Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Abazović isti Krivokapić: Nema podršku skoro 90 odsto poslanika, neće da podnese ostavku, a u očaju nudi i rekonstrukciju!

Krivokapić je sjetimo se predlagao dva puta rekonstrukciju. Prvi put je to učinio u septembru prošle godine nakon nemilih događaja na Belvederu prilikom ustoličenja, dok je drugi put o tome govorio u januaru ove godine. Od toga nije bilo ništa, već je smijenjen tako što je dobio podršku svega 11 poslanika. I tu je sličnost, Abazović za sada može da računa na četiri glasa iz svog kluba Crno na bijelo i pet iz SNP.

Proći će” – glasila je poruka koju je smijenjeni premijer Zdravko Krivokapić ostavio u kabinetu da dočeka novog predsjednika Vlade Dritana Abazovića krajem aprila.

Sada samo četiri mjeseca kasnije, Abazović bi trebalo sa smišlja poruku za nekog novog premijera, jer ako bi slijedili logiku u ovom trenutku od 81 poslanika protiv njegove Vlade su sigurnih 68, ali na to bi trebalo dodati i tri predstavnika Bošnjačke stranke što čini cifru još većom – 71 legitimno izabrani predstavnik naroda je protiv aktuelne izvršne vlasti.

Sve je isto, samo Zdravka nema

U takvoj situaciji, svako ko ima i minimum političkog znanja, ali prije svega obraza, podnio bi ostavku ili samoinicijativno zahtijevao da se ispita povjerenje njegovoj Vladi. Ali, očekivati to od Dritana Abazovića političkog “klovna” kako ga nazivaju analitičari nije logično. Upravo je Abazović od januara kada je krenuo u rušenje 42. Vlade prozivao tadašnjeg premijera Krivokapića.

Ako mene neko pita da li mislite da bi bilo dobro da se ljudi konačno izjasne, ja mislim da bi. To bi bilo veliko rasterećenje za Vladu. Ima većinu, nastavljamo dalje do 2024. mandat, nema većinu nešto drugo, izbori. Nijednog sekunda se ne dvoumim da se sjutra ujutro provjeri da li Vlada, da li potpredsjednik, da li ostali ministri, da li svi ukupno imaju podršku parlamenta ili nemaju. To smatram demokratskim standardom, od toga ne pravim nikakav bauk – saopštio je Abazović 14. januara ove godine.

Međutim, kada je njegova fotelja u pitanju nije takav “džek”, već pokušava da sve odloži ili produži. Danas će se na dnevnom redu Skupštine naći inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi Dritana Abazovića koju su podnijeli 36 poslanika DPS, SDP i SD.

Abazović

Da bi pala Vlada neophodno je da tu inicijativu podrže sada opozicione stranke Demokrate ili DF. Te dvije političke grupacije su u srijedu dostavile svoju inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi, ali i zahtjev za smjenu predsjednice Parlamenta Danijele Đurović.

Potezi

Abazović ovako prilično konfuzan, javno je najavio jedan jedini potez koji je imao, a to je rekonstrukcija Vlade. Međutim, to je još sve u magli, osim, ako bi se vjerovalo riječima aktuelnog premijera (što se dokazalo da nije pametno) ta rekonstrukcija bi bila sprovedena da bi iz Vlade bili sklonjeni kadrovi SDP. Međutim, vratimo se malo unazad, rekontrukciju je upravo Frontu nudio Zdravko Krivokapić kako se bližio pad njegove Vlade.

Krivokapić je sjetimo se predlagao dva puta rekonstrukciju. Prvi put je to učinio u septembru prošle godine nakon nemilih događaja na Belvederu prilikom ustoličenja, dok je drugi put o tome govorio u januaru ove godine. Od toga nije bilo ništa, već je smijenjen tako što je dobio podršku svega 11 poslanika. I tu je sličnost, Abazović za sada može da računa na 4 glasa iz svog kluba Crno na bijelo i 5 iz SNP. Nije izvjesno kako će glasati poslanik Genci Nimanbegu, kao ni predstavnici Bošnjačke stranke. 

Blef sa DF

Inicijativa za smjenu vlade iza koje prije svega stoji DF je klasičan politički blef da se dobije na vremenu i trguje. To se jasno vidi iz jučerašnje izajve lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića koji je kazao da je ”spreman na dogovor”, što podrazumijeva da se vrate na skupštinsku većinu uspostavljenu nakon izbora 30. avgusta 2020. godine. Moguće da Mandić računa da Demokrate neće htjeti da obaraju vladu sa DPS-om kad već postoji inicijativa za izglasavanje nepovjerenja koju su i sami podnijeli.

Andrija Rajo Mandić: Ako je on nešto predložio, to je osuđeno na propast

Ali, svima je jasno da nova vlast sa velikosrpskim, proruskim DF-om, ne bi mogla da donese ništa na polju evropskih integracija, jer su Brisel i Vašington već pripremljeni da reaguju ukoliko se takvi aranžmani nagovijeste. Takođe, potpuno je jasno da bi DF samo tražio da Abazović popuni opet po dubini unosne državne fotelje njihovim kadrovima, a da bi nakon toga proruska partija možda i povukla inicijativu za obaranje Vlade.

U takvom jednom ludilu dogovora DF, Demokrate i URA, kao neki epilog ne bi bilo isključeno da Andrija Mandić bude ministar odbrane umjesto Raška Konjevića! Može se pretpostaviti kakva bi bila reakcija, NATO partnera,  Pentagona i Brisela koji se trude da obuzdaju narasli ruski uticaj na Zapadnom Balkanu.

Demokrate 

Lider Demorkata Aleksa Bečić rekao je u utorak veče nakon usvajanja “Zetskih zakona” da je sijaset razloga da Vlada padne. To je sve potvrdio i šef njegovog kluba Boris Bogdanović koji je u srijedu saopštio da je potpisima poslanika Demokrata, DF-a, Demosa, Ujedinjene, Prave i Radničke partije potvrđeno da postoji sijaset razloga za pad ove neligitmine Vlade i parlamentarne većine, i da takav sud apsolutno nema veze sa potpisivanjem Temeljnog ugovora koji su podržali.

Obaramo li je danas?

”Pokušaj jeftine zloupotrebe i skrivanja iza temeljnog ugovora koji je završena priča i koji ne može promijeniti bilo koja Vlada bez saglasnosti crkve je razobličen, a razlozi za obaranje DPS-URA-SNP Vlade su više nego jasni i svakim danom ih je sve više. Ponavljamo da kakva god bude naša definitivna odluka na sjednici 19. avgusta, mi ulaziti nakon toga u prevarantske modele, u kakve su ulazili URA i SNP nemamo namjeru, jer je za nas volja naroda uvijek bila i biće zvijezda vodilja”, zaključio je Bogdanović.

Epilog cijele priče oko Vlade su INICIJATIVE, a sve ukazuje na one dvije riječi s početka teksta “PROĆI ĆE”!

D.G.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
@@@@
19.08.2022-09:14 09:14

BOJIM SE DA SU ZADNJIH 100 DANA IGRA KOORDINISANA IZ BEOGRADA I DA ZBAZ NECE PASTI

Kristina
19.08.2022-10:58 10:58

Zao mi je sto si tako siguran,ali ugovor se moze ponistiti zbog mnogih razloga i atmosfere u kojoj je potpisan.On je jednostavno nistavan,mrtvo slovo na papiru i to ce ti sud potvrditi prvom prilikom.