Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Abazović – Bitići: Zeleni turistički koridor može spasiti sezonu

Regionalna saradnja je presudna za cijeli Zapadni Balkan, istakao je Abazović.

Akcenat treba staviti na rješenja, prioritet je sagledavanje covida i posljedica koje on nosi sa sobom, kazao je zamjenik predsjednika Vlade Republike Sjeverne Makedonije Fatmir Bitići nakon sastanka sa Potpredsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem.

“Siva ekonomija je najvidljivija kada smo u krizi. Govorili smo o naše dvije ekonomije i saradnji. Zalagaćemo se za jačanje ekonomske saradnje. Cilj regionalnog tržišta je da se osnaži ekonomska saradnja. Regionalna konkurentnost umjesto regionalne konkurencije”.

“Važno je da EU prepoznaje i vrednuje važne političke, demokratske i ekonomske tokove”, zaključio je Bitići.

Regionalna saradnja je presudna za cijeli Zapadni Balkan, istakao je Abazović.

“Region je umoran od svađa, diskurs moramo okrenuti ka ekonomiji, ka boljem životnom standardu. Ukoliko okolnosti dozvole pozivam sve makedonske građane da svoje odmore provedu u Crnoj Gori. Problem kod nas ostaje distribucija pravde. Moramo da se izborimo sa korupcijom. Prema državnim dobrima moramo da se odnosimo domaćinski. Ukoliko budemo imali više korupcije imaćemo manje zdravijih investicija”,kazao je on.

Abazović naglašava da ukoliko se zemlje regiona saglase da se stvori zeleni turistički koridor, smatra to, kako kaže, velikim iskorakom.

Odgovarajući na pitanje novinara kako će situacija sa korona virusom uticati na turizam, Abazović je kazao da u ovom trenutku ne može predvidjeti situaciju sa covidom.

“Ukoliko situacija bude kao prošle godine, restikcije sa putovanjima neće postojati. Nadamo se da ćemo sa vakcinacijom dostići neke bolje brojke. Ljudi koju budu dolazili će osjećati veći stepen sigurnosti. Nadam se da ukoliko brojke ne budu drastično poremećene, da će zeleni koridor profunkcionisati. Moramo ostvariti sistem “stay safe”. Možemo računati da značajan broj turističke privrede bude spašen”, kazao je abazović i dodao da očekuje da ova ljetnja turistička sezona bude fokusirana na region.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve