Humani Papiloma virus (HPV) javlja se širom svijeta, postoji preko stotinu tipova, od kojih je najmanje četrnaest visokog rizika i najčešći uzrok karcinoma grlića materice (CCU). U 2018. godini uzrokovao je smrt 311.000 žena širom svijeta, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Pa ipak, čini se da postoji nada da se virus iskorijeni.

Meksička naučnica i njen tim

Nakon 20 godina istraživanja, meksička naučnica Eva Ramón Gallegos iz Nacionalne škole za biološke nauke (ENCB) Nacionalnog politehničkog instituta (IPN), pronašla je terapiju koja postiže eliminaciju HPV-a od 100 %.

Rezultati su otkriveni na obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv raka 2019 i pokazuju, na osnovi molekularnih studija, da fotodinamička terapija postiže potpunu eliminaciju virusa, kao i premalignih lezija karcinoma grlića materice.

Rezultati

Fotodinamička terapija, koju je istraživala Ramón Gallegos tokom dvije decenije, sadrži primjenu ljekova sa aminolevulinskom kiselinom, koja se transformiše u protoporfirin IX, fluorescentnu hemijsku supstanciju, koja se akumulira u oštećenim ćelijama, i sa čijom impregnacijom određene strukture mogu biti eliminisane specijalnim laserskim zrakom.

U Oaksaki i Verakruzu 420 pacijenata u kliničkoj fazi je liječeno, kao i 29 u Meksiko Sitiju, koji su bili inficirani HPV-om, imali premaligne  lezije na grliću materice ili oba oboljenja.

U prvoj etapi istraživanja, koja je uključivala žene iz  Oaksake i Verakruza, terapija je bila primijenjena tri puta u intervalima od 48 sati, u vremenu radijacije u zavisnosti od svakog slučaja i tipa lezije. Rezultat je bio sljedeći: ljudima koji su imali samo virus bez lezija, HPV je eliminisan 85%; kod onih koji si imali virus sa lezijama postignut je isti procenat i kod onih sa lezijama bez virusa, procenat je bio 42%.

U Meksiko Sitiju udvorstučena je koncentracija aminolevulinske kiseline, iskorjenjući virus 100% kod zaraženih ljudi bez lezija, 64.3% kod žena sa virusima i lezijama, i 57.2% kod žena kojima se javljaju lezije bez HPV-a.

Prema komentarima istraživača, ova terapija nema nuspojave: “Za razliku od ostalih tretmana, ona samo eliminiše oštećene ćelije i ne narušava zdrave strukture. Osim toga, ima ogromni potencijal da smanji stepen smrtnosti od karcinoma grlića materice.” Oni su najčešći uzrok virusne infekcije reproduktivnog trakta, i seksualno najaktivnije žene i muškarci zadobiće infekciju jednom u periodu svog žena.

HPV je polno prenosiv, ne nužno preko seksualnog odnosa koji podrazumijeva penetraciju, već direktan dodir kože genitalnih područja prepoznat je kao način prenošenja, prenosi se prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

Takođe, i samo tijelo ukazuje na to da mnogo infekcija ovog tipa virusa nestaju bez ikakvih dodatnih intervencija, nekoliko mjeseci nakon zaraze i oko 90% se smanjuje nakon dvije godine.

Nizak procenat infekcije različitim tipom virusa HPV-a može da se održi i dovede do kancera.

U 2018. godini oko 311.000 žena umrlo je od karcinoma grlića materice, 85% u zemljama sa visokim ili srednjim prihodima.

U Meksiku je utvrđeno da je 85% populacije zaraženo HPV-om, i da je 90% žena uopšte tokom svog života bilo zaraženo, prema podacima Nacionalnog  ženskog instituta.

Prosječni stepen smrtnosti u vezi sa HPV-om jeste 18,24%, što smješta ovu zemlju među prve na internacionalnom nivou, a na nacionalnom nivou  HPV je drugi glavni uzročnik smri žena u Meksiku.

Preporuke

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da će biti 570.000 novih slučajeva karcinoma grlića materice širom svijeta, što se računa kao 7.5% smrtnosti žena zbog karcinoma. Naravno, ističe se da je karcinom izlječiv ukoliko se otkrije u ranim stadijumima.

Kompletna kontrola sadrži primarno prevenciju, zasnovanu na vakcinama protiv HPV-a 16 i 18, kao i blagovremeno prepoznavanje i liječenje prekanceroznih lezija, sa dijagnozom i tretmanom invazivnog karcinoma grlića materice.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve