Četvrtak, 21 Oktobra, 2021
Rubrika:

ODBOR ZA BEZBJEDNOST Abazović: Molotovljev koktel bačen kasnije; Bošković: Ovo nije Vlada države Crne Gore već srpske Crkve

Molotovljev koktel je bačen na policiju ali ne u pet sati ujutru već kasnije. Intervencija je počela kada je Veljović udario policajca... Prije toga Vam je došao predjesnik stranke, pomjerene su gume koje su bile polivene dizelom, prošao je bivši predsjednik države, poslanici. Došli su da podrže barikade koje su bile nalik Kabulu - kazao je Abazović. Bošković je pustio na sjednici audio snimak na kojem se čuje komunikacija načelnika CB Podgorica Gorana Jokića sa jednim od službenika na terenu. Snimak potvrđuje da nije bilo upotrebe oružja na policiju

Odbor za bezbjednost i odbranu danas je obavio kontrolno saslušanje čelnika bezbjednosnog sektora povodom postupanja njihovih pripadnika u događajima na Cetinju 4. i 5. septembra.

Na kontrolnom saslušanju su potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, ministarka odbrane Olivera Injac, direktor Uprave policije Zoran Brđanin, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić i vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje u Ministarstvu unutrašnjih poslova Miodrag Bešović. 

Odlučeno je da je dio sjednice otvoren za javnost.

Abazović je kazao da nema nikakve potrebe praviti apokalipsu od deševanja na Cetinju.

-Mislim da nikome nije do sukoba. U budućnosti sve treba da damo maksimalni doprinos da se poveća stepen tolerancije. Moja je glavna poruka da želim da vidim Crnu Goru u kojoj se takve scene neće ponavljati- naveo je Abazović.

Dodao je da to bio skup visokog rizika.

-Dešavanja su mogli da izazovu šire sukobe u Crnoj Gori. To se na sreću nije desilo. Sačuvan je građanski mir i to je najbitnije. Svi pokušavamo da  budemo generali poslije bitke, ali je najvažnije da je sačuvan mir i da nije izbugljen nijedan ljudski život. Ne bi se Crna Gora pomirila za 30 godina da se tamo nekome nešto desilo- naveo je Abazović.

Naveo je da komanda nije izašla iz zakonskih okvira.

-Oni koji su imali mogućnost da komanduju to su radili. Da li je bilo različitih mišljenja, jeste. Zaista ne vidim ništa sporno. Mislim da je situacija izvedena na najbolji način. Još jednom apelujem na sve da lažnim informacijama ne podgrijavamo atmosferu. Što se tiče sektora bezbjednosti ja sam zadovoljan. Ne dozvoljavam da sada neko želi da baci sjenku na nešto što je pozitivno. Stojim do kraja sa svojim kolegama za nešto što su bile teške odluke- precizirao je Abazović.

Kako je dodao, događaji iz 4. i 5. septembra mogli su da izazovu sukob širokih razmjera koji bi se prelivali na druge gradove u Crnoj Gori.

Sekulović je ocijenio da je ponašanje policije bilo proporcionalno situaciji i da će svaki pojedinačan slučaj biti ispitivan.

-Cetinjski događaji su primarno posljedica loše političke klime, nedostatka dijaloga koji su mogli da dovedu do gubitka života. Da smo izgubili jedan ljudski život ne bismo sjedjeli ovdje i ko zna šta bi bilo sa Crnom Gorom. Rekao sam ranije da se to desilo mi bismo sahranili tog dana Crna Gora. Srećom, do toga nije došlo. Što se tiče lanca komandovanja on je funkcionisao u skladu sa zakonom. Kada sam preuzimao funkciju rekao sam da ću raditi u skladu sa zakonom i tako je i bilo- naveo je Sekulović.

On je dodao da Crna Gora ovako podijeljena teško može dalje.

-Lićno mi nije stalo da li ću biti na ovoj funkciji ili ne, ali sam zabrinut za sudbinu Crne Gore. Da bismo usmjerili društvo u pravom smjeru potrebno je da svi svoj posao radimo kako treba i sa dobrom namjerom. Nadam se da će ova cetinjska epizoda sve da nas opameti- naveo je Sekulović.

Injac je navela da su dezinformacije i medijski pritisci prouzrokovali da dio građana osjeti dozu nesigurnosti.

-Vjerujem da nam je svima jasno da smo u paradoksalnoj situaciji. Ovdje nas danas saslušavaju bivši ministri koji su zaboravili šta su radili dok su bili na tim funkcijama. Danas tumače zakone na drugačiji način. Tu konkretno mislim na bivšeg ministra Boškovića, gdje se pokušajem dezinformisanja dovodeći u pitanje čin korišćenja vojnog helikoptera. Ja ću reći kako sam ja postupala i poštovala zakon kao i kako Bošković nije poštovao zakon dok je bio ministar. To nije NATO helikopter već naš, koji su platili građani Crne Gore. Takve poruke su slate u javnost da bi se stvorio politički narativ- navela je Injac.

foto Standard

Šef Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić kazao je da Zakon o parlamentarnom nadzoru propisao da sjednice Odbora budu zatvorene za javnost.

-Kada je riječ o ANB-u, kada se saslušava direktor ANB-a moraju biti zatvorene za javnost- naveo je Vukšić.

Direktor policije Zoran Brđanin kazao je da bi lično volio da sjednica bude otvorena za javnost ali da postuje dokumenta označena stepenom tajnosti i da se to mora poštovati.

-Ovo je bio možda najizazovniji zadatak i zahvaljujući pripadnicima Uprave policije obavljen je bez kapi krvi. Postojale su planirane, pripremne i realizovane radnje usmjerene za izazivanje nasilja. Mi iz policije posjedujemo dokaze i nadamo se da će sve ovo biti proceusirano i odgovarajućim postupcima sprovedeno do kraja- naveo je Brđanin.

Policija je, kako je kazao, imala zadatak da nađe balans između ljudskih, vjerskih prava i očuvanja bezbjednosti.

-Morate znati da su naš imperativ bili isključivo ljudski životi. Moglo je da bude različitih scenarija ali je najbitnije da nije izgubljen nijedan život. Policija je, bar dok sam ja njenom čelu, van politike. Žao mi je što se ne sastajemo da pričamo o stvarima koje su naš prioritet a to su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala- kazao je Brđanin.

Član Odbora iz DPS-a Mevludin Nuhodžić kazao je da je Savjetu za građansku kontrolu rada policije i Ombudsmanu podnijeto najmanje 35 pritužbi na rad policije na Cetinju.

-Nadležne institucije sve pritužbe trebalo bi da sagledaju na objektivan način kako bi sve dileme bile otklonjene- naveo je Nuhodžić, dodajući da je posebno važno sagledati prekomjernu upotrebu suzavca, gumenih metaka i šok bombi.

Član Odbora Dragan Krapović kazao je da je Nuhodžić posljednji koji bi trebalo da govori o bacanju suzavca zbog dešavanja u Budvi prošle godine, kada je, kako je ocijenio, policija značajno prekršila ovlašćenja.

Član Odbora Predrag Bošković kazao je da je očigledno da ova Vlada nije Vlada države Crne Gore već srpske Crkve.

-To je bilo očigledno juče, kao i mnogo puta do sada- naveo je Bošković.

Kazao je da nije čuo od zvaničnika ko je komandovao policijom na Cetinju.

-Da li je upotrebu suzavca i specijalnih jedinica dao gospodin Brđanin ili ministar ili kao što se medijima moglo čuti da je komandni lanac zaobiđen i da je umjesto njih dvojice, koji su dali negativnu procjenu da se ustoličenje obavi na drugom mjesto, komandi preuzela druga lica. To je jedno pitanje, drugo pitanje je od koga su prijetili nemiri. Da li od jednog bezbjednosno interesantnih lica koji su se nalazili u manastiru ili od građana Cetinja- kazao je Bošković.

Bošković pustio snimak: Nije bilo pucanja na policiju

Dodao je da ja glavna namjera izvještaja Uprave policije prikrivanje komandnog lanca.

Bošković je kazao da je izvještaj nepotpun jer se ne navodi da li je pucano na policiju na Belvederu.

Bošković je pustio na sjednici audio snimak na kojem se čuje komunikacija načelnika CB Podgorica Gorana Jokića sa jednim od službenika na terenu.

Na snimku se čuje sljedeće:

-Kako je došlo do upotrebe oružja na vašu jedinicu?

Jedino kad smo intervenisali “Morača 1” čuli smo u podnožju šenlučenje iz vatrenog oružja, drugoga nije bilo- čuje se na snimku.

To, kako je kazao Bošković, govori koliko je bilo pucanja na policiju.

Dodao je da ja glavna namjera izvještaja Uprave policije prikrivanje komandnog lanca.

Bošković je kazao da Vlada nema kredibilitet jer je, kako je kazao, Vučić vuče kako njemu odgovara.

-Da je tako svjedoči i to što partrijarh nije još ustoličen a Joanikije je morao biti ustoličen kako bi se podjele produbile- naveo je Bošković.

Član Odbora Raško Konjević pitao je Vukšića da li je neko od članova tog skupštinskog radnog tijela pod mjerama tajnog nadzora po osnovu ekstremizma i terorizma.

Knežević je upozorio Konjevića da ne postavlja pitanja koja bi ugrozila zakon, te da odgovore na to pitanje može dobiti odgovor na sjednici zatvorenoj za javnost.

On je upitao i Brđanina da li mu je premijer tokom dešavanja na Cetinju izdavao neka naređenja i u kojoj formi.

-Zanima me da li je premijer obmanuo javnost kada je naveo da je izdao naređenje da se Veselin Veljović liši slobode- naveo je Konjević.

Vladimir Martinović pitao je da li je neko od visokih funkcionera 4. septembra predlagao i ubjeđivao mitropolita Joanikija da odloži ili izmjesti ustoličenje,.

-Mitropolit je uradio sve što je bilo do njega. Oktazali su svečani sabor, nije bilo zvanica. Ustavni poredak je sačuvan jer da nije bilo događaja koji je planiran imali bismo potpuni krah ustavnog poretka- naveo je Martinović.

Član Odobra Ivan Brajović kazao je da su dešavanja na Cetinju kulminacija podjela u Crnoj Gori.

-Mislim da tenzije ne opadaju. Ako je neko iz vlasti predlagao da se odgodi ustoličenje i da ne bude na Cetinju mislim da je uradio pravu stvar. Žao mi je samo zbog čega na tome nijeste insistirali- naveo je Brajović.

Upitao je ko je i zašto i pored izrazito negativnih bezbjednosnih procjena insistirao da se ustoličenje održi na Cetinju. Takođe, zanimalo ga je da li je saslušan patrijarh Porfirije zbog netačnih tvrdnji da je na njega planiran snajperski napad.

Kontrolno saslušanje inicirao je predsjednik Odbora Milan Knežević, a inicijativa je jednoglasno usvojena na sjednici tog tijela 15. septembra.

Brđanin komandovao akcijom

Abazović je rekao da bi bilo najbolje da se počne od onoga što je pitao Knežević, ali da će odgovarati redom.

– Policija na Cetinju, skoro da niko nije izvadio pendrek iz futrole i sada svoditi sve na to da li je bačen suzavac, a upoređujući sa onim što se dešavalo u Budvi, ili ovdje 2015, to je samo pokušaj da se sa onih koji su to ranije radili skloni odgovornost – odgovorio je Nuhodžiću

Abazović je Boškoviću rekao da ne sjedi u Vladi Srbije, nego u Vladi Crne Gore.

– Takve kvalifikacije razumijem. Ali što niste za 30 godina vlasti riješili pitanje crkve u Crnoj Gori? Svi sve želite da svalite na URA-u, ali morate da znate da ćemo uvijek biti spremni da odgovorimo na adekvatan način – istakao je Abazović.

Brđanin je, ističe, komandovao policijom, a tako će biti dok bude na čelo bezbjednosnog sektora.

– Kad ne budemo, kad neka paralelna struktura preuzme, a neka preuzme, ali bez nas, komandovao je jedan jedini – rekao je Abazović.

Boškoviću je rekao i da su nemiri prijetili od njih.

– Od vas su prijetili nemiri… Žao mi je, molio sam, apelovao sam na sve vas. Mi da smo imali drugačije tužilaštvo, stepen rizika na Cetinju bi bio mnogo manji – istakao je Abazović.

Dodao je da se nada da je Boškoviću žao poštenih građana Cetinja koje iskoriščavaju i iza kojih se kriju.

– Nemojte da se krijete iza ljudi koji psuju muslimansku majku. Njih koristite za jednokratnu upotrebu… Njih stvara vaša politika – kazao je on.

Dodao je da niko nije bio protiv jučerašnjeg ustoličenja episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija, jer nije bilo nikakvog rizika.

Kazao je Boškoviću i da ili nije rekao istinu ili nije dobro pogeldao, jer se vidi da su okupljeni na Cetinju imali motorole.

– Molotovljev koktel je bačen na policiju ali ne u pet sati ujutru već kasnije. Intervencija je počela kada je Veljović udario policajca… Prije toga Vam je došao predjesnik stranke, pomjerene su gume koje su bile polivene dizelom, prošao je bivši predsjednik države, poslanici. Došli su da podrže barikade koje su bile nalik Kabulu – kazao je Abazović.

Pitao je Boškovića je li za njih Crne Gora da ko god hoće se zabarikadira.

– Treba li Ulcinjani da se zabarikadiraju i ne puštaju Barane, Beranci da ne puštaju Rožajce jer nisu pravoslavci i svi tako. Hoćete li vi takvu Crnu Goru – pitao je Abazović.

Na ustoličenju, tvrdi Abazović, nije insistirao niko.

“Ljudi su željeli, naše nije da biramo mjesto. Mislim da mi ciljano, zbog sitnog političkog profita, želimo da brkamo lončiće. Nije naše da određujemo crkvi gdje će da održi vjerski ritual. To ne pripada Vladi ni MUP-u. Ako su se oni odlučili za to mjesto, sve što nama pripada jeste da omogućimo da se to desi na najprimjereniji način. Crkva i država su odvojene”, rekao je potpredsjednik Vlade.

Pričao sa Joanikijem

Kazao je da su nekoliko puta pričali sa Joanikijem i da ga niko nije ni na šta primoravao, već da je njegov stav bio jasan.

Objasnio je da su morali da pričaju i oko visokih gostiju mitropolita Joanikija.

– Postojao je rizik po život patrijarha Porfirija njegovim dolaskom na Cetinje. Stojim iza toga – rekao je Abazović.

Dodao je da će se to i dokazati.

– Nemojte da se pravimo da nije ništa trebalo na Cetinju – naveo je Abazović.

Kazao je i da što se njega tiče odluke Vlade su potpuno autonomne, kao i odluke ministara i da nikakav spoljnji utica ne postoji na sektor bezbjednosti.

– Niti će ga biti – kategoričan je Abazović.

– Proces će pokazati ko je to trebao da izvede… Ja lično nisam imao informaciju da je bio spreman snajper, ali to neka pokaže istraga – kazao je Abazović i dodao da mu te noći niko nikakvo naređenje nije izdao.

Dodao je i da su 3. septembra na sjednici Vijeća donijeli odluku da ustoličenje treba da bude na Cetinju.

– Ne percipiram da li nekoga pogađa ili ne pogađa neko saopštenje i da je više puta prećutao. Svaki put kad neko pokuša da nas udari ispod pasa, mi nećemo uzvratiti odmah, ali ako se nastavi uzvratićemo. I to je normalno – rekao je on.

Ministar ne rukovodi policijom

Sekulović je rekao da u Vijeću za nacionalnu bezbjednost, Vladi nije teroristička ćelija, več slobodni ljudi koji u određenim situacijama imaju različita mišljenja.

– Na takav način treba da funkcioniše svaka ozbiljna situacija, a ne samo sektor bezbjednosti – kazao je on.

Sekulović je rekao da je nakon procjene bio stava da se ustoličenje odloži i da drži da bi svaki minisgtar unutrašnjih poslova tako trebao da postupi.

– Ova država mora da obezbijedi svakome koriščenje njihovih ustavnih prava, ali sva ustavna prava nijesu takvog karaktera da ne podliježu privremenim ograničenjima – kazao je on.

Rekao je da to ne znači da je on bio protiv ustoličenja.

Sekulović je rekao da u momentu kada su iz više izvora potvrđene informacije vjeruje menadžmentu Uprave policije i da ne dovodi u pitanje živote žena i djece.

– Koji su izmanipulisani, a to će se dokazati – kazao je on.

Rekao je da sama činjenica da nije vratio specijalne jedinice, na što je imao pravo i da je dao nalog da se koristi helikopter MUP-a govori o tome šta je on radio tog dana.

Dodao je da ministar unutrašnjih poslova ne može operativno da rukovodi policijom.

Rekao je da ne može da kaže kako se zove dokument koji je dobio, možda baš obavezujuće uputstvo, ali da ga nije čak ni sačuvao i da nije zapamtio ni njegov sadržaj.

– Mnogi su mislili da će policija otkazati poslušnost, ja držim da baš ovakvim postupanjem nikad više slobode nije bilo u policiji – rekao je Sekulović.

Kazao je da je u to siguran.

Informacija o pucanju nije sporna

Brđanin rekao je da je izvještaj UP javan i da je sve što je u njemu napisano istina.

Brđanin je pozvao sve poslanike i članove Odbora, govoreći im da ne zna iz kojih izvora dobijaju informacije i sa kojim ciljem, ali da uvijek mogu da se obrate njemu.

– Gumenih metaka nije bilo. UP ih nema, a da li ih je neko koristio tog dana treba ispitati. Možda je neko od izgrednika – istakao je Brđanin.

Dodao je i da “Policijom rukovodi direktor UP i hijerarhijski podređene starješine”.

Objasnio je da su svi imali svoju ulogu, a da je tu noć iskazano jedinstvo, da nije bilo otkazivanja izvršenja naređenja.

– Mislim da su ti ljudi bili lojalni državi i ovoj službi – kazao je on.

Tvrdi da su sve procedure za upotrebu sile ispoštovane.

– Od građana Cetinja nijesu prijetili nemiri – kazao je Brđanin.

Odgovorio je da su u manastiru bili naoružani pripadnici policije.

Brđanin je objasnio zbog čega je Jokić rukovodio opeartivnim štabom.

– Niko ne poriče da se pucalo, ali vidimo da se postavljaju dva pitanja – da li se pucalo na policiju i da li je RTCG data lažna informacija. Niko ne pita ko je pucao… Da taj dan se pucalo. Kada se pucalo u vazduh, zaj metak padne. Može da padne na onoga ko puca, a može i na policajca – kazao je on.

Rekao je da su na barikdama pronađene čaure tokom uviđaja.

– Da ste policijski službenik koji tog dana nastupa prema barikadama, da imate informaciju da tamo ima naoružanih lica, da u jednom trenutku čujete pucnje… Ne bi pomislili da neko puca u vazduh, niti da je u pitanju tradicionalno veselje – kazao je Brđanin.

– Informacija koja je data RTCG-u da je pucano na policiju je data, i tu nema ništa sporno – rekao je on.

Kazao je da će istraga pokazati gdje i na koga.

Kazao je da se govori da je okupljanje bilo mirno, ali da dio nije, već da je bilo nasilan.

Brađanin je rekao da je netačno da je neko iz policije te noći odbio da komanduje.

– Tu noć sam nudio ostavku. Bilo je različitih stavova i mišljenja, to je bio čin moje profesionane odgovornosti, jer sam želio da dokažem da to što ja pričam nije plod moje mašte, nijesam dio zavjere. Ja sam rekao jednu rečenicu – Tu su moji pomoćnici, ako neko od njih smatra da se ova akcija može realiziovati na drugui način, bez rizika, neka preuzme, ja ću podnijeti ostavku. Niko od njih to nije prihvatio, svi su ostali uz mene. To je jedna crtica iz te noći, ali suština te noći nije to, suština je danas – kazao je Brđanin.

Rekao je da nije nikada bio protiv upotrebe helikoptera.

Rekao je da piloti tih helikoptera nijesu obučeni za pilotiranje u takvim uslovima i da oni nijesu ni trebali da prevoze štićene ličnosti, već da obmanu one koji bi ih eventualno ugrozili.

Ljekarski izvještaji
Ivan Brajović (SD) istakao je da su čitali ljekarski izvještaje u kojima je navedeno da su povrede nastale od gumenih metaka.

Najnovije

Veliki porast napada na novinarke tokom 2021. godine

Nasilje nad novinarkama u Evropi povećano je za 16,7 odsto u prvih devet meseci 2021. u odnosu na celu 2020. godinu, prema novom izvještaju...

Uhapšen drugi osumnjičeni za oružanu pljačku u Nikšiću

Nikšićanin M. K. uhapšen je u Herceg Novom zbog sumnje da je učestvovao u oružanoj pljački u Nikšiću, tokom koje je ubijen radnik obezbjeđenja...

Medojević: Premijer ne može da okupi ni šest ministara, da se ne bruka i...

Država u rasulu. Premijer ne može da okupi ni šest ministara. Sve što vode vlasnici drugosrbijanskog tabloida "Vesti", ovako završi: propadne - napisao je...

Brajović: Ne gradi se građanska Crna Gora sa onim strukturama koje od svog osnivanja...

Politička kriza u Crnoj Gori je dostigla vrhunac, pa danas imamo Vladu koja je, od prvobitne podrške 41 poslanika, pa nakon toga podrške 14...

Koronavirus: Preminule četiri osobe, još 422 novooboljelih

Od posljedica koronavirusa su preminule još tri osobe iz Podgorice i jedna iz Bijelog Polja (1), od kojih je najmlađa imala 51, a najstarija...

Najčitanije

Povezano

Damjanović: Śednica odbora za bezbjednost ličila na Đeknu, Dritan igrao Radosava

Dritan se dobro nosio sa teškom ulogom i dramskim nastupom se kandidovao za učešće u seriji sa tematikom ''kako izdati matičnu zemlju'' , izjavio je...

Policiji 500 kompleta da brani srpske popove od crnogorskih građana

Skupštinskom Odboru za bezbjednost, njegovom predsjedniku Milanu Kneževiću, 22. septembra dostavljen je izveštaj sa analizom postupanja MUP-a i službenika Uprave policije na Cetinju 4. i...

Saslušaće Krivokapića, Vukšića, Brđanina i Katnića 30. jula

Odbor za bezbjednost i odbranu podržao je inicijativu poslanika SDP-a Raška Konjevića o saslušanju premijera Zdravka Krivokapića, šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića,...

KAKAV DIREKTOR, TAKVO I IMENOVANJE Zdravkov i Dakin kontroverzni advokat otvara ANB za srpski i ruski uticaj!?

Političar amater koji je na vlast došao na krilima klerofašističkih, političkih litija Zdravko Krivokapić iz dana u dan sve više liči na sitnog muljatora...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve