Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Abazović o ekonomskom državljanstvu: Mi moramo da brinemo o svom budžetu

On je komentarisao ekonomsko državljanstvo i poruku EU da se ukine, ali i Zakon o predsjedniku, te ostavke državnih sekretara iz redova SDP-a. Komentarisao je i zahtjev SDT-a za skidanje imuniteta za pet poslanika SD-a i DPS-a

Dobro je što e održan samit u Tirani, saopštio je kontroverzni premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović novinarima u Briselu. On je komentarisao ekonomsko državljanstvo i poruku EU da se ukine, ali i Zakon o predsjedniku, te ostavke državnih sekretara iz redova SDP-a. Komentarisao je i zahtjev SDT-a za skidanje imuniteta za pet poslanika SD-a i DPS-a.

O ekonomskom državljanstvu: Poštujemo EU, ali moramo misliti o našem budžetu

“Mi moramo da brinemo o svome budžetu, mi nijesmo mogli da znamo da će da se desi agresija Rusije na Ukrajinu, nismo mogli da predvidimo da će doći do energetske krize”, kazao je Abazović odgovarajući na pitanje da li će Crna Gora poslušati preporuku EU i ukinuti ekonomska državljanstva.

“U tom kontekstu stvaranje novih prihoda je izuzetno važno. Mi poštujemo sve, ali program ekonomskog državljanstva je Crnoj Gori donio ogromne benefite, mi smo imali 70 miliona direktno priliva u budžet, a još 300 miliona indirektnih, to je za naš budžet ogroman novac. Ne odustajemo od onoga što smo prethodno najavili, da se program završi 31. decembra ove godine, ali spremni smo da razgovaramo sa EU o nekim segmentima kako da najbolje to bude riješeno”, kazao je on povodom ekonomskog državljanstva.

O Zakonu o predsjedniku: Ustavni sud će sve riješiti

U slučaju da Venecijanska Komisija da negativno mišljenje na Zakon o predsjedniku, što se tiče URE situacija je veoma jasna, kaže on.

“Izborom sudija Ustavnog suda mi ćemo imati jasnu situaciju gdje će Ustavni sud moći da ocijeni svaki zakon pa i taj. VK, EK i bilo koja kredibilna institucija međunarodna, može dati sugestiju, savjet, analizu, ukaže na manjkavosti, ali jedina instanca koja može da donese odluku o tome je Ustavni sud”, naveo je on.

O ostavkama: Čudi me da to nijesu uradili ranije

O ostavkama koje su jutros objavljene Abazović je kazao:

“Čudim se da se to nije desilo ranije, meni to nije problem. Vlada mnogo bolje funkcioniše bez elemenata koji ne žele dobro Crnoj Gori. Ljudi koji ne žele i ne osjećaju da su dio tima, ne žele da pomažu zemlji u ovim kriznim vremenima, najbolje što mogu da urade je to, da kažu ok, mi ne želimo da smetamo. Najgora stvar koju možete da uradite je da budete tu a da smetate. Ne bih rekao da je bilo koja ostavka ili smjena do sada umanjila efikasnost donošenja odluka. Naprotiv. Mislim da je proces potpuno suprotan. Pozvao bih sada sve one koji ne žele da budu dio tima, da ne smetaju. Lakše će nam biti”, naveo je.

Pozdravio akciju SDT o stanovima

Abazović je pozdravio akciju SDT, iako je, kako je kazao ne želi specijalno komentarisati.

“Za studenta prava prve godine bi taj slučaj bio toliko jednostavan. Premijer nije pravio nikakav pritisak niti će praviti pritisak. Mene čudi što ranije nisu reagovali. Za sve što sam rekao, dokazaće se kad tad da sam u pravu. Svako lice koje sam pomenuo u kontektu nepoštovanja zakona, doći će vrijeme kada će biti procesuiran na ovaj ili onaj način. Evo neka građani zapamte. Da postoji odluka da možete da date do 15 hiljada, a da dajete Vesni Medenici 40.000 i brojnim drugim Vesnama Medenicama, a da sad kažete da niste donosili pogrešne odluke, i da ste radili  skladu sa pravilima samo zato što se radi o poslanicima DPS-a ili SD-a, to može se tumačiti tako ali ja mislim da je to vrijeme zaista prošlo. Dali smo sve papire, makli smo sve oznake tajnosti, a sada neka se zapitaju zašto su uništavali dokumenta do avgusta 2020. Ruka pravde možda nije toliko efiksana zbog okova političkih koje postavljaju oni koji ne žele dobro Crnoj Gori, ali ona ne može da se zaustavi. Stanovi su dodjeljivani ministrima, poslanicima sdijama svima kojima ga nije trebalo dodijeliti. Ako treba da se natežemo da bi mališani dobili ljekove kojih nema ovdje a da neki dobijaju stanovi, e neće moći. Ja pozivam na efikasnost, ne zb og revanšizma, nego da bi se naplatili što prije. Samo da se ne desi da odluke gdje se jasno vidi da su dva plus dva četiri, čekamo pet ili više godina”, kazao je Abazović.

Kako je dodao, inženjer da pogleda papire a ne pravnik, jasno će mu biti da je posrijedi zloupotreba.

“Pozivam Skupštinu da što prije odluče o imunitetima i neka svakoga stigne ruka pravde”, kazao je Abazović iz Brisela.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve