Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Abazović: EU da neutrališe uticaj Rusije na Zapadnom Balkanu

Istakao je da su zemlje Zapadnog Balkana prije 30 godina bile u sličnoj situaciji kao Ukrajina i da im je neophodna puna podrška zapadnih parnera

Jedini način da se neutrališe uticaj Rusije na Zapadni Balkan je da Evropska unija pojača svoj pozitivni uticaj, kazao je premijer Dritan Abazović na 26. godišnjem vladinom okruglom stolu pod nazivom “Antiteze, transformacije i dostignuća u svijetu koji se mijenja” u organizaciji medijske grupacije “Economist”.

Istakao je da su zemlje Zapadnog Balkana prije 30 godina bile u sličnoj situaciji kao Ukrajina i da im je neophodna puna podrška zapadnih parnera.

On je kazao da je cilj Crne Gore da bude dio zapadne politike i da će učiniti sve da ispuni svoje zadatke.

Naglasio je da naša zemlja podržava Ukrajinu u skladu sa svojim mogućnostima.

Abazović učestvuje kao jedan od govornika na panelu Jugoistočna Evropa: Može li postojati stabilnost i prosperitet u regionu?”, na kojem će se raspravljati o implikacijama ruske invazije na Ukrajinu, energetskoj krizi i pregovorima o pristupanju EU.

Pored predsjednika Vlade Abazovića, učesnici pomenutog panela su i Albin Kurti, predsjednik Vlade Kosova, Stjuart Pič, specijalni izaslanik za Zapadni Balkan, Dora Bakojanis i George Katrougkalos, bivši ministri vanjskih poslova Grčke.

Pored učešća na panelu, premijer Abazović će imati nekoliko bilateralnih susreta tokom boravka u Atini.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
05.07.2022-21:49 21:49

…nemogu da vjerujem da vajni Premijer traži od EU ,da neutralise ruski uticaj…A on ga podržava i radi preko SRB i destabilizuje… on isti preko Crkve srb podržava RUS -SRB interese i svega protiv EU —
Ne vidi da SRB , ne radi sa EU–oce OB ,hoće destabilizaciju CG ,da udovolji neustavne zahtjeve SPC !?