Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Abazović imenovanjem Velibora Markovića svjesno minirao rad Tima: Da li su homofobija i seksizam dio evropske agende?

Abazović je mogao da izbjegne ovaj problem jer je odavno poznato da Marković, prema mišljenu većine javnosti, ima homofobne stavove i seksističke stavove prema ženama

Tim koji je formiran kako bi se ocijenila ustavnost i zakonitost tzv. temeljnog ugovora sa SPC i prije nego je počeo sa radom, već je upao u veliki problem.

Formiranje Tima dogovorili su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i premijer Dritan Abazović. Kao članovi tima predložene su Tea Gorjanc Prelević iz Akcije za ljudska prava, Ana Stanković iz Udruženja pravnika, Aneta Spajić ispred Pravnog fakulteta, Andrej Bracanović asistent, Bojan Božović predstavnik Ministarstva pravde i advokat Velibor Marković. Upravo je Marković postao problem, a njega je u taj tim predložio Abazović.

Zbog toga je sastanak Komisije koja bi trebalo da provjeri tekst ugovora koji bi Vlada trebalo da potpiše sa SPC, a koji je bio zakazan za danas u 14h, odgođen nakon što je izvršna direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc-Prelević odlučila da neće učestvovati u radu tog tijela.

Tea Gorjanc Prelević

Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc-Prelević saopštila je ranije da neće učestvovati u radu komisije koja je treba da ispita ustavnost ugovora države i Srpske pravoslavne crkve koji je Vlada usvojila, izražavajući na taj način protest zbog uključivanja advokata Velibora Markovića u rad ovog tima, saopšteno je iz HRA.

U pismu predsjedniku države, gospodinu Milu Đukanoviću, Gorjanc-Prelević se zahvalila na pozivu i obrazložila da je Marković javnosti poznat po promociji homofobije i seksizma, odnosno netrpeljivosti prema LGBTIQ zajednici i ženama, konkretno, sutkinjama, i da HRA ne želi da sarađuje s osobom koja promoviše diskriminaciju i mržnju.

Oglasila se i dekanka Pravnog fakulteta, prof dr Aneta Spaić koja je pozvala premijera Dritana Abazovića da, vodeći računa o elementarnom poštovanju prava žena i LGBT osoba u Crnoj Gori, povuče prijedlog za članstvo advokata Velibora Markovića u komisiji za analizu ugovora sa SPC. Ukoliko do toga ne dođe, kazala je Spaić za Pobjedu, ona nije spremna da sjedi za istim stolom sa “osvjedočenim promoterom homofobije, mizoginije i seksizma”.

Aneta Spaić

Spaić je u izjavi za Pobjedu kazala da je u svojstvu dekanke Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore prihvatila poziv da učestvuje u ekspertskoj komisiji za analizu ugovora, kako bi bila dio tima koji bi doprinio javnom interesu.

Svoj stav saopštila je i članica Upravnog odbora Udruženja pravnika Ana Stanković Mugoša, kazala je da ne vidi smisao i cjelishodnost da radi u krnje formiranoj radnoj grupi koja treba da analizira ugovor države i Srpske pravoslavne crkve (SPC).

“Za slučaj da se dvije uvažene koleginice povuku iz rada stručnog tima i dođe do toga da radna grupa ne radi u punom sazivu, ne vidim smisao i cjelishodnost da radim u krnje formiranoj radmoj grupi, cijeneći razloge uvaženih koleginica, i u toj situaciji se može očekivati da se povučem”, navela je Stanković Mugoša.

Građanska inicijativa “21. maj” obratila se pismom predsjedniku Vlade Crne GoreDritanu Abazoviću, i od njega zatražila da umjesto advokata Velibora Markovića u vladinu komisiju koja će se baviti provjerom/ocjenom usklađenosti usvojenog teksta Ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) sa Ustavom i zakonima Crne Gore predloži neku drugu osobu.

Na sve je to reagovao i Marković. Marković je kazao da je da je motiv izlaska izvršne direktorice Akcije za ljudska prava (HRA) i dekanke Pravnog fakulteta, prof. dr Anete Spaić iz komisije za analizu ugovora sa SPC strah od suočavanja pravnih argumenata jer, kako kaže, nijesu mu dorasle u stručnom smislu.

Abazović je mogao da izbjegne ovaj problem jer je odavno poznato da Marković, prema mišljenu većine javnosti, ima homofobne stavove i seksističke stavove prema ženama. Kao pitanje se nameće, da li Abazović nudi homofobiju i seksizam kao dio evropske agende?

Pogledajte neke od Markovićevih  krajnje spornih objava na društvenim mrežama:

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
džudović
22.07.2022-23:25 23:25

Nedostatak potencije nadoknađuje verbalnom agresivnošću. Pitajte nekog psihijatra ili psihologa šta će vam reći o profilu ličnosti ovog nesretnog Markovića. Nije mu lako a ne može iskočiti iz sopstvene kože.

Tara
23.07.2022-15:12 15:12

Nevjerovatni primitivac..i kleronacista crkve srbije..Ustav..ne stiti..seksualnog manijaka koji zloupotrebljava djecu..Drugo,ovo je drzava CG..koju su crnogorci izgradili i stvorili..a vi kako ste nastali i dosli u CG..je sasvim drugo pitanje..Dalekami kuca od ovakvih primitivaca i lazova..