Broj spermatozoida kod muškaraca u zapadnim zemljama u posljednjih je 40 godina pao oko 60 odsto, a ako se isti trend nastavi, od 2060. oni bi mogli postati većinski neplodni, pokazala su nova istraživanja.

Strah da muškarci ubrzano postaju neplodni nije novost. Na takvu mogućnost ukazivale su već i neke ranije studije. Međutim, u novom istraživanju – meta-analizi više studija – sprovedenih u Sjevernoj Americi, Evropi, Australiji i Novom Zelandu, problem pada broja spermatozoida utvrđen je vrlo pouzdano.

Pritom je zanimljivo da su istraživanja otkrila da isti trend ne postoji u drugim dijelovima svijeta – u Južnoj Americi, Africi i Aziji. No u tim krajevima nije sprovedeno dovoljno istraživanja da bi se mogao izvesti jednako pouzdan zaključak.

Uzrok je u okolini

Ključni razlog za pad, kojem se ne vidi usporavanje ili kraj, povezan je s brojnim uticajima u okolini na koje su posebno osjetljivi muški fetusi. Na primjer, bisfenol A, koji se koristi u proizvodnji polikarbonatne plastike i poliepoksida, štetan je za plodnost, a loše djelovanje imaju i pušenje i prekomjerna težina.

– Broj spermatozoida i drugih parametara sjemena uvjerljivo je povezan s brojnim uticajima u okolini, uključujući hemikalije koje uzrokuju poremećaje u radu endokrinih žlijezda, pesticide, vrućine i životni stil, uključujući prehranu, stres, pušenje i tjelesnu masu, pišu autori rada koji je objavljen u časopisu Human Reproduction Update.

Prema rezultatima, koji su prikupljeni od 1971. do 2011., broj spermatozoida zapadnjaka niži je 59,3% dok su koncentracije sperme pale 52,4%.

Mali broj spermatozoida nije neplodnost

Nijesu saglasni svi stručnjaci s navedenim projekcijama, barem ne u potpunosti. Naime, neki ističu da taj broj kod svakog muškarca varira. Među ostalim, on će zavisiti o intervalu između posljednjeg snošaja i obavljanja testiranja.

Neki stručnjaci takođe ističu da se pad broja spermatozoida ne može poistovjetiti s neplodnošću jer je teško definisati broj s kojim ona započinje.

Osim toga plodnost ne zavisi samo o broju spermatozoida.

Izvor: Index.hr

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve