Pešić: Bečićev magistarski flagrantan primjer kršenja akademske prakse

Slučajevi plagijarizma, kako je to urađeno u predmetu protiv šefa Demokrata Alekse Bečića, ne mogu da se odbacuju, saopštio je za Pink M bivši predsjednik Naučnog odbora Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Pešić.

Pojašnjava da se na takav način akademskoj zajednici i građanima šalje loša poruka. Kaže i da odluka Osnovnog državnog tužilaštva, prema kojoj je slučaj protiv Bečića zastario, te je šef Demokrata time izbjegao da se suoči sa pravnim posljedicama za krivično djelo povreda moralnih prava autora i interpretator, ne oslobađa Univerzitet CG obaveze da se izjasni po pitanju autentičnosti Bečićeve magistarske disertacije.

Magistraski rad šefa Demokrata, predstavlja flagrantan primjer kršenja akademske prakse, kaže za Pink M Pešić. On navodi da je odluka ODT, u kojoj se navodi da je slučaj protiv Bečića zastario, te je stoga izbjegao da se suoči sa pravnim posljedicama za krivično djelo povreda moralnih prava autora i interpretatora, loša.

Bečić kao javna ličnost treba da zna, da određeni potezi povlače i odgovornost, koju ima prema građanima Crne Gore. Ja sam očekivao da on insistira da se slučaj dovede do kraja, ovakvo zaklanjanje iza oduke suda ostavlja sumnju da je ovo uradio na pošten način – kazao je Pešić.

Nakon odluke ODT, čeka se na izjašnjenje Univerzitet Crne gore, kaže Pešić. Dodaje da je krajnje vrijeme da akademska javnost i građani dobiju odgovor, da li je magistarski rad Alekse Bečića plagijat i autoplagijat, kako je to više puta ponovio direktor Centra za akademski integritet, Mitar Đukanović.

Odgovor je obaveza Univerziteta, ne samo prema akademskoj zajednici nego i prema građanima Crne Gore. Mislim da je period od dva mjeseca i više nego dovoljan da se univerzitet Crne Gore odredi po ovom pitanju – objasnio je.

Pešić kaže da je očekivao da će UCG dati jasan i decidiran odgovor. Za samu analizu i provjeru autentičnosti bilo je dovoljno dva dana, smatra Pešić.

Ali ovo ne oslobađa Univerzitet Crne Gore o ovome slučaju. Žao mi je što Univerzitetu treba dva i ko zna kolika još mjeseca da se odredi o ovom primjeru, koji za mene predstavlja flangrantan primjer kršenja akademske prakse – poručio je Pešić.

izvor PinkM

Komentari

avatar