Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Abazović u Austriji: Nekome je važniji ugovor sa SPC, nekome Sudski savjet, nijesmo svi isti

Abazović je kazao da je Temeljni ugovor interno pitanje koje se ne odnosi na integracioni proces i relaciju između Podgorice i Brisela

Premijer Crne Gore Dritan Abazović saopštio je na zajedničkoj konferenciji sa kancelarom Austrije Karlom Nehamerom, da vjeruje da Crna Gora posjeduje sve karakteristike i da je idealna država koja može da oživi proces proširenja EU.

Izrazio je kancelaru veliku zahvalnost na pozivu, jer je ovo,kako je kazao, prva bilateralna posjeta nove Vlade jednoj članici EU.

“I to ne bilo kojoj državi, već u Austriji koja je naš najveći prijatelj, i državi koja zagovara proces proširenja EU”.

Interes CG nije samo da postane Crna Gora postane članica EU, već je i interes Austrije da naša država postane članica EU.

“Austrija ostaje jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih strateških partnera CG. Ukazao sam na nekoliko projekata koji mogu da budu zanimljivi austrijskim investitorima. Svi su dobrodošli u Crnu Goru”.

Upućujem zahvalnost kancelaru i nadam se da ćemo ga uskoro isto ovako lijepo dočekati u Podgorici, dodao je.

Upitan šta su zaključci sastanaka koje je imao da predstavnicima parlamentarne većine i zašto je sada postalo najvažnije pitanje Temeljni ugovor, pored Sudskog savjeta, Ustavnog suda, izbora VDT-a, te kako će to uticati na integracioni proces, Abazović je kazao da je Temeljni ugovor interno pitanje koje se ne odnosi na integracioni proces i relaciju između Podgorice i Brisela.

“Na integracioni proces se odnose Sudski savjet, Ustavni sud i izbor VDT-a i to je nešto na čemu treba da radimo. Vjerujem da ćemo imati rezutate do 31. jula, možda ne sve, ali određene rezultate vjerujem da ćemo imati. Moramo da isporučimo rezultate, i vjerujem da ovu šansu koja se Crnoj Gori ukazala ne smijemo da propustimo”, rekao je Abazović te dodao:

“Nekome je najvažniji Temeljni ugovor, nekom Sudski savjet, nijesmo svi isti, sve patrtije gledaju pitanja koja su im prioritetnija. Vidite da imamo veliku podršku sa strane i nadam se da ćemo je imati i ubuduće. Glavni cilj je da dokažemo da možemo da odradimo svoj posao u najkraćem mogućem periodu i da CG dobije pozitivan signal koji je značajan i za druge države regiona koje imaju želju i čekaju da se pridruže EU”.

Abazović je istakao da bi volio da je CG postala davno članica Evropske unije.

“Pokušaćemo da damo novi impuls u integracionom procesu. Non paper koji je dala Austrija čitao sam kao želju da se stavi akcenat na ZB. Zato ona zaslužuje posebnu zahvalnost od Vlade CG. Volimo kada neko prepozna značaj da se CG ili neka zemlja regiona može približiti u EU. 80 odsto naših građana podržava članstvo CG u EU”, rekao je on, dodajući da se nada da će CG sve svoje obaveze završiti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve