Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

Ženska izloženost prikrivenim vidovima nasilja: Premijera “IzloŽENE” sjutra u KIC-u

Prema riječima autorke Sandre Vujović, projekat predstavlja reakciju grupe žena, umjetnica, na takvo okruženje.

Premijera predstave “izloŽENE”, u režiji Sandre Vujović, a u koprodukciji Nezavisne teatarske scene „Bunt“ (Bunt Scena) i Centra za kulturu Tivat, biće izvedena sjutra veče u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” sa početkom u 20 časova.

Predstava “izloŽENE“ je dramski kolaž, omnibus koji podrobno analizira genezu nasilja nad ženama. Nastao iz pet spisateljskih pera žena koje su se okupile oko ove teme, predstavlja polifonu analizu uzroka i posljedica neravnopravnog odnosa sa kojim se žene suočavaju čak i danas, u trećoj deceniji 21. vijeka.

Prema riječima autorke Sandre Vujović, projekat predstavlja reakciju grupe žena, umjetnica, na takvo okruženje.

„One do svojih saznanja, spoznaja i stavova dolaze kroz istraživački rad i scenski ga oblikuju koristeći sva raspoloživa teatarska sredstva i multimedijalnost na nivou forme. Tokom svojih života, žene su izložene najrazličitijim oblicima diskrimincije i nasilja koji se manifestuju od fizičkog zlostavljanja, preko seksizma, objektizacije, mizoginije, intrnet bullying-a i činjenice da su žene često manje zarađuju od svojih muških kolega iako obavljaju iste poslove“, kaže Vujović.

Kako dodaje, njihov cilj je da ukažu i na sve one trenutke ženske izloženosti različitim, prikrivenim vidovima nasilja.

„To je nasilje koje nam, na prvi pogled ne djeluje tako, pa veoma često nismo ni svjesne da smo žrtve. To su ona nasilja sa kojima smo se saživjele i koja su postala sastavni dio naših života, života naših majki, baka, prabaka. To je ono, tradicionalno nasilje koje se prenosilo sa koljena na koljeno, generacijski, a koje često, u neznanju, nazivamo tradicijom. U ovoj predstavi, mi slikamo mnoge animalije društva koje je prourokovao patrijarhat. Doslovno ilustrujemo stanja i ožiljke koje on prouzrokuje. Koristeći se satirom, kritikujemo ono što je odavno moralo biti promijenjeno i iskorijenjeno u društvo – seksizam, mizoginiju i diskriminaciju. Tokom svakog igranja ove predstave, pred očima publike odvijaće se dva umjetnička procesa – dramsko djelo djelo koje se izvodi i likovno djelo u nastajanju.“, navela je Vujović.

Uz nju, tekst potpisuju još četiri književnice iz Crne Gore i regiona: Teodora Kipa, Ana Leković, Marijana Aracki i Katarina Nikolić. Glumačku ekipu čine crnogorske glumice Anđelija Rondović, Smiljana Martinović, Anđela Radović, kao I akademska slikarka Marija Radusinović.

producentski tim: Dubravka Matičić, Kristina Gačević i Vladimir Cvijetić.

Karte možete rezervisati na broj: 067 207 807

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Bajo
07.12.2022-03:20 03:20

Ovo je kradja autorskih prava . Ova oredstava sa istom temafikom i radnjom se igra vec godinama u Beogradskom Dramskom Pozoristu. I zove se ” Trpele” . Ne znam da li su autori te predstave obavjesteni o ovoj kradji ali neko bi trebao da odgovara .