Muškarci bi u vrlo bliskoj budućnosti mogli biti trudni i rađati, zahvaljujući medicinskom napretku u presađivanju materice.

Foto: Thinkstock

Uspješnost presađivanja materice kod žena omogućila je sličnu operaciju koja se sprovodi na ljudima rođenim kao muškarcima. Dr. Richard Paulson rekao je da su dosad materice uspješno transplantirane u žene rođene bez njih, a “trans-žene”, rođene kao muškarci, ali koje su imale promjenu pola, takođe će trebati transplantaciju materice.

To bi im omogućilo da nose bebu – i nema naučnog razloga zašto se to ne bi dogodilo, dodao je Paulson. Posljednjih mjeseci bilo je izvještaja o ‘trans-muškarcima’ koji su imali bebe – žene koje su imale operaciju promjena pola da postanu muškarci, ali im je repruktivni sistem i dalje funkcionisao.

Kada su ga pitali može li neko ko je rođen kao muškarac imati matericu, dr. Paulson je kratko rekao: “To se može napraviti već sjutra. Ali ipak je riječ o komplikovanoj proceduri, potreban je veliki ljekarski tim. To nije nešto što možete obaviti tek tako u državnoj bolnici.”

Objasnio je da je najveći problem to što muška karlica ne dopušta da dijete prođe kroz nju jer je preuska, tako da bi muškarci trebali roditi carskim rezom. Ali u muškarcu svakako ima mjesta za matericu. Dr. Paulson kaže da hormonima treba dati replikaciju promjena koje nastaju dok je žena trudna.

Za ugradnju materice bilo bi neophodno desetak sati. Ona se može presaditi od živog ili mrtvog donatora i riječ je o vrlo složenoj operaciji. Nakon što je materica transplantirana, potrebno je implantirati embrijon. Transplantacija materice ipak je još uvijek vrlo eksperimentalna procedura.

Profesor etike na Oxfordu Julian Savulescu skeptičan je prema tomu jer smatra da bi takvo što predstavljalo velik rizik za razvoj fetusa i budućeg djeteta, piše Daily Mail.

Izvor: Magazin.hr

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve