Vakcina protiv malih boginja, zauški i rubeole MMR ne povećava rizik od autizma niti ga izaziva kod djece u rizičnim grupama, pokazuje novo veliko istraživanje urađeno na 650.000 djece.

Istraživači su koristili popis stanovništva, kako bi procijenili, da li MMR vakcina povećava rizik od autizma kod djece rođene u Danskoj od 1999. do 2010. godine. Ukupno je do avgusta 2013. praćeno 657.461 dijete, a naučnici su dokumentovali dijagnoze iz autističnog spektra, kao i poznate faktore rizika poput starosti roditelja, autizma kod braće i sestara, prijevremenog porođaja i manje težine pri rođenju, piše CNN.

Više od 95 odsto djece dobilo je MMR vakcinu, a kod 6.517 djece dijagnostifikovan je autizam. MMR vakcina nije povećala rizik od autizma kod djece bez rizičnih faktora, niti je izazvala autizam kod djece sa rizičnim faktorima, otkriva studija koja je u ponedjeljak objavljena u časopisu Annals of Internal Medicine.

”Ideja da vakcina uzrokuje autizam još je prisutna i dobija mnogo prostora na društvenim mrežama”, rekao je glavni autor studije i stariji istraživač na Statens Serum Institutu u Danskoj Anders Hvid.

Budući da grupe protiv vakcinacije postaju sve glasnije, a strah od vakcine šire čak i slavne osobe i političari, Hvid i njegovi saradnici su željeli da dobiju naučno utemeljene odgovore.

Najveći doprinos istraživanja je u uključivanju djece sa rizikom od autizma, ističe direktor Centra za edukaciju o vakcinama pri Dječjoj bolnici u Filadelfiji, dr. Paul Ofit, koji nije bio uključen u izradu studije.

On se nada da će ovaj dokaz uvjeriti porodice sa malom djecom, a koja imaju rizikom od razvoja poremećaja iz autističnog spektra, da vakcina ne povećava rizik.

Kako je sve počelo?

Mit koji povezuje vakcinu i autizam, proizašao je iz studije Endrjua Vokefilda, objavljene 1998. godine u medicinskom časopisu The Lancet. Vokefilda je finansirala advokatska kancelarija, koja je namjeravala da tuži proizvođače MMR vakcine, pa je 2010. godine on izgubio svoju ljekarsku licencu.

Godinu kasnije The Lancet je povukao studiju jer je istraga pokazala da je Vokefild promijenio ili pogrešno prikazao podatke o dvanaestero djece koja su bila temelj za zaključak njegovog istraživanja. Brojna kasnija istraživanja, koja su pokušala da ponove njegove rezultate, nijesu pronašla vezu između vakcine i autizma.

“U ovom trenutku imamo 17 istraživanja sprovedenih u sedam zemalja, na tri kontinenta, u kojima je učestvovalo na stotine hiljada djece. Mislim da sada možemo reći da znamo istinu”, rekao je Ofit.

Epidemija malih boginja u svijetu

Međutim, aktivisti protiv vakcinacije i dalje koriste mit o povezanosti vakcine i autizma. Oni se optužuju i za epidemiju malih boginja koja je u toku u Sjedinjenim Američkim Državama.

Širom svijeta, broj oboljelih od malih boginja porastao je za 48,4 odsto od 2017. do 2018. godine, pokazuju podaci UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije.

Deset zemalja, među kojima su Brazil, Filipini i Francuska, bilježe gotovo tri četvrtine ukupnog porasta slučajeva boginja u 2018. Svjetska zdravstvena organizacija smatra oklijevanje ili odbijanje vakcinacije, uprkos dostupnosti vakcina, jednom od 10 najvećih prijetnji globalnom zdravlju u 2019. godini.

“Mislim da smo na prekretnici. Ljudi moraju da shvate da njihova odluka da odbiju vakcinu nije bez rizika. To je odluka da se prihvati veći rizik. Nažalost, sad se suočavamo sa posljedicama tog većeg rizika”, zaključio je Ofit za CNN.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve