Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

ABA liga: Budućnost protiv FMP-a juri pobjedu od makar šest razlike

Nakon 17 kola, naime, Budućnost ima skor 11-6 i ima dva poraza i meč više od Cedevita Olimpije, te poraz više od FMP-a

Nakon ubjedljive pobjede u prošlom kolu u Ljubljani protiv Cedevita Olimpije (80:58), kojom su osigurali bolji međusobni skor u slučaju istog skora na kraju ligaškog dijela (jer imaju i pobjedu u „Morači“), košarkašima Budućnost Volija se ukazala šansa da se u preostalih devet kola, možda, domognu i trećeg mjesta pred plej-of (prva dva su, realno, rezervisana za Crvenu zvezdu i Partizan), koje je izgledalo nedostižno nakon poraza u gostima od FMP-a, Igokee i posebno Splita.

Nakon 17 kola, naime, Budućnost ima skor 11-6 i ima dva poraza i meč više od Cedevita Olimpije, te poraz više od FMP-a, večerašnjeg rivala u ,,Morači“ (19 časova).

U preostalih devet kola, Budućnost igra šest puta kod kuće (FMP, Igokea, Zadar, Partizan, Mornar, Borac), jednom je samo formalno ,,gost“, protiv SC Derbija, a ima samo dva meča van Podgorice (Cibona, Mega).

Osim Partizana, ,,plavi“ bi, ako pruže ono što mogu i sa manje oscilacija, realno, trebalo da računaju na barem osam pobjeda do kraja ligaškog dijela.

Cedevita Olimpija ima teži raspored do kraja, jer osim zaostalog meča kod kuće sa Crvenom zvezdom na svom terenu dočekuje i Igokeu, Cibonu, SC Derbi i Megu, a gostuje MZT-u, FMP-u, Zadru, Partizanu i Mornaru.

I FMP ima teži raspored, jer gostuje u ,,Morači“, zatim MZT-u, Igokei, Ciboni i SC Derbiju, a dočekuje Cedevita Olimpiju, Zadar, Partizan i Mornar.

Dakle, Budućnost ima lijepu priliku da savlada lakšeg rivala u četvrtfinalu i prednost domaćeg terena, ali će ekipa Vladimira Jovanovića, uz borbu u Evrokupu, na terenu morati da potvrdi da li je ove sezone spremna da, ako ništa drugo, bude iza, čini se, neprikosnovenih ,,vječitih rivala“…

Dug iz Železnika

Trka za treće mjesto počinje večeras od FMP-a, protiv kojeg nije bitna samo pobjeda, već i poen-razlika.

,,Plavi“ su u Železniku, u prvom dijelu, poraženi 96:91, u meču u kojem su bili na nivou samo u prvoj četvrtini (dobili je 31:21), ali je pad počeo od posljednja dva i po minuta druge dionice, pa je FMP na poluvremenu vodio 53:46, a u nastavku je uglavnom vodio dvocifrenom razlikom, u nekoliko navrata sa 13 poena.

Budućnost pred svojim navijačima ima priliku da se revanšira, sa razlikom od barem šest poena, a za to će biti potrebno da u odbrani odigra kao u posljednja dva meča, protiv Cedevita Olimpije i Londona.

“FMP posljednje dvije sezone ima jasnu ideju šta da radi. Napravili su kvalitetan izbor stranaca koji nose ekipu, uz pomoć mladih koje krasi visok intenzitet, hrabrost u napadu i odbrana na jako visokom nivou. To je ono na šta prvo treba da odgovorimo. Moramo da odgovorimo čvrstinom pod oba koša, a to neće biti lako. Donekle možemo da pričamo o potrošenosti, ali mi smo tim koji je pravljen da igra dva takmičenja i moramo da odigramo daleko bolju utakmicu nego što smo odigrali u Beogradu”, rekao je trener ,,plavih“ Vladimir Jovanović.

Ako pobijedi FMP, Budućnost će tek drugi put u sezoni „vezati“ tri pobjede na dva fronta.

“U prethodnih sedam dana smo odigrali tri teške utakmice, koje su zahtijevale ozbiljan fizički i mentalni pristup. Nadam se da smo to završili pozitivno, pogotovo posljednja dva susreta”, istakao je srpski stručnjak.

Gosti bez Frejžera

FMP dolazi oslabljen u Podgoricu, jer više nema beka Trenta Frejžera (pojačao ruski Zenit), trećeg strijelca ABA lige (imao je prosjek od 20,7 poena po meču), koji je Budućnosti ubacio 31 poen u prvom meču, uključujući sedam trojki iz devet pokušaja.

Bio je jedan od najzaslužnijih za rezultate ,,limenki“, posebno ofanzivno, jer je FMP druga najefikasnija ekipa ABA lige sa prosječnih 92,5 poena po meču (efikasniji je samo Partizan sa 93,3).

Mjesto Frejžera je zauzeo novi američki bek Ostin Tilmen, ali će trebati vremena za njegovu adaptaciju na novu sredinu, što bi trebalo da olakša posao Podgoričanima.

“FMP je ispred nas na tabeli, već smo od njih izgubili, i moramo da ga respektujemo, i damo maksimum ako mislimo da pobijedimo. Oni su napravili promjenu na poziciji plejmejkera i vidjećemo kako će tome da se prilagode, a sigurno je da će neki drugi igrači morati da istupe. Ne znamo šta da očekujemo od Tilmena, ali moramo da se skoncentrišemo na sebe, da damo maksimum i mislim da bi to trebalo da bude dovoljno da pobijedimo”, kazao je Marko Jagodić Kuridža.

Jagodić Kuridža se vratio nakon jednomjesečne pauze zbog povrede, u posljednja dva meča se i vidjelo koliko je nedostajao ,,plavima“, iako još uvijek nije potpuno fit.

“Svakim danom se osjećam sve bolje i bolje što se tiče fizičke spreme i povrede koja je još uvijek prisutna, ali na nekom minimumu. Nadam se da će narednih dana sve to da skroz prođe”, dodao je krilni centar ,,plavih“.

Stefanović: Budućnost veoma rijetko gubi kući

Nenad Stefanović, trener FMP-a, kazao je da je pred njegovom ekipom veoma teško gostovanje.

“Budućnost Voli veoma rijetko gubi na domaćem terenu u regionalnom takmičenju. Sigurno je pred nama veoma teška utakmica s obzirom na stanje u kom se nalazimo i odlazak našeg prvog plejmejkera. Na sve to treba dodati da je Budućnost Voli prethodne dvije utakmice, prije svega, podigla nivo agresivnosti u odbrani, kontrolu skoka i svega ostalog što je potrebno da budu dobar tim. Vidljiv je napredak, vratili su im se igrači iz povreda i igraju jako dobro. Lično nemam velika očekivanja. Mi smo ,,bonus” ostvarili pobjedom protiv njih kod kuće, pa idemo rasterećeno. Pokušaćemo da se što prije prilagodimo novonastaloj situaciji, potvrdimo dobru igru protiv Crvene zvezde i probamo da zadržimo taj nivo igre”, rekao je Stefanović.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve