Svaki dan popijte sok od mrkve. Ako želite postići maksimalnu korist soka, dodajte mu jednu do dvije kapi maslinovog ulja. To neće pokvariti ukus a organizam će lakše apsorbovati hranjive elemente

Osnovno načelo medicine je da ako ne koristite mišiće, oni postaju slabiji. Baš kao i svaki drugi mišić, potrebno je trenirati i mišiće očiju.

Ako želite sačuvati njihovo zdravlje i izvući maksimalnu korist, slijedite ove savjete!

Izbjegavajte preopterećenje očiju tokom dana. Svaka dva do tri sata zatvorite oči i opuštajte ih nekoliko minuta.

Ako nosite naočare, smanjite vrijeme nošenja. Češće ih skidajte i ne nosite ih kada to zaista nije potrebno.

Kada ste vani na otvorenom, pokušajte češće gledati u daljinu, umjesto da se fokusirate na svoje noge ili okoliš u blizini.

Svaki dan popijte sok od mrkve. Ako želite postići maksimalnu korist soka, dodajte mu jednu do dvije kapi maslinovog ulja. To neće pokvariti ukus a organizam će lakše apsorbovati hranjive elemente.

Ako osjećate napetost i umor očiju, isperite ih toplom vodom. Ne gledajte u ekran telefona, TV ili računara, najmanje dva sata prije odlaska u krevet.

Isprobajte indijsku vježbu za oči. Sjednite tako da gledate u određeni predmet u prostoriji (npr. postavite svijeću na stol ispred sebe). Koncentrišite se na predmet i usmjerite svu pažnju na njega. Pokušajte ne treptati.

Cilj je ostvariti čvrstu i detaljnu sliku predmeta u vašem umu i sjećanju. Zatim zatvorite oči i obratite pažnju na prostor između obrva, pokušavajući zadržati sliku predmeta u glavi koliko god možete.

Vježbu izvodite oko 10 minuta. Cilj vježbe je postići jasnu sliku prije nego što vam oči postanu umorne. Uz ove savjete i vježbe, sačuvaćete zdravlje očiju i izbjeći pritisak uzrokovan dugoročnim gledanjem u ekran raznih uređaja, prenosi Avaz.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve