Promjenom prehrane na način da uravnotežavate svoje dobre crijevne bakterije mogli biste spriječiti gotovo sve bolesti povezane sa starenjem, sugeriše novo istraživanje.

Neuravnotežene crijevne bakterije potencijalni su krivci za sve bolesti koje dolaze s godinama. Holandski su istraživači otkrili da slabo uravnotežene bakterije crijeva u starijih miševa mogu podstaknuti “upalu” kod mlađih miševa nakon transplantacije crijeva.

Ovdje se misli na hroničnu upalu povezanu sa starenjem, koja uzrokuje najozbiljnija zdravstvena stanja, kao što su moždani udar, demencija i kardiovaskularne bolesti. Stariji su ljudi skloni imati drugačije crijevne bakterije nego mlađi.

Naučnici su došli do zaključka da upravo ta promjena koja nastupa s godinama uzrokuje hroničnu upalu. Već je od prije nekoliko godinama poznato da su crijeva ključ zdravlja, a neki ih nazivaju i drugim mozgom.

Nije poznato uzrokuje li starenje upalu ili obrnuto, ali to dvoje svakako idu ruku pod ruku. Prevlast loših bakterija nad dobrima kod miševa je značila prodor toksina u krvotok, što je potom dovelo do poremećaja poput upalne bolesti crijeva, pretilosti, dijabetesa, anksioznosti, autizma, pa čak i raka.

Istraživanje ukazuje na uzročnu povezanost između starih crijevnih bakterija i upala kod miševa, a iako to nije dokazano kod ljudi, istraživači su izvijestili da korelacija postoji, piše Daily Mail.

Izvor: Magazin.hr

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve