Moskva će razmotriti zahtjev Britanije za saslušanje osumnjičenih Rusa

0

Kremlj je saopštio da će razmotriti zahtjev Velike Britanije za saslušanje dvojice muškaraca koje London sumnjiči da su pokušali da otruju bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku.

 

Kako je saopštio portparol Kremlja, Dmitrij Peskov isključivo u skladu sa ruskim zakonom. On dodaje da takav zahtjev do sada nijesu primili.

Britanija je optužila dvojicu Rusa, Ruslana Boširova i Aleksandra Petrova za pokušaj ubistva Sergeja i Julije Skripalj, sovjetskim nervnim agensom novičok. Britanija smatra da je riječ o agentima ruske vojne obavještajne službe poznate pod imenom GRU, dok ruske vlasti tvrde da je riječ o običnim turistima.

Osumnjičeni su se u srijedu veče pojavili na televiziji RT koju finansira ruska država i ustvrdili da su biznismeni srednje klase i da su bili da posjete čuvenu katedralu u Salsburuju, 4. marta kada se napad dogodio, da su se zadržali sat vremena i vratili vozom za London.

Rekli su i da su se “možda slučajno i primakli kući Skripaljvih u Salsburuju, ali da nijesu znali gdje je locirana”.

Portparol britanske premijerke Therese May, James Slack je njihove i tvrdnje ruskog predsjednika Vladimira Putina, o tome da je riječ o turistima nazvao “lažima i očiglednom izmišljotinom”.

“Još važnije one su duboko uvredljive za žrtve i porodicu onih koji su pogođeni u ovom užasnom napadu” naveo je Slack.

Komentari

avatar