Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozdravila je “istorijski korak” naprijed prema iskorjenjivanju dječje paralize pošto je stručna grupa potvrdila da je u svijetu iskorijenjen drugi od tri tipa poliovirusa uzročnika te bolesti poznate i kao poliomijelitis.

Ilustracija

Ta pobjeda koju je objavila Globalna komisija za iskorjenjivanje poliomijelitisa (Global Commission for the Certification of Poliomyelitis Eradication) znači da je aktivan još samo virus tipa 1 pošto je virus tipa 2 iskorijenjen 2015., a za virus tipa tri to je objavljeno ove sedmice.

Tip 1 virus je još endemičan

U svijetu je obolijevanje od poliomijelitisa srezano za više od 99 odsto od 1988. godine, no tip 1 virusa koji izaziva dječju paralizu još je endemičan u Pakistanu i Afganistanu u kojima je ukupno 88 osoba zaraženo ove godine.

Riječ je o ponovnom rastu zaraženih nakon rekordno niskog broja u 2017. kada su bila zabilježena 22 slučaja.

“Iskorjenjivanje poliovirusa tipa 3 važna je prekretnica prema svijetu bez poliomijelitisa, no ipak se ne smijemo opustiti”, rekla je doktorica Matshidiso Rebecca Moeti, direktorica WHO-a za Afriku.

Savez za cjepiva GAVi pozdravio je objavu “kao izvanrednu pobjedu u borbi protiv poliomijelitisa”.

Bolest koja napada nervni sustav

Polio napada nervni sistem i može izazvati nepovratnu paralizu u roku od nekoliko sati. Bolest se ne može liječiti, ali se infekcija može spriječiti vakcinom te je dramatičan pad oboljelih u zadnjim decenijama ostvaren upravo zahvaljujući sistemskom vakcinisanju novorođenčadi i djece.

No u populacijama u kojima vakcine nijesu sprovedene, poliovirusi se mogu ponovno javiti i brzo proširiti. Slučajevi se mogu pojaviti i u sredinama u kojima je imunitet nizak, a higijenski uvjeti manjkavi jer cijepljene osobe mogu izbacivati virus i tako izložiti opasnosti one koji nisu vakcinisani.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve