koja vodi reagionalnoj saradnji i pomirenju. Ne vidim da su Berlinski proces i Open Balkan u koliziji. Gdje to piše? Plus je Open Balkan dosta liberalniji, nema osnivački akt već je skup bilateralnih dogovora zemalja. Ako imamo situaciju da je neka inicijativa proizišla sa našeg prostora, zašto da imamo otpor prema tome, zašto da idemo sa predrasudama?”

On je rekao da podržava svaku regionalnu saradnju.

”Ne postoji restrikcija da neko iz Vlade iznese argumente za i protiv, ali oni moraju da stoje. Ne mogu da budu paušalni i plod bilo kakvog osjećaja u odnosu na politički establišment u drugpj zemlji. Mi u EU ne ulazimo zbog Makrona i Šolca, već tamo želimo jer hoćemo vrijednosti savremenog svijeta. Tako se odnosimo u odnosu na sve inicijative”, rekao je Abazović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve