U puderu za bebe Johnson & Johnson decenijama ima azbesta, javlja Rojters. Kompanija tvrdi da nije istina i suočava se sa teškim finansijskim udarcom.

Rojters je objavio eksplozivan tekst u kom tvrdi da je kompanija Johnson & Johnson decenijama znala da njihov puder za bebe sadrži azbest. Nakon tog otkrića dionice kompanije su pale deset odsto i izgubili su gotovo 40 milijardi dolara tržišne vrijednosti, izvještava CNN.

Riječ je o najgorem padu kompanije od 2002. godine.

Johnson & Johnson se već godinama bori s tužbama u kojima se tvrdi da neki od njihovih pudera koji sadrže tk (mineral gline) uzrokuju rak.

Izvještaj Rojtersa donosi dokumente i druge dokazne materijale iz sudskog procesa prema kojima su rukovodeći ljudi kompanije, menadžeri, naučnici, lekari i advokati znali za problem i o tome nijesu obavijestili javnost.

Pozitivni testovi od 1971.

Rojters tvrdi da su detaljno proučili dokumente, uključujući iskaze i sudska svjedočanstva, koji dokazuju da su od 1971. do 2000. neki testovi sirovog talka i gotovih pudera bili pozitivni na male količine azbesta, kancerogenog minerala. Rojters izvještava i da dokumenti dokazuju da je kompanija uticala na američke regulatore oko limitiranja azbesta u kozmetičkim proizvodima s talkom.

“Rojtersov članak je jednostran i neistinit”, poručili su iz Johnson & Johnsona i tvrde da je njihov puder “siguran i bez azbesta”.

izvor b92.net

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments