Četvrtak, 9 Februara, 2023
Rubrika:

Abazović o Đukanoviću: Možemo biti politički rivali, ne i neprijatelji

Govoreći o DPS-u i odnosima sa liderom te partije Milom Đukanoviće, Abazović kaže da su odnosi profesionalni

Premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da Crna Gora u potpunosti prati politiku Evropske unije. On je ocijenio da je Crna Gora lider u integracinom procesu, ističući da je ubijeđen da će naša iskustva biti korisna ostalim zemljama Zapadnog Balkana u procesu pristupanja. Kaže da je tužilaštvo već postiglo vidljive rezultate.

“Otvoreni Balkan može donijeti mnogo pozitivnih efekata”

Govoreći o Otvorenom Balkanu, Abazović je kazao da je Ministarstvo evropskih poslova dobilo zadatak da napravi radnu grupu koja će izraditi analizu koja će procijeniti pozitivne i negativne efekte inicijative Otvoreni Balkan na Crnu Goru.

”Mislim da inicijativa može donijeti mnogo pozitivnih efekata koji su potrebni Zapadnom Balkanu kao što su manje granica, bolja ekonomska saradnja i bolji susjedski odnosi. Takođe vjerujem da je to u skladu sa Berlinskim procesom i da može koristiti samo integraciji Zapadnog Balkana u EU”, rekao je Abazović u razgovoru za Diplomacy and commerce.

“Uskoro ćemo imenovati nove ambasadore u Srbiji i Crnoj Gori”

Komentarišući posjetu Srbiji krajem juna, Abazović je istakao da definitivno ima pomaka u odnosima Srbije i Crne Gore. Najavio je da će uskoro imenovati nove ambasadore i uspostaviti platni promet.

”Veliki deo svih razgovora u Srbiji ticao se predstojeće ekonomske krize ove jeseni i strategije kako region i dvije zemlje na najbolji način da se izbore sa njom, kao i infrastrukturne povezanosti. To su teme na kojima treba da zasnivamo našu saradnju u budućnosti. Vjerujem da će to u početku značiti otklon od politike mržnje i podjela koja je karakterisala region u prošlosti. Saradnja u poljoprivredi, zaštiti životne sredine i IT sektoru je takođe nešto na čemu će se naša saradnja razvijati u budućnosti”, kazao je Abazović.

“Tužilaštvo danas nezavisna institucija”

Prema njegovim riječima, ekonomski razvoj, proces evropskih integracija i borba protiv kriminala i korupcije glavni su proklamovani pravci djelovanja 43. Vlade Crne Gore.

”Vjerujem da su ti aspekti isprepleteni. U prethodnom periodu smo se izborili i izborili da Crna Gora ima Zakon o državnom tužilaštvu, koji je omogućio da se dogode potrebne promjene u jednoj ključno važnoj instituciji za borbu protiv kriminala i korupcije. Danas je ovo nezavisna institucija koja je već postigla vidljive rezultate. Ipak, pitanje pravosuđa će biti završeno kada postignemo politički konsenzus sa dvije trećine ili tri petine poslanika i izaberemo vrhovnog državnog tužioca sa punim mandatom, nove članove Ustavnog suda i Sudskog savjeta i deblokiramo rad institucija neophodnih za redovno funkcionisanje državnog aparata”, kazao je Abazović.

Premijer je rekao i da se neće “zadržavati na skoro svakodnevnom etiketiranju” njega koje, kaže, dolazi iz skoro svake nacionalne grupe.

”Promovišem politiku mira, suživota i saradnje na Zapadnom Balkanu. Znam da je ovo Sizifov zadatak, ali odnekud morate početi. Ne zanimaju me nacionalna, vjerska ili politička opredjeljenja ljudi. Mi smo prije svega ljudi, pa tek onda Crnogorci, Srbi, Albanci, Bošnjaci… Shodno tome, vodim politiku države, razgovaram sa ljudima i tražim najbolja rešenja za izlazak iz teških situacija”, rekao je, između ostalog, Abazović.

“Možemo biti politički rivali, ne i neprijatelji”

Govoreći o DPS-u i odnosima sa liderom te partije Milom Đukanoviće, Abazović kaže da su odnosi profesionalni.

”Vlada koju vodim, politički subjekt koji predstavljam i ja lično nemam neprijatelja te vrste. Možemo biti politički rivali, ali ne i neprijatelji. To je priča iz ružne prošlosti. Imamo drugačiju, inkluzivnu politiku u kojoj su svi dobrodošli. Crna Gora se mora pomiriti, ali na jasnim osnovama – mora biti građanska, ekološki prihvatljiva Crna Gora koja je usmjerena na EU, koja se suprotstavlja organizovanom kriminalu i korupciji”, poručio je Abazović.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve