Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Abazović- Eskobar: Pratićemo situaciju sa ruskim oligarsima, spremni da proširimo opseg sankcija

Abazović i Eskobar se saglasili da je trenutno od presudne važnosti da zemlje Zapadnog Balkana pokažu veliku odlučnost u odbrani civilizacijskih vrijednosti i stanu do kraja jedinstveno uz svoje EU i NATO saveznike

Potpredsjednik odlazeće Vlade i mandatar za sastav nove Dritan Abazović i specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar razmijenili su mišljenja o dosadašnjim dešavanjima u Ukrajini i potencijalnim budućim aktivnostima u cilju sankcionisanja agresije Ruske Federacije na istoku Evrope.

Abazović i Eskobar se saglasili da je trenutno od presudne važnosti da zemlje Zapadnog Balkana pokažu veliku odlučnost u odbrani civilizacijskih vrijednosti i stanu do kraja jedinstveno uz svoje EU i NATO saveznike.

„Crna Gora je spremna da proširi opseg sankcija kako bi do kraja ispratila spoljnu politiku EU. Pratićemo situaciju sa ruskim oligarsima i preuzeti sve mjere u skladu sa zakonom ukoliko budu dolazili u Crnu Goru. U cilju očuvanja stabilnosti i cjelokupne bezbjednosti zemlje, sprovodimo aktivnosti u cilju suzbijanja malignih uticaja u Crnoj Gori, što je prethodno rezultiralo protjerivanjem jednog ruskog diplomate od strane Ministarstva vanjskih poslova. Pored humanitarne i finansijske pomoći, neće izostati ni pomoć u vojnoj opremi, čim se okončaju unutrašnje procedure u Crnoj Gori“, istakao je Abazović.

On je naveo da Crna Gora nastoji biti primjer stabilnosti i jasne evropske i evroatlantske politike na Zapadnom Balkanu, promovišući ideje mira, dijaloga i suživota. U ovim trenucima, istakao Abazović, prepoznaju se zemlje koje istinski baštine vrijednosti mira, demokratije i evropskog načina života.

Mandatar za sastav nove 43. Vlade je naveo da će ukoliko se formira, nova izvršna vlast donijeti nekoliko odluka kojim će pružiti još snažniju podršku saveznicima u cilju suzbijanja ruske agresije.

Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, zahvalio se Crnoj Gori na partnerstvu i naveo da se može računati na svu pomoć SAD-a.

Razgovoru između Eskobara i Abazovića, prisustvala je i amabasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve