U makrobiotici za čišćenje jetre preporučuju zeleno povrće, integralne žitarice, mahunarke i ribu, a proljeće je pravo vrijeme za to.

Hranom do zdravlja

Nadimanje, podrigivanje, glavobolja, pospanost, bezvoljnost i neprestani umor ukazuju na to da ste opteretili najvažniji organ u svom organizmu – jetru, i da je vrijeme za njeno veliko spremanje.

Prema kineskoj medicini, prirodna sezona za čišćenje jetre je proljeće. Dobro balansirana makrobiotička ishrana jedan je od najboljih i najbržih načina za detoksikaciju jetre koja pati.

– Regeneracija jetre je prvi korak do zdravlja. Prvo treba iz jelovnika izostaviti sve namirnice koje utiču na probleme s jetrom, kao što su crvena mesa, velike količine prostih šećera i skroba koje se unose putem bijelog brašna, peciva, krompira, raznih industrijskih slatkiša, gaziranih pića i velikih količina masnoća životinjskog porijekla i transmasti – objašnjava dr Nina

Bulajić, specijalista medicinske mikrobiologije i parazitologije i makrobiotičar.

Umjesto toga, kaže naša sagovornica, idealan izbor su integralne žitarice i integralna peciva, mahunarke, riba i puno povrća.

Od žitarica na funkciju jetre naročito povoljno dejstvo imaju ječam i pšenica. Čaj od pečenog ječma se u makrobiotici smatra lijekom za jetru.

Ječam blagotvorni za naše zdravlje

Makrobiotika preporučuje što više zelenog povrća u ishrani jer ono harmonizuje energiju jetre.

– Jedite što više kupusa, raštana, kelja, kineskog kupusa, brokolija, prokelja i praziluka. Svaku od ovih povrćki sada možete naći na pijacama. Kod čišćenja jetre veoma je važno da jedete rotkvu. Dobrodošle su sve vrste – dajkon ili japanska rotkva, koja se može kupiti i kod nas, zatim domaća crna i bijela rotkva, kao i rotkvice.

Zdravom ishranom možete da pomognete sebi

– Bitan sastojak jelovnika su i pečurke, dok je sočivo glavni predstavnik mahunarki koje podržavaju funkciju jetre. Veoma je važno i korišćenje kvalitetnih hladno cijeđenih ulja, maslinovog, susamovog, ulja od sjemenki grožđa – ističe dr Nina Bulajić.

I na kraju, obavezno pijte zeleni čaj svakog dana. Savremena makrobiotička preporuka je da narodi koji jedu velike količine crvenih mesa treba redovno da koriste zeleni čaj.

Izvor: Zena.blic.rs

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments