Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Abazović o OB: Ne postoji nikakav ugovor u kome preuzimamo specijalne obaveze

On smatra da bi trebalo nekoliko ministarstava da se zaduže da odrade analizu kako bi se postavili prema inicijativi Otvoreni Balkan

Premijer Dritan Abazović kazao je, komentarišući inicijativu Otvoreni Balkan, kazao da ne postoji nikakav ugovor u kome Crna Gora preuzima neke specijalne obaveze, kao i da ne postoji način glasanja putem veta.

Naglasio je da je na državi da li želi da pristupi ovoj inicijativi ili ne. Čitav smisao je, kako je rekao, da se radi o konceptu koji podrazumeva niz potencijalnih prihvatanja ugovora koji imaju veze sa zajedničkim tržištem

”Precizira se o čemu se radi, da li je riječ o priznavanju diplome – ko želi da uđe-može, ko želi da ostane van-ok”, naglasio je Abazović.

On smatra da bi trebalo nekoliko ministarstava da se zaduže da odrade analizu kako bi se postavili prema inicijativi Otvoreni Balkan.

”To nije samo Ministarstvo vanjskih poslova, ali mislim da treba da se zaduže i resori poljoprivrede, finansija, kapitalnih investicija, ekonomskog razvoja i turizma. To ne znači, da ne treba da se involviraju i druga ministarstava i da ostvaraju kontakte sa predstavnicima drugih ministarstava da bi se bolje upoznali oko svih činjenica. Mislim da su mnoge stvari pomenute u u Ohridu vrlo korisne po Crnu Goru. Postoji spremnost da se napravi krizna grupa koja će imati permanentnu komunikaciju u slučaju moguće nestašiće i transporta hrane i mogu energetsku krizu, koja, po nekim pretpostavkama, me nastupiti nakon ljeta. Ako se ništa od ovoga ne desi, što svi navijamo, nikome ništa”, naglasio je Abazović na sjednici Vlade.

On je saopštio da će Srbija krajem juna nabaviti opremu za gašenje požara koja je mnogo bolja od onih koje imaju zemlje regiona.

Ideja je da imamo još jednu saradnju da bi napravili mini tim koji bi mogao da djeluje promtno u slučaju da se dese požari u bilo kojoj zemlji regiona. Što se tiče opreme, mi smo tu na skromnom nivou i tačno je da je ministar odbrane preduzeo aktivnosti da i pripadnici Vojske budu na raspolaganju ako se nešto desi – kazao je Abazović.

On je istakao da naše inicijative treba da idu u pravu turizma i ekologije.

”Mislim da, nezavisno od Otvorenog Balkana treba da baštinimo dobru regionalnu komunikaciju, sada smo stvari doveli na jedan jako visok nivo i apel je da taj nivo zadržimo. Cilj je da fokus bude na temama koje se tiču životnog standarda i razvoja. Što manje prošlosti – što više budućnosti”, ocijenio je Abazović.

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević rekao je da smatra da Ministarstvo vanjskih poslova već radi na analizi inicijative i da je ministarka evropskih poslova upoznata sa tim.

”Mislim da je dobro da se ta analiza proširi sa aspekta različitih uticaja. Po mom skromnom sudu ova inicijativa neće imati samo dimenziju ekonomije, već i politike”, naveo je Konjević.

On je naglasio da je važno da se magistralno prati spoljnja politika Evropske unije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
10.06.2022-06:32 06:32

Priča i Balkan open neodoljivo podśeća na bajku i šarenu lizalicu ,,Evropa sad” koju nam uvališe čuveni Milojko i Jakov. Dok mnogi vozovi prolaze izgleda da mi čekamo voz što doći neće, a i da dođe šnjim nam nema sreće….