Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Abazović: Ljubav Crne Gore prema slobodi putokaz današnjih borbi za bolje i pravednije društvo

On podsjeća da Crna Gora ima šansu “samo kao građanska država, jakih i nezavisnih institucija, lišena svih sistemskih diskriminacija po bilo kom osnovu“

Uzvišena i neprikosnovena ljubav Crne Gore prema slobodi oličena u 13. julu i danas je jednako važan putokaz borbe i otpora, za slobodno, jednako i tolerantno društvo. Ukoliko je i tada, uprkos brojnim razlikama i u mnogo težim uslovima, Crna Gora ujedinjena mogla koračati prema slobodi, onda to može učiniti i danas, kada je za tu slobodu potrebno mnogo manje, kako bi svi mogli pronaći svoje mjesto u boljem i pravednijem društvu, saopštio je predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, čestitajući svim građankama i građanima Dan državnosti.

foto URA

“Antifašizam, kao najveća slobodarska iskra u našoj istoriji, potrebniji nam je nego ikada ranije. U vremenu raširene nacionalne i vjerske mržnje, opšte netolerancije, zatvorenosti i vještačkih konflikata, izuzetno je važno prisjetiti se naše slavne istorije i izvući pouke. Zbog toga je 13. jul i najvažniji podsjetnik, na kojim vrijednostima je naša Crna Gora stvarana i na kojim vrijednostima moderna Crna Gora mora počivati”, ukazao je Abazović.

On podsjeća da Crna Gora ima šansu “samo kao građanska država, jakih i nezavisnih institucija, lišena svih sistemskih diskriminacija po bilo kom osnovu“.

“Čvrsto vjerujemo u ideju moderne evropske države, zbog čega je doprinos tom cilju – ujedno i naša moralna obaveza. Moramo tražiti prijatelje, a ne stvarati neprijatelje. Moramo širiti ljubav, toleranciju i poštovanje, a razumjeti druge i drugačije. Poštovati ustavne slobode, a afirmisati univerzalne vrijednosti. Ukoliko želimo uspješnu državu, na ponos svih naših predaka/tkinja koji su svoje živote položili na putu slobode, onda Crna Gora mora nastaviti drugačije, bolje i pravednije. Nek’ nam je vječna!”, ukazao je Abazović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve